Samlar du på länder eller samlar du på upplevelser?

Samlar du på länder eller samlar du på upplevelser?

Annika på Resfredag skrev nyligen ett inlägg om att hon samlar på länder. Det fick mig att fundera lite över just detta med att samla på länder.

Snart är jag uppe i 50 stycken och frågan är om jag någonsin kommer att vara nöjd med min samling.

Annika, Resfredag

Själv så samlar jag inte på länder och har egentligen aldrig gjort det.

Men för ett tag sen så pratade jag med en kompis om just detta. Vi jämförde hur många länder vi hade varit i. Jag kommer inte riktigt ihåg det exakta antalet länder på hennes lista, men det var minst dubbelt så många som jag besökt. Min lista kändes ynklig i jämförelse med hennes. Och i det ögonblicket så kändes det som att jag inte alls sett något av världen!

Räkna länder

Få länder men ändå mycket av världen

Konversationen fortsatte och det dröjde inte längre innan jag insåg att jag visst har sett mycket av världen! Men istället för att bocka av ett land på min lista, så har jag lärt känna “mina” länder. För jag har rest ganska mycket ändå, om man slår ihop alla dagar. Men jag har stannat kvar längre tid i de länder jag besökt. Och jag har även valt att återvända till platser som jag tyckt om.

Jag har varit i Turkiet tre gånger och kan säga att jag har en favoritrestaurang, där ägaren har tagit med oss på kortare dagsutflykter. Jag har varit i London så många gånger att jag inte ens kommer ihåg det exakta antalet. Jag har lärt känna Australien så mycket att jag saknar det hela tiden. Jag har återvänt till Thailand flera gånger och spenderat flera månader där totalt. Jag har bott i Malaysia och min nästa resa går till Lofoten även om det knappt var tre månader sen jag var där sist.

Ibland har jag irriterat mig på att jag inte har en längre lista, men sekunden senare så har det känts okej. Idag känns det okej från början. Ju mer som jag tänker på detta så inser jag också att jag nog aldrig brytt mig om vilket land som jag har åkt till. Utan jag har alltid fokuserat mer på platsen.

Jag drömmer mer om att åka till speciella platser, än att åka till vissa länder.

Samlar du på länder?

Jag samlar på upplevelser

Så nej, jag samlar inte på länder utan på upplevelser och på platser. Jag gillar att lära känna en plats ordentligt. Och det är så skönt att jag känner att det är okej. Ångesten över att min lista över besökta länder är så kort är borta och jag kan istället känna mig glad över att jag fått se så mycket ändå! Jag tänkte att jag skulle länka till ett inlägg där jag visar hur många länder jag besökt, då insåg jag att jag redan hade skrivit lite om just detta. Jag känner att jag bara blir mer trygg i mig själv och att jag inte egentligen bryr mig om vad alla andra tycker.

Samlar du på länder?

Och självklart tycker jag inte att det är fel att vissa samlar på länder. För det är deras grej och jag har min. Och det är helt okej! För det är ingen tävling.

Så, samlar du på länder?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 Comments

 1. Nej, jag kan nog inte säga att vi samlar på länder. Vi har varit ute och rest i 6 månader nu, men bara lagt till ett enda nytt land på vår lista (Portugal) – men vi har sett desto fler platser och upplevt desto mer! Under resan träffade vi en person som besökt ALLA världens länder – det blev man ju dock imponerad av 🙂 Nu är hans nästa projekt alla självstyrande områden… 😉

  1. Ja, visst kan jag hålla med om att man blir imponerad av nån som besökt alla världens länder. Det är en stor bedrift! 🙂 Jag kan bara föreställa mig alla platser som ni har fått uppleva under er resa! Har inte riktigt lyckas hänga med på er blogg, även om jag försöker 🙂

 2. Nej, jag är ingen samlare varken vad gäller länder eller annat. Vad gäller länder är jag rädd att tappa fokus på UPPLEVELSEN om jag ska börja räkna. Dessutom är det ju sällan man hinner “beta av” allt i ett land på ETT besök.

  1. Jag håller helt och hållet med. Det är svårt att hinna se allt i ett land under ett besök. Oftast blir det ju bara några få platser man besöker.

 3. Kul att du skrev ett inlägg om det här! Nej, det är såklart ingen tävling. Som jag skriver i mitt inlägg handlar det såklart i slutändan om att samla på stunder av magiska ögonblick. Det kan man göra utomlands, men också i sitt eget hem! I bland glömmer jag det, att vara närvarande i vardagen, och längtar i stället bort till nya resor…

  1. Ja, precis. Håller med om att man kan hitta och samla på magiska ögonblick även hemma. Jag har varit väldigt dålig på det förut, och bara längtat bort/utomlands. Börjar bli bättre på det dock och kan uppskatta Sverige mer och mer nu känner jag. Vårt egna land är ju otroligt vackert det med och det finns massa fina platser.

 4. Jag håller med dig! Samtidigt gillar jag att besöka nya länder, på sätt och vis för att det just är ett nytt land, så jag får väl säga att jag gör både och kanske… Men ett nytt land är ju en ny upplevelse, oftast. Å andra sidan så kan en ju åka till USA 65 miljarder gånger och det blir en ny upplevelse varje gång för att det finns så mycket att göra. Men i vilket fall, jag gillar väl kanske att besöka ett nytt land för att det blir en pinne till, men samtidigt så är det inte vad som avgör vart jag väljer att åka till. Jag väljer väl att åka dit som känns bra, eller vad en ska säga. Nu är jag lite trött på London till exempel, då drar vi nån annanstans. Skulle nog kanske säga att jag mer samlar på städer i så fall – ja, det känns bra att säga så 🙂

  http://sannasrum.se

  1. Ja, jag gillar det också på så sätt att det är skoj med nya länder. Och oftast gör man ju inte exakt samma saker när man åker tillbaka till ett land/stad. Utan man hittar på nya saker varje gång. Det är roligt att höra hur andra tänker 🙂 Jag känner faktiskt samma sak om London, nu åker jag hellre till en annan stad i England om det blir en resa dit. Samla på städer, det gillar jag!

 5. Samma här – jag är mer frestad av specifika resmål. Har tappat räkningen på alla resor till Storbritannien mellan flyttar dit och älskar att åka på utflykt hemma i Sverige liksom jag åkte runt när vi bodde i Belgien så det blir mer intensivt i varje land.

  1. Att det blir mer intensivt i varje land, tycker jag ger mer än att bara besöka ett land i några dagar. Man hinner inte uppleva landet på samma sätt då, som om man reser inom landet och besöker olika platser.

 6. Jag är tävlingsdjävul och jag har koll på länderna jag varit i och räknar dem (även om antalet varierar beroende på hur en räknar och pratar med). Men precis som dig så “lider” jag ju lite när det kommer just till landsräkningen eftersom jag släpar hopplöst efter i just det avseendet. Men där Italien exempelvis bara räknas en gång så har jag ju ändå ett knappt tiotal resor på mitt samvete just dit, England har jag ju också varit i några gånger.

  Så. Ja. Jag räknar länder och ja, jag känner mig futtig med mina cirka 23 och ja, jag har som mål att greja tre nya under 2015. Om jag säger så här – jag har noll hittills och “bara” hösten på mig. Men ja, det är givetvis upplevelserna som räknas i slutändan. Så klart. Men. När jag letar så letar jag aktivt efter nya länder. Så är det.

  1. Ja, det där om hur man räknar länder kan variera otroligt mycket beroende på vem man pratar med.

   Hoppas du lyckas med att få till tre nya länder innan året är slut! Hösten är lång 😉

 7. Att räkna/samla länder är jag dålig på, men har ett ungefärligt koll på hur många jag varit i. Min familj reste väldigt mycket då jag var liten och då är frågan räknas de länderna? Ja jag har varit där, men mins det knappt. Hum…. nä jag samlar helt klart på minnen. 🙂

  1. Jag måste erkänna att idag så har jag ingen aning om hur många länder som jag har besökt. Och bra fråga. Jag vet inte om de ska räknas faktiskt. Hmm, tåls att fundera över.

 8. Sent omsider läser jag detta och jag är precis som du: Återvänder hellre till länder för att utforska dem mer ordentligt.
  Tänk bara om jag bara valt att åka till nya länder i stället för att ständigt återvända till New York … Men jag är så nöjd så; det är ju så här jag vill ha det. Däremot har jag inget emot att besöka nya platser OCKSÅ men absolut inte för att ha “avverkat” dem. Bloggade också om detta: http://www.travelonacloud.com/2016/01/om-att-resa-tillbaka-till-samma-stalle.html

  1. Bättre sent än aldrig sägs det ju. Det är så roligt att höra att jag inte är ensam om att vilja återvända till vissa platser ibland. Man lär verkligen känna en plats på ett helt annat sätt om man återvänder!