4 saker du lär dig genom att resa

4 saker du lär dig genom att resa

Att resa är lärorikt på många olika sätt och genom att se världen så kan du skapa dig många nya erfarenheter och lära dig mycket nytt. Här är några saker som jag har lärt mig genom att resa.

Du lär dig att ha tålamod

Rent spontant så vill jag påstå att jag är en person som inte har ett oändligt lager av tålamod. Jag tycker inte om att vänta, oavsett vad det än gäller – stå i kön till toaletten, vänta på ett bord på en fullsatt restaurang eller vänta på att få svar – nej, jag hatar att vänta. Jag tycker heller inte om när saker och ting går långsamt, utan jag vill att saker ska ske snabbt och gärna direkt.

Men jag försöker bli bättre på detta med att ha tålamod. Att låta var sak ta sin tid, utan att jag ska känna mig stressad över att jag slösar bort dyrbar tid som jag kunde gjort något “vettigt” under. Och varje gång som jag är ute och reser, då blir jag påmind om att det är okej. Det är okej att ta det lugnt. Det är okej att njuta av stunden.

Och resandet är ofta allt annat än glamoröst, även om det kan verka så på alla perfekta Instagram-bilder. Men i verkligheten så är det ofta många (och långa) väntetider på flygplatser/hotell, du kanske råkar ut för att din flight blir inställd och du får spendera natten på ett flygplatshotell eller så kanske du råkar äta dålig mat och blir sjuk eller så bryr sig vädret inte om att du ville ha strålande sol under din dagstur. Det är mycket som kan hända under en resa och för varje gång du stöter på motstånd, så lär du dig om hur viktigt det är att ha tålamod. För om allt gick precis som det skulle så skulle din resa inte vara ett äventyr. Tålamod är en dygd och du kommer att vara tacksam när du klarar av att hantera motgångarna när de kommer.

4 saker du lär dig genom att resa

Att ingenting någonsin blir som planerat

Ju mer jag reser, desto mer inser jag att det verkligen stämmer. Det spelar ingen roll hur många planer jag har, när det kommer till verkligheten så blir det sällan så som jag har tänkt mig. Men det betyder inte heller att allting slutar i katastrof. Nej, det kan både vara bra och dåligt att planerna ändras.

Det viktigaste, enligt mig, är att man är medveten om detta. Då har man lättare att planera om när saker inte går som man tänkt sig. Nuförtiden så försöker jag alltid att endast ha en överskådlig plan. Jag skriver en lista på allt jag vill se och göra, men jag är medveten om att jag förmodligen inte kommer att hinna se allt. Jag spenderar hellre en längre stund på en plats som jag gillar än att slaviskt följa ett schema. Är det något som jag absolut inte vill missa, då prioriterar jag såklart detta i planeringen.

Att resa är så mycket mer än att bara pricka av punkter på en lista. Häromdagen så spenderade jag nästan fyra timmar vid ett vattenfall (och området runt omkring) som jag egentligen bara hade tänkt att fotografera “lite snabbt” då det regnade. Men jag härdade ut regnet och som i en saga så kom det solsken efter regnet! Det dröjde dock inte länge innan regnet kom tillbaka. Men fyra timmar senare och det var en upplevelse jag inte hade velat missa!

Så, planera men planera även in extratid för de speciella stunderna.

4 saker du lär dig genom att resa

Du lär dig nya språk och får uppleva nya kulturer

Du kanske inte kan kalla dig för någon expert om du bara åker till Turkiet i en vecka, men några ord kan du nog allt lära dig innan avresa.

Jag brukar ofta att försöka lära mig enkla ord som “hej”, “hej då” och “tack”. När jag skulle spendera en månad i Thailand så försökte jag även lära mig att räkna. Efter många om och men så kunde jag räkna till hundra. Det var inte det enklaste, men med tålamod (ett av de fallen där jag verkligen faktiskt hade tålamod!) och massor av fusklappar så lärde jag mig det. Och det var så värt det när jag stod i en liten butik ute på Koh Chang och skulle pruta på en souvenir. Ni skulle ha sett försäljarens min när jag prutade på dennes egna språk. Och ja, jag lyckades pruta!

Ett annat sätt att både resa och lära sig ett språk på är att studera utomlands. Där kan du få uppleva en helt ny kultur samtidigt som du lär dig ett nytt språk, eller förbättrar dina kunskaper på ett språk du redan kan grunderna till. Och även om du inte väljer att studera utomlands så finns det mängder av möjligheter till att lära dig lite av det lokala språket. Bara genom att läsa skyltar, restaurangmenyer och genom att lyssna på vad människorna runt omkring dig säger kan ge väldigt mycket.

bangkok_13_17

Att lämna din trygghetszon

Många tycker inte om att resa eftersom det betyder att man måste lämna tryggheten som man har när man är hemma. Trygghet kan betyda olika saker för olika människor, men det kan handla om att inte få dricka sitt vanliga kaffe på morgonen, att man inte kan börja morgonen med sina vanliga rutiner  eller helt enkelt, att man inte riktigt vet vad som väntar.

Men om man aldrig lämnar sin trygghetszon så kommer man ju heller aldrig att få veta vad det egentligen är som väntar bakom nästa hörn. Det kanske är en ny kärlek till ett land eller en ny vänskap som man aldrig glömmer.

Att boka sin biljett är både det första steget som man tar, men att faktiskt kliva på flygplanet/tåget/bussen är nog det största steget. Man måste våga chansa lite i livet för att annars kan man gå miste om otroliga upplevelser. Och jag tror inte att det är många som har ångrat att de tog en chans för att få uppleva något nytt.

Jag tycker det är otroligt spännande att inte alltid veta vad som väntar eller vad som kommer att ske. Det är oftast vid de tillfällena som jag kommer hem med otroliga berättelser.

4 saker du lär dig genom att resa

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments

 1. Ja men så är det ju! Och den där trygghetszonen, jag tror verkligen att det är ett av de bästa sätten att tillåta sig själv att växa. Våga! Men nej, resor blir sällan eller aldrig precis som man tänkt sig, förutfattade meningar blir ofta grusade på bra eller dåliga sätt.

  1. Det är så mycket som man missar om man inte vågar! Och det är ju dumt att man ska ångra sig i efterhand.

   Det bästa är egentligen att resa utan att ha förutfattade meningar, men samtidigt så är det väldigt svårt att resa så också.

  1. Jag tror att många kan känna igen sig. Men det är inte alltid lätt att få ut tankarna i ord. Och ja, verkligen. Jag tror aldrig att man kommer att sluta växa eller utvecklas som människa, det spelar ingen roll hur mycket man reser – det finns alltid något nytt man lär sig eller upptäcker om sig själv.

   Och tack.

 2. Så, så bra inlägg. Jag hade inte kunnat skriva det bättre själv och håller med på alla punkter. Det där med tålamod är jag också värdelös med, haha. Just nu är det som värst för jag är på väg att flytta utomlands igen och det är en oändlig process som tar en evighet. Jag vill ju åka i morgon, hehe 😉

  Ps, måste säga att jag tycker om samarbetsinlägg där det faktiskt har ett vettigt syfte och inte bara andas “marknadsföring”. Så hands up för det 🙂

  1. Va roligt att du gillade inlägget, Christine! 🙂 Och va kul att du håller med om allt jag skrev. Ja, tålamod är något man får arbeta på, hehe. Jag kan tänka mig att flytta utomlands tar lång tid med allt som man måste fixa innan. Det är ju inte bara att dra iväg alltid. Vart är det du ska flytta?

   Och så glad jag blir över att du tyckte att just detta inlägg var bra. Jag är själv väldigt glad över att det faktiskt finns företag som förstår att ett bra inlägg är värt mer än att det ska skrika “marknadsföring” över det i varje mening.