Dakhla Västsahara

Dakhla – den näst största staden i Västsahara

Med nästan varje minut planerad så hinner man med väldigt mycket under ett dygn. Det fick vi erfara under pressresan till Dakhla. Det var tre hektiska och spännande dagar som jag är glad över att ha fått vara med om.

Det var även mitt första besök i Västsahara. Min första besök i Afrika dessutom! Allting hände så snabbt och jag hade knappt nån tid att reflektera förrän jag stod där på Afrikansk mark och njöt av värmen. Det var väldigt stor skillnad för mig som bodde uppe i Kiruna under den tidpunkten! Jag tror nog aldrig att jag gjort det förut. Jag har ju varit i varma länder förut, men har aldrig åkt från riktig vinter till sån värme. Stora kontraster!

Innan jag fick inbjudan till denna pressresa så hade jag inte ens hört talas om Dakhla.

Jag var tvungen att söka information på internet för att se vad det var för ett ställe. När jag såg bilderna så visste jag direkt att jag inte kunde tacka nej! Även om Dakhla var okänt för mig och kanske för de flesta svenskar, så är det en populär destination både bland surfare och människor som bor i Frankrike. Det är många campare som tar sig dit också, det fick vi se under våra dagsturer. Otroligt många husbilar och husvagnar stod på olika ställplatser längs vägarna.

På väg mot Dahkla

Dahkla är näst största staden i Västsahara och den ligger i ett område som har ockuperats av Marocko sedan 1976.

Wikipedia

Vi börjar med en natt i Paris

Vi landade i Dakhla på eftermiddagen, efter  en natt i Paris. Hotellet vi fick kalla vårt hem under natten? Hilton. Jag blev dock lite besviken, för jag hade förväntat mig ett lite lyxigare hotell. Jag förknippar Hilton med lyx och även om det var ett fint hotell så hade jag nog ändå förväntat mig lite mer. Var lite missnöjd med sängen också, den var alldeles för hård för min rygg. Jag är lite kräsen när det kommer till sängar och det är inte alltid som hotellsängar lever upp till det jag vill ha..

Vi kom fram ganska sent och efter att ha lämnat väskan på hotellet så ringde jag receptionen och frågade om de kunde koppla mig till en annan resebloggare, Daniela. Jag hade inte träffat henne sen innan, utan bara växlat några ord via Facebook. Men jag tänkte att det kunde vara trevligt att gå ner till den sena middagen tillsammans. Jag tycker inte alls om att ringa folk,så att ringa henne var ett stort steg för mig.

När vi kom ner så drack vi först champagne, som hotellet bjöd på, tillsammans med Aziz. Han var en av de som organiserade hela resan med Visit Marocco. Vi blev även presenterade för Hans, en trevlig man och duktig fotograf. Det visade sig även att han kommer från Motala, där jag bor. Ett roligt sammanträffande. Sen blev det middagsbuffé och strax efter det så var det dags att gå och sova. Då var klockan ändå strax runt midnatt.

Övernattning i Paris på Hilton

Dags för det riktiga äventyret att börja

Efter en snabb frukost på morgonen så åkte vi shuttlebuss tillbaka till flygplatsen där ett specialchartrat flygplan väntade på oss. Flygresan från Paris till Dakhla tog ca 5 timmar och jag hann både läsa, prata lite med Daniela som satt bredvid mig och sova under den tiden.

Buss till hotellet.

Välkommen till Västsahara

Direkt när jag klev ut ut flygplanet så möttes jag av en stekande värme och en ökenkänsla.

Utanför flygplatsen välkomnades vi med en liten ceremoni, vilket kändes lite speciellt och framför allt väldigt roligt. Det bjöds på te, lokala godsaker och livemusik. Då vi redan var lite sena så hann vi inte stanna kvar där så länge. Istället så var  det bara att stiga på bussarna som skulle ta oss till våra respektive hotell.

Flygplatsen i Dakhla.

Vårt Beach Club blev stadshotell

Det hade blivit några sista minuten ändringar, så istället för att bo på Attitude Beach Club så fick jag bo i staden. Lite tråkigt, tyckte jag. Mest eftersom jag hade förväntat mig att vakna upp till ljudet av havets brusande vågor. Men det var bara att gilla läget.

Och hotellet vi fick bo på var inte dåligt! Det var fyrstjärnigt och jag hade faktiskt havsutsikt! Jag fick ett stort rum, med en dubbelsäng och en enkelsäng. Det var bara att välja vart jag ville sova. Jag blev även bortskämd med en balkong.

Utsikt från mitt hotellrum i Dakhla.

Stadsvandring med Daniela

Efter att vi hade checkat in så lämnade jag väskorna på hotellet och begav mig ut för att utforska staden tillsammans med Daniela. Vi hade några timmar innan vår middag skulle börja och då vi visste att vi kanske inte skulle hinna göra det senare så var det lika bra att passa på.

Vi promenerade längs havet och njöt av värmen och den friska luften. Det var lugnt och skönt ute. Trots det så kändes staden lite tom och övergiven. Vissa butiker var bara små hål i väggarna medan gatorna var rena och fina, väldiga kontraster mellan gammalt och nytt. Vi passade på att köpa med oss lite vatten och choklad. Vilket var väldigt bra, för morgonen efter så prioriterade jag sömn framför frukost..

Kvällen smyger sakta på.

Stor fest på kvällen

Efter promenaden, som blev lite längre än planerat, så var det dags att åka iväg. Kvällens middag skulle serveras ute vid Beach Cluben. Resan dit tog en stund och när vi kom dit så möttes vi av en stor fest! Det bjöds på trerättersmiddag och livemusik!

Den sista rätten vi blev bjudna på var kamel. Inget som egentligen lockade mig speciellt mycket, men jag smakade och till min förvåning så var det faktiskt ganska gott! Ingenting jag kommer att tillaga hemma, men det var roligt att provsmaka. Köttet smälte i munnen och smakade lite vilt.

Matfest i Dakhla.

Mitt första intryck av Dakhla

Att Dakhla inte riktigt är en turiststad än, det märktes tydligt under vår promenad. Människor tittade lite extra länge på oss, fast inte på ett olustigt sätt. De var väl helt enkelt inte så vana vid att se västerlänningar, tänkte jag.

Det planeras för fullt för Dakhlas framtid, man vill locka dit fler turister då det finns mycket att erbjuda i området. Idag så är surfingen väldigt stor där och det kan jag förstå efter att ha sett vilka vågor det finns! Alla pratar inte engelska, vilket försvårar för min del men samtidigt så är det lite charmigt. Det kan vara lite klurigt att kommunicera ibland, men det mesta brukar lösa sig till slut ändå. Det är en lugn stad och vill man uppleva något mer genuint, än alla dessa exploaterade turistorter så är Dakhla ett bra val.

Jag besökte Dahkla som en del av en pressresa.
Som alltid så är alla åsikter, tankar, texter och bilder mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments

  1. Vackra bilder och fint skrivet inlägg. Det där med att ta kontakt med nya människor blir man bättre och bättre på efter varje gång. Och jag ju det liksom lite i blodet :). Jag är glad att du vågade ringa, vi fick ju en kanonstart först kvällen :)… // Daniela

    1. Tack så mycket! 🙂 Ja, det blir ju det och man måste våga ibland, vilket jag också är glad att jag gjorde. Tänkte egentligen inte så mycket på det utan gjorde det bara.