Resemiss: Att åka till fel flygplats

Resemiss: Att åka till fel flygplats

Visste du att det finns två flygplatser i Reykjavik? Och att den ena är för utrikes/internationella flyg (KEF – Keflavik International) och att den andra är för inrikes (REK – Reykjavik Airport)?

Det visste jag men ändå så lyckades jag klanta till det och åka till fel flygplats!

Jag, Katarina och Sofia skiljes åt en tidig morgon efter en härlig roadtrip genom Island. Sofia nöjde sig med att besöka Grönland och Island, medan jag och Katarina bestämde oss för att även åka till Färöarna på hemvägen. Då Sofia skulle med ett morgonflyg så tog hon en flygbuss till flygplatsen medan jag och Katarina fick ha kvar hyrbilen och lämna tillbaka den.

Det skulle bli enklast för oss och det är även där som historien borde ha slutat.

Karta Island
Ångrar mig så att jag inte köpte den här kartan över Island.

Keflavik International eller Reykjavik Airport?

Jag och Katarina hade precis lämnat tillbaka vår hyrbil hos biluthyraren. Vi fick skjuts av en i personalen till Keflavik International och vi småpratade under bilresan. Han frågade vart vi skulle och dubbelkollade så att vi verkligen skulle till den flygplatsen. Han tyckte det var lite underligt. Vi insisterade på att vi skulle dit och medan Katarina fortsatte att prata med honom så letade jag upp flygbiljetterna i mobilen för att dubbelkolla. Jag var helt säker på att vi skulle till Keflavik. Det hade jag ju kollat upp sen tidigare.

Döm min förvåning när jag ser att de tre bokstäverna på flygbiljetten är REK och inte KEF. Va?

Jag vet ärligt talat inte riktigt vad som hände där. Som sagt, jag hade ju kollat upp vilken flygplats vi skulle sen tidigare. Men ändå blev det fel. Att vi skulle åka från KEF kändes helt självklart. Utrikes flygplats och vi ska utrikes. Men nej, av någon anledning så flyger Atlantic Airways från inrikesflygplatsen Reykjavik Airport.

Att inse att vi precis har rullat in till fel flygplats med bara knappa 1,5 timme tills flyget skulle avgå var inte alls roligt. Men, att få panik hjälper ingen och vi inser snabbt att vi har två alternativ.

 1. Att ta en taxi från Keflavik International till Reykjavik Airport.
 2. Försöka få biluthyrningsmannen att köra oss till rätt flygplats.

Ska vi hinna?

Vi satsar på alternativ två och lyckas deala till oss ett ändå helt okej pris för att köra oss de dryga 5 milen mellan de två flygplatserna. Jag tror att vi betalade mellan 500-600 SEK för den resan, men minns inte helt säkert. Det kändes dock värt vartenda öre när vår chaufför lade lite extra tyngd på gaspedalen och även ringde till flygbolaget för att meddela att vi är på väg. Via telefon fick vi veta att det nog löser sig.

När vi väl kommer till rätt flygplats så är det kö till incheckningsdisken och vi kan äntligen andas ut på riktigt. Vi hann! Vi kanske till och med andas ut lite för mycket, för i sista sekund så kommer vi på att vi inte har fyllt i blanketten för Tax Refund än och börjar fixa med det.

Vi ställer oss i kön och när det är vår tur att checka in så får vi veta att vi behöver gå med blanketten till en tulltjänsteman innan vi checkar in. Det är några personer bakom oss i kön så vi låter de gå före och skyndar oss för att få våra blanketter inlämnade och stämplade. Det känns som att en evighet hinner passera innan vi återigen kan ställa oss i kön till incheckningen, lämna våra väskor och skynda oss mot flygplanet. Att sitta vid gaten och vänta behöver vi inte göra utan vi kan gå direkt till flygplanet.

När vi hittar våra platser så känner jag mig helt varm i kroppen av all stress, men jag är så glad över att vi faktiskt sitter där på flygplanet som ska ta oss till Färöarna. Det hade inte alls varit roligt att bli kvar på Island på grund av en sån liten miss… Behöver jag berätta att jag alltid trippelkollar vilken flygplats jag ska till nu?

Själva flygresan ska vi inte tala om heller. Den hamnar högst upp på min lista över de hemskaste flygningar jag har gjort. Det var extremt mycket turbulens! Så mycket att jag faktiskt inte har en enda bild från den flygresan. Vädret utanför fönstret var inte det bästa heller för fotograferande.

Har du varit med om något liknande? Eller vad är din värsta resemiss?
Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 Comments

 1. Oj, det är ju mardrömmen!
  Det närmaste jag har kommit är att jag nästan bokat hotell före tidigt morgonflyg vid fel flygplats i Bukarest. Hade varit snyggt att vakna upp 4:00 vid fel flygplats. Men jag fick en dålig känsla, kollade upp den treställiga förkortningen och kunde rätta till mitt misstag.

 2. Att det finns två flygplatser i Reykjavik vet jag definitivt, eftersom jag bott där. Jag har flugit från den internationella flera gånger, mellan Reykjavik och Västmannaöarna (där jag bodde). Men om jag skulle flyga utrikes … ja, jag kan förstå att du trodde att det var Keflavik! Och visst har vi också gjort missar, senast när vi var i Finland. Peter hade bokat rätt veckodag och rätt klockslag men FEL MÅNAD. Det blev lite dyrt om man säger så … 😉

  1. Det där med att boka fel månad har jag också gjort en gång. Fast som tur var så kostade det “bara” runt tusenlappen att boka om för fyra biljetter. Fast det kändes också i min inte alltför tjocka plånbok just då, för att erkänna mitt misstag vågade jag inte göra utan betalade det snällt från egen reskassa.

 3. Fy vilken upplevelse! Nä, har aldrig åkt till fel flygplats tack å lov. Men vi träffade ett par i Costa Rica för några år sedan som hade rest till fel flygplats, till San José i Kalifornien USA istället för San José i Costa Rica. Galet. 🙂

  1. Oj, stackars det paret! Är ju skaplig skillnad att hamna i Kalifornien istället för i Costa Rica. Jag har läst om några som trott att de skulle till Sydney, Australien men hamnat i Sydney, Kanada. Det gäller att dubbelkolla ibland.