Vad kostar det att ha bil och hur spenderar vi egentligen all tid i bilen?

Vad kostar det att ha bil och hur spenderar vi egentligen all tid i bilen?

Jag gillar att köra bil. Att sitta bakom ratten med min favoritmusik spelandes medan jag rullar mot nya och spännande destinationer. Om jag inte hade gillat att köra och åka bil så hade jag nog inte alls åkt på så många roadtrips som det har blivit under den senaste tiden. Och många har det blivit!

Auto Europe har gjort en undersökning där de har försökt att lista ut bland annat hur mycket pengar som vi människor egentligen spenderar på våra bilar och hur vi spenderar vår tid i bilen. Jag tycker statistik och sånt där kan vara lite tråkigt men har ändå kollat igenom undersökningen i samband med att jag skriver detta inlägg.

Jag måste säga att jag faktiskt blir lite förvånad när jag läser om resultatet, mest kanske för att det inte alls stämmer in på mig. De frågade 4000 personer runt om i Europa och såhär är resultatet.

I snitt så spenderar vi 113 euro i månaden på bensin, 681,50 euro i underhåll av bilen under ett år, 13,50 euro i månaden på parkeringsavgifter och 536,50 euro i bara försäkringskostnader. Att det är dyrt att äga bil vet väl de flesta, även jag, men ändå – att läsa det svart på vitt såhär är en annan sak. Vi som dessutom precis har bytt ut min gamla gröna Skoda till en lite nyare bil…

Men trots alla kostnader som bilägande medför så känner jag att det är värt det för jag gillar friheten att ha en egen bil. Däremot om jag skulle bo i en större stad eller knappt använda bilen så skulle jag nog omvärdera om det är värt att äga bil jämfört med att hyra en vid de tillfällena som man faktiskt verkligen behöver ha en bil.

Och det där är ju bara pengarna det kostar. All tid i bilen som vi spenderar då? Vad gör vi egentligen förutom att köra bil? Auto Europe frågade även om körbeteendet och såhär ser det ut.

7 timmar i bilen per vecka? Ja, säkert. Dock ser jag nog aldrig ut som på den sista bilden – jag gillar ju att åka bil även om jag såklart också kan lessna nångång.
Jag sjunger mer än gärna med i mina favoritlåtar, så länge jag är ensam. Och tvätta bilen gör jag ibland, men jag snittar nog inte riktigt så många gånger i veckan.
Och tutan använder jag knappt!
Detta stämmer inte riktigt in på mig heller, hur är det för dig?
Jag brukar inte äta mat i bilen såå ofta ändå, mycket roligare att sitta vid ett riktigt bord.
Och detta? Njae, så ilsken har jag nog aldrig varit! Har du?

Även om det mesta kanske inte riktigt stämmer in på mig så var det roligt att läsa igenom undersökningen – kanske var det roligaste att upptäcka hur lite som faktiskt stämde in på mitt egna körbeteende. Stämde något in bra på dig eller är du mer som mig?

PS: Du kan se hela deras infographic här om du är intresserad.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *