Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Fågelfors

Stadsalfabet i Sverige; städer som jag har besökt från A till Ö

I förrgår så publicerade jag listan med mitt stadsalfabet där jag listade städer runt om i världen som jag har besökt från A till Ö. Under tiden som jag höll på att skriva den listan började jag tänka att det skulle vara roligt att göra en likadan lista, fast med enbart städer i Sverige.

Den lista som jag publicerade igår hade nämligen inte så många svenska städer med. Det såg jag som en utmaning och voila, en ny lista med ett helt nytt stadsalfabet med fokus på svenska städer.

Okej okej, några mindre orter fick också vara med på listan efter eftersom jag inte riktigt lyckades kunde fylla hela listan med större städer…

Från början så fick jag inspiration till den här listan av Swedish Passport.

Hur funkar detta med ett stadsalfabet?

Kort förklarat så är det en lista som går ut på att rabbla upp alla bokstäver i alfabetet och sen se om jag (eller du) har varit i någon stad under varje bokstav. Du ska bara fylla i en stad per bokstav även om du har besökt flera.

A för Aneby, B för Borlänge och så vidare…

Hur ser mitt stadsalfabet i Sverige ut?

Har jag besökt hela alfabetet i Sverige? Det får du veta när du har läst klart inlägget.

Aneby, Småland

Aneby är en mindre ort i Smålandsskogarna som jag har besökt i samband med Rock’n Roll on Tour. Jag hittade även det vackra vattenfallet vid Stalpet där som faktiskt är det högsta vattenfallet i södra Sverige. Där finns det för övrigt ett mysigt café att stanna till vid – ett tips från mig till dig.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | AnebyAneby

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Aneby

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Aneby

Borlänge, Dalarna

Mina första, och enda, minnen från Borlänge är de tre åren som jag besökte musikfestivalen Peace & Love. Alla gånger med presspass så att jag kunde fånga härliga bilder på artisterna.

Något mer än att besöka festivalen hann jag aldrig med.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Peace & Love, Borlänge

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Borlänge

C

Dalsjöfors, Västergötland

Dalsjöfors är också en ort som jag besökte i samband med Rock’n Roll on Tour. Här körde vi cruising med våran sommarbil, den rosa Cadillacen. Jag har inga bilder från cruisingen då jag satt bakom ratten. Men det var en riktigt härlig dag och även turnéavslut för den sommaren.

Ett minne för livet!

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Dalsjöfors, Borås

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Dalsjöfors, Borås

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Dalsjöfors, Borås

Ekerö, Uppland

Att hitta en stad eller ort på E visade sig vara ganska svårt till en början. Sen hittade jag en sida som listade alla städer, orter och byar på E. Då kom jag fram till att jag har åkt förbi Ekebyborna som ligger utanför Motala, bott på Ekön som är en stadsdel i Motala och har åkt förbi Enköping otroligt många gånger. Men det kändes inte som att något av det riktigt räknades.

Sen kom jag på det, jag har ju hälsat på min kusin på Ekerö! Det får räknas. Där spenderade jag två veckor när jag var yngre. Vi hängde i stallet, åkte båt, badade i Mälaren och hade kräftskiva. Fast jag fick köttbullar och pommes eftersom jag inte åt kräftor då. Härliga minnen.

Fågelfors, Småland

En tredje plats som jag besökte med Rock’n Roll on Tour. Vi hann se väldigt mycket av Sverige under den härliga sommaren. I Fågelfors så åkte vi på cruising under en varm och strålande sommardag innan spelningen på kvällen. Vi satt uppe hela natten på efterfest. Jag smet dock iväg från den för att gå ut och fotografera i den vackra morgondimman. Sen hann jag sova i två timmar innan det var dags att rulla vidare. Turnélivet är tufft ibland.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Fågelfors

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Fågelfors

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Fågelfors

Gällivare, Lappland

En stad som jag har besökt fler gånger än jag kan räkna och oftast utan kameran.

Gällivare ligger ca 20 mil från min hemby Mertajärvi och här har jag åkt skidor på Dundret, gått på marknad, ätit hamburgare på MD’s Grill & Bar (som tyvärr inte längre finns kvar) och även hälsat på bloggvännerna Jennifer och Amanda.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Gällivare

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Gällivare

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Gällivare

Halmstad, Halland

En sen sommarkväll så satt jag och Jimmy i min soffa i min gamla lägenhet på Drottninggatan här i Motala. Vi hade tråkigt och ville hitta på något. Surfa i Halmstad? Ja men visst, varför inte. Så vi packade våra väskor och satte oss i min gamla Skoda. Åkte mot Halmstad och Tylösand där vi hyrde varsin surfbräda. Vi kämpade på ett tag, men det var inte några stora vågor att tala om den dagen så det blev inte så mycket surfande. Kallt i vattnet var det också trots våtdräkter!

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Halmstad

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Halmstad

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Halmstad

Idivuoma, Lappland

Först kunde jag inte komma på en enda plats som började på I, men skam den som ger sig – grannbyn Idivuoma finns ju. Här har jag varit och hälsat på kompisar under skolåren, åkt bil över en isväg på en sjö för att kunna sälja jultidningar till min fröken och kört skoter upp på den gamla slalombacken för att njuta av utsikten. Jag har också varit på pimpeltävling i Idivuoma.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Idivuoma

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Idivuoma

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Idivuoma

Jokkmokk, Lappland

Mitt allra första möte med Jokkmokk är när vi skulle åka på vintermarknaden en kall februari för många, många år sedan. Jag minns inte så mycket av marknaden den gången, men efter det så har jag besökt den flera gånger och det är en rolig upplevelse.

Jag har också varit i Jokkmokk under sommaren och då är vädret mycket mer behagligt, trots eventuella mygg och knott. Om du åker hit så vill jag tipsa om att köpa smarriga hembakta kanelbullar från Karin på Hantverksbutiken.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Jokkmokk

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Jokkmokk

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Jokkmokk

Kiruna, Lappland

Här bodde jag under mina allra första levnadsår innan vi flyttade till Mertajärvi. Vi bodde på Dübengatan med utsikt över lekplatsen på gården. Här fick jag min första kompis och ja, jag minns kanske inte så mycket mer eftersom jag var så liten.

Jag bodde även i Kiruna vid två olika tillfällen då jag säsongsjobbade på Kiruna Guidetur över vintern. Då blev det sena kvällar med magiskt norrsken på himlen, härliga skoterturer i det vita snölandskapet och många sena kvällar med middag från Empes.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Kiruna

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Kiruna

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Kiruna

Lund, Skåne

Lund är Skånes tredje största tätort som jag har besökt vid två tillfällen. Den första gången så åt jag smörrebröd från Saluhallen, stosade runt i staden och köpte kanelbullar från St. Jakobs Stenugnsbageri på Klostergatan 9. Jag hann också promenera genom den Botaniska Trädgården.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Lund

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Lund

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Lund

Malmö, Skåne

Första gången jag besökte Malmö var när jag gjorde ett jobb för The Guardian. Då åkte jag runt och fotograferade massa platser i Skåne – bland annat Turning Torso och Öresundsbron.

Jag hann också hänga lite i Malmö centrum där jag bland annat gick på Moderna Museet och drack kaffe på Lilla Kafferosteriet.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Malmö

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Malmö

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Malmö

Norrköping, Östergötland

Jag gjorde praktik på Visit Östergötland under en varm sommar i slutet av min utbildning inom turism och marknadsföring. Drack kaffe från Wayne’s Coffee och fick uppleva Norrköping under sommaren. En väldigt fin stad och jag tänker ofta att det skulle vara roligt att åka tillbaka hit snart igen, men det har inte blivit av än. Kanske nu till sommaren?

Oxelösund, Södermanland

Egentligen så har jag inte sett så mycket av själva Oxelösund men jag har ätit hamburgare och druckit milkshake på Camilla & Puttes Breakfast & Diner.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Oxelösund

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Oxelösund

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Oxelösund

Piteå, Norrbotten

Här har jag spenderat många somrar. Både på semestern tillsammans med familjen när jag var yngre och på sommarläger. Jag har lyssnat på musik under Piteå Dansar & Ler, hängt på Pite Havsbad och badat i Bottenviken. Kört gokart och gått på loppisen i Stadsparken.

Q

Rautas, Lappland

Rautas är en liten by utanför Kiruna men egentligen så har jag aldrig varit där. Där jag däremot har varit många gånger är vid rastplatsen vid Rautasälven. Jag var där senast år 2018 då jag passerade och stannade och fotograferade fiskare vid forsen. Men mina allra första minnen därifrån är när jag var väldigt liten. Vi brukade åka dit och fika när vi bodde i Kiruna.

Om du har vägarna förbi så stanna till här!

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Rautasälven

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Rautasälven

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Rautasälven

Stockholm, Södermanland/Uppland

Jag har varit i Stockholm många gånger – förmodligen fler gånger än jag minns. Jag har hälsat på kusiner och vänner, gått på Gröna Lund, strosat runt längs kullerstensgatorna i Gamla Stan och gått på resebloggevents. Tagit fotopromenader och sett många konserter i vår huvudstad, bland annat Kylie Minogue och Britney Spears.

Jag har också fikat på Vetekatten, lunchat på La Neta och fotograferat bröllopsporträtt vid Katarina kyrka på Söder. Spanat på utsikten över Stockholm från Fjällgatan och besökt både Fotografiska och Naturhistoriska.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Stockholm

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Stockholm

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Stockholm

Tjautjas, Lappland

Jennifers mormor bor i Tjautjas och vi övernattade hos henne här för några år sedan. Vi steg upp innan solen och trotsade kylan för att få se en magisk soluppgång. Det var det vi hade hoppats på i alla fall. I verkligheten så uteblev solen och vi fick en massa dystra gråa moln på himlen istället.

Efter en god frukost hade vi lite bättre tur då solen kikade försiktigt fram bland molnen.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Tjautjas

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Tjautjas

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Tjautjas

Uppsala, Uppland

Jag bodde på Solskensgatan i Uppsala under gymnasietiden. Promenerade mig runt stadens alla gator med Joanna och åt pizza från pizzerian på Vaksala Torg. Köpte godaste woken på ICA i Gränby Centrum och fick uppleva ett kaotiskt Uppsala under Valborg.

Vadstena, Östergötland

Vadstena är egentligen ingen stad, utan en tätort. Här har jag varit många gånger då det bara är 1,5 mil dit från Motala. En riktigt härlig sommarstad. Och om du åker hit så måste jag tipsa om Gamla Konditoriet och såklart, missa inte det fina slottet!

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Vadstena

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Vadstena

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Vadstena

Wadköping, Närke

Wadköping är ju egentligen varken någon riktig stad eller ort. Det är ett besöksmål och friluftsmuseum i Örebro. Wadköping skildrar Örebros äldre bebyggelse och stadsmiljö med allt från museer och utställningar till mysiga caféer och handelsbodar. Anledningen att jag tog med Wadköping på listan är enkel. Jag kom inte på någon annan plats på W.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Wadköping, Örebro

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Wadköping, Örebro

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Wadköping, Örebro

X

Det finns ingen geografisk plats som börjar på X i Sverige.

Ystad, Skåne

Ystad är en av de mysigaste mindre städerna i Skåne. Här kan du strosa runt på kullerstensgator och gå vilse i Wallanders fotspår. Kanske blir du frestad att testa Wallanderbakelsen på Fridolfs Konditori? Jag kan rekommendera att övernatta på Anno 1793 Sekelgården som är ett litet och väldigt mysigt hotell mitt i centrum.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Ystad

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Ystad

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Ystad

Zinkgruvan, Närke/Östergötland

När det gäller bokstaven Z så fanns det verkligen inte mycket att välja mellan. Men jag har faktiskt kört förbi Zinkgruvan som ligger några mil utanför Motala.

Räknas det? Knappt, men vi kör på det ändå.

Åmotfors, Värmland

Jag har varit i Åmotfors två gånger och båda gångerna tillsammans med Rock’n Roll on Tour. Här finns även en av de godaste pizzorna i hela Sverige på Åmotfors Pizzeria. Även fast det nu är fyra år sedan jag åt den pizzan så minns jag den fortfarande och är inte det bra betyg så säg!

Vi körde hit med Cadillacen och precis när vi kom fram till Folkparken och skulle börja cruisingen så ville den inte mer. Som tur var fick vi igång den senare på kvällen så vi kunde köra hem.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Åmotfors

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Åmotfors

Älvsbyn, Norrbotten

Jag hade med Älvsbyn på mitt stadsalfabet med platser i hela världen, men orten får vara med på denna lista också eftersom jag helt enkelt inte kommer på någon annan stad, eller ort, på Ä som jag har besökt. De enda bilder som jag har därifrån är från Storforsen som ligger 4 mil utanför.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Storforsen, Älvsbyn

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Storforsen, Älvsbyn

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Storforsen, Älvsbyn

Örnsköldsvik, Ångermanland

Här har vi varit flera gånger under min barndom. Vi bodde på Gullviks havsbad och paddlade våra uppblåsbara gummibåtar. Gick på sommartravet och badade på Paradisbadet. Det var nära att vi köpte en tomt här en gång för att bygga en egen sommarstuga men det blev aldrig av. Kanske lika bra eftersom det hade varit så långt att åka dit varje gång.

I vuxenålder så hälsade jag och KatarinaLinda i Kvaved och vi vandrade i Skuleskogens nationalpark, tog båten ut till Högbonden och hängde vid några klippor som jag inte minns namnet på under en härlig sommardag.

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Örnsköldsvik

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Örnsköldsvik

Mitt stadsalfabet (platser i Sverige) | Örnsköldsvik

Hur ser ditt stadsalfabet ut?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Comments

  1. Nej så kul att du spann vidare på idén! Jag har faktiskt ett likadant inlägg som utkast som jag inte publicerat än då jag insåg att det inte går att avsluta hela alfabetet med enbart svenska städer så blev lite opepp på idén, haha 😉 Efter att ha läst ditt inlägg blev jag dock mer pepp så får nog ta och skriva klart det inlägget tror jag!

    1. Ja, det var så kul att fylla i listan så kunde lika gärna skapa en Sverigelista också. Jag tycker helt klart att du ska skriva klart ditt inlägg med svenska städer även om du inte kan avsluta precis hela. Det är ju ändå kul att läsa tänker jag!!