Det var en dröm att få simma med delfiner

Det var en dröm att få simma med delfiner

Många drömmer om att simma med delfiner och det gjorde även jag. Och under en charterresa till Turkiet så fick jag en present av min sambo. Jag skulle få simma med delfiner! Det var den bästa presenten jag nånsin fått, tyckte jag då. Jag såg fram emot upplevelsen och när det väl var dags så var jag nervös för hur det skulle gå. Jag hoppades på att det inte skulle vara någon annan i poolen under tiden, men sån tur hade jag såklart inte. Att simma med delfiner var ju väldigt populärt, så vi var flera stycken som fick “dela” på en delfin. Det var bara att gilla läget.

Djurvänlig turism: Simma med en delfin

Tiden som vi fick med delfinen var alldeles för kort, speciellt när man skulle vara flera och samsas. Vi fick klappa delfinen, vi fick mata delfinen och vi fick göra tricks med delfinen. Men vi fick inte simma med delfinen, vilket var det jag hade sett fram emot mest. När jag var liten så tittade jag på Flipper och det såg ju så underbart härligt ut att hålla fast i delfinens ryggfena och bara flyta med i en hastighet som man själv inte skulle kunna komma upp i..

Tiden gick alldeles för snabbt och jag önskade att jag fick göra om alltihopa. Men det kostade ganska mycket pengar, jag tror det var ca tusen kronor för en knapp timme. Nej, en gång fick räcka helt enkelt. Och för mig så var det en dröm som gick i uppfyllelse när jag fick simma med delfiner och jag var glad för att ha fått uppleva det. Och bara för att nämna det så kostade det lika mycket att köpa alla bilder, ca 1000 kr. Så mycket pengar hade vi inte med oss, så vi prutade ned priset. Jag minns inte vad vi gav för bilderna, men det var nog minst 500 kr. Men det var ju ett once in a lifetime moment, såklart ville jag ju ha bilderna!

Djurvänlig turism: Simma med en delfin

Idag så kan jag känna lite ångest över att jag gjorde det. För ärligt talat, mår delfinerna verkligen bra av att vi människor behandlar dom som en leksak? Nej, förmodligen inte. De tankarna fanns redan delvis i mitt huvud när jag simmade med delfinerna, men jag gjorde det ändå. För jag ville ju och jag kunde ju. Ganska själviskt, jag vet. Skulle jag göra om det idag? Nej. Idag tänker jag hellre till och jag tycker att djurvänlig turism är något som vi alla ska försöka tänka på när vi är ute och reser.

Så vad är djurvänlig turism?

Djurvänlig turism innebär att ta avstånd från aktiviteter där djur står för underhållningen. Djurvänlig turism är ett uttryck för ett etiskt tänkande, där turistens agerande och medvetenhet kan bidra till en bättre situation för djuren på resmålet. – Djurens Rätt.

Det krävs alltså inte så mycket, du behöver bara tänka till lite innan du gör en aktivitet där djur står för underhållningen.

Nu har även de tre största charterbolagen i Sverige tagit ett gemensamt beslut och erbjuder inte längre varken djurshower eller elefantridning på något av sina resmål. Det tycker jag är jättebra och ett stort steg i rätt riktning! Motivet till deras beslut är att ta hänsyn till alla de djur som ofta utsätts för lidande när de ska tränas till dessa aktiviteter. För det är faktiskt ingenting som är naturligt för dom och de får ofta lida hårt.

De har nu antingen redan tagit bort all elefantridning och alla sådana utflykter eller kommer påbörja en utfasning av de här utflykterna. Det kommer förhoppningsvis även ge ringar på vattnet till övriga reseföretag, säger Elisabeth Tjärnström från World Animal Protection till Sveriges Radio.

Djurvänlig turism: Simma med en delfin

Vilda djur hör inte hemma i fångenskap

Har du sett The Cove? Eller Blackfish? Inte? Då tycker jag att du ska göra det. Dokumentärerna visar en skrämmande verklighet. Och budskapet är enkelt. Djur mår inte bra att vi behandlar dom som leksaker eller tvingar dom att underhålla oss. En delfin ler alltid, men mår inte bra för det. En elefant kan inte berätta för oss att de inte orkar mer. En späckhuggare hör inte hemma i en liten pool när de är vana vid ett oändligt hav.

Så tänk till en extra gång innan du väljer att simma med en delfin, rida på en elefant eller gör någon annan aktivitet där vilda djur har blivit tillfångatagna till underhållning. Spara istället pengar och åk på riktig safari i Afrika eller åk till en plats där du har chans att få syn på en späckhuggare eller delfiner i det fria. Det är bättre för djuren och du kommer samtidigt att få en häftigare upplevelse där du dessutom slipper det dåliga samvetet. Välj din aktivitet efter vad som är bäst för djuren.

Vi kan vara med och påverka så att vilda djur får vara vilda djur.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 Comments

 1. Blackfish var verkligen en ögonöppnare för mig, jag rekommenderar alla att se den. Har dock inte sett The Cove, tack för tipset!

  Vi har verkligen ett ansvar, inte minst som resebloggare. Min högsta dröm är fortfarande att simma med delfiner, men det kanske ska förbli just en dröm?

  1. Jag tycker absolut att du ska se på The Cove. Rekommenderar den verkligen även om den är hemsk och det inte är så roligt att se den.

   Som Freedomtravel skriver nedanför så finns det ju andra sätt att simma med delfiner på. Där det är deras egna val att närma sig oss människor. Och även om du inte “simmar” med dom, så tror jag faktiskt att den upplevelsen är mycket starkare och bättre. Men det är ju upp till var och en vad man själv anser vara okej. Ibland så känner jag fortfarande att jag skulle vilja göra om den upplevelsen jag hade, men jag tror inte att jag nånsin kommer att göra det.

 2. Vi har också simmat med delfiner, men det var väldigt annorlunda. Vi åkte ut med en båt på Nya Zeeland och (de vilda!) delfinerna kom eftersom de ville leka i vågskummet. Vi fick sedan hoppa i i våtdräkt, men det var strängt förbjudet att röra vid delfinerna. Hoppas att detta var mer ok!? Jag gillar inte heller att man utnyttjar djur för turism. Jag har varit på elefant- och apshower för längesen, men skulle inte göra om det idag.

  1. Ja, det tycker jag faktiskt är helt okej! Jag skulle göra en liknande sån upplevelse, fast i Australien. Hade bokat och betalat allt klart, men blev sjuk under natten och mådde så dåligt så jag valde att stanna hemma. Ett väldigt svårt beslut då jag verkligen ville åka ut med båten och jag hade ingen annan möjlighet att göra det, men samtidigt inte så roligt att åka ut på havet när man redan mår illa!

   I alla fall.. jag tycker det är en helt annan sak, för då är det ju delfinernas egna val att närma sig människorna och ingenting som de blir tvingade till.

 3. Jag har inte hunnit se Blackfish ännu, men ska nog göra det. Det lilla jag läst har räckt för att jag tog det enkla beslutet att bojkotta djurshowerna på Loro Parque på Teneriffa när jag var där nu senast. Man kan kanske tycka att jag borde ha bojkottat hela djurparken, men nu ville min vän som var på besök absolut åka dit, så jag hängde på iallafall, tack och lov var vi båda iaf överrens om att INTE understöda själva showerna, skulle andra också ha förstånd att göra det skulle showerna försvinna. Alltså vanlig djurpark tycker jag är ok, bara djuren inte har alltför små inhägnader och att de får göra vad de känner för där inne och inte tvingas utföra konster etc. Helst ska djurparken också jobba för forskning kring och bevarandet av hotade arter ute i världen. Fast inget slår ju att se djur i det vilda! Vad tycker du själv om “vanliga” djurparker? Ok, inte ok? Eller en gråzon? Jag skulle väl säga gråzon själv ändå, lite delade känslor..

  1. Blackfish är väl värd att se. Jag kan väl känna lite blandat inför djurparker. Det beror nog mycket på själva djurparken – om djuren har bra med utrymme etc. En djurpark som jag faktiskt tycker är riktigt bra är Australia Zoo där de arbetar mycket med djurfrågor. Men ja, det är nog en gråzon för mig också.