20 upplevelser i Östergötland – en lista av Linda Staaf

20 upplevelser i Östergötland – en lista av Linda Staaf

Mitt förra inlägg om 20 platser som jag vill uppleva i Sverige under 2020 blev så populärt så jag tänkte att vi fortsätter i samma stil. Egentligen hade jag själv tänkt skriva en liknande lista men om 20 upplevelser i Östergötland. Men min kompis Linda hann före så jag frågade henne om jag fick dela med mig av hennes lista här på bloggen. Hon sa ja, så här kommer är den.

Linda Staaf
Linda har en otroligt inspirerande Instagram som du gärna får spana in 🙂

20 upplevelser i Östergötland

en lista av Linda Staaf

Vet ni vad – under hösten gick jag och pratade om att 2020 skulle kunna vara året då jag inte lämnade Östergötland. Lite som i ett led av att verkligen visa vad jag står för – att man inte behöver åka långt för att uppleva en massa, och att man i alla fall under ett års tid kan få det man behöver i upplevelseväg på hemmaplan. Men nu blev det inte så, och anledningen till det är att jag har min familj bosatt i grannregionen och att jag hade lite arbetsresor inplanerade.

Sen kom Corona – och min ”Stanna i Östergötland hela 2020” blev nästan lite av en realitet för gemene man här i länet. Men här kommer ändå min lista med de saker jag ser fram emot att göra i Östergötland under året. Notera att detta verkligen är MIN lista.

En lista som denna ser ju olika ut för beroende på vem man frågar – så om du inte gillar min lista, gör din egen och dela den – så hjälps vi åt att lyfta utbudet i Östergötland i år! Av hållbarhetsskäl så väljer jag att inte lyfta fram avskilda platser i naturen utan infrastruktur för logistik och renhållning, gör gärna det du också.

Tips: Om du vill skriva en egen lista så tagga gärna med #svemesteriöstergötland på sociala medier.

Linda under en fotografering vid Omberg Ziplines för några år sedan.
Linda under en fotografering vid Omberg Ziplines för några år sedan.

Mitt Östergötland:

1. Vardagsmysa på Ombergs Turisthotell

Gjorde detta med vänner i januari och vill göra det ännu fler gånger. Att bo på hotellet när det är lågsäsong (eller vardag vår och höst) är som att få salongerna för sig själv, läsa tidningen i ro framför brasan, eller ta något drickbart på balkongen med Vätternutsikt innan en middag i restaurangen väntar…

Ombergs Turisthotell i Östergötland.
Ombergs Turisthotell i Östergötland.
Fika på Ombergs Turisthotell.
Fika på Ombergs Turisthotell.
Ombergs Turisthotell i Östergötland.
Ombergs Turisthotell i Östergötland.

2. Vräka i mig vacker vegankost från Open New Doors

Älskar gamla tågstationer, älskar grönsaker. Så självklart älskar jag också veganbistron Open New Doors inrymd i den charmiga forna tågstationen i Sya utanför Mjölby. Både massa god mat och bakverk – som äts på plats eller tas med i matlådor. Ett måste när man passerar Mjölbytrakten, och helt klart värt en omväg.

Uppskattat även av köttätare! ?

3. Paddla kajak och cykla MTB på Omberg med Woods & Water of Sweden

Detta ska jag göra säkert 100 gånger i år! Skojar inte!

För det är ju vad jag gör ‘for a living’ liksom. Guidade turer med MTB på Omberg, och kajakpaddlingar till Ombergs grottor, eller stränder. Samt vandringar och lite annat…

Är jag inte nån annanstans i Östergötland så är jag ju här 🙂

Kajakpaddling vid Omberg tillsammans med Linda (på bild) för några år sedan.
Kajakpaddling vid Omberg tillsammans med Linda (på bild) för några år sedan.
Kajakpaddling vid Omberg tillsammans med Linda (på bild) för några år sedan.
Kajakpaddling vid Omberg tillsammans med Linda (på bild) för några år sedan.
Kajakpaddling vid Omberg tillsammans med Linda (på bild) för några år sedan.
Kajakpaddling vid Omberg tillsammans med Linda (på bild) för några år sedan.
Kajakpaddling vid Omberg tillsammans med Linda (på bild) för några år sedan.
Kajakpaddling vid Omberg

4. Fika hos Hanna och Lovisa på STF Stocklycke Vandrarhem & Café

Kommer jag göra säkert 50 ggr! Älskar miljön och den goda, lokalodlade maten och bakverken. Och så är det alltid mysigt att prata lite med tjejerna som jobbar här.

I helgen låg jag i gräset framför deras hus och liksom avundades dem som kommer hit och övernattar här, får nog se till att göra det igen även jag. Det är ju nåt visst med att äta frukosten vid bokskogen och sedan veta att man har hela dagen framför sig på Omberg och allt som finns att göra där.

STF Stocklycke Vandrarhem & Café på Omberg i Östergötland.
STF Stocklycke Vandrarhem & Café på Omberg i Östergötland.

5. Paddla kajak hos DoTheNorth i S:t Annas skärgård

Förra året var jag här tre gånger, och i år ska jag tillbaka igen. Visserligen då som kajakguide. Här bokar man liksom en helhet där kajak, all friluftsutrustning och mat ingår – och man är ute ett par dagar. En totalpaketerad upplevelse i skärgården helt enkelt. Allt håller hög kvalitet – både utrustningen och hur allt är organiserat.

6. Kura höstmys och ”jobba hemifrån” på Väderstad Centralkonditori

Lugna vardagar, särskilt på hösten, då är det lite färre gäster på konditoriet. Då brukar jag ta med mig datorn och sitta och jobba härifrån under några timmar. Får så mycket gjort här, och de får sälja så många koppar té och kardemummabullar till mig… Win-win. Ofta svänger vi också förbi här på spontanfika eller take-away.

(Jag använder eget internet, köper nytt fika en gång i timmen och skulle heller aldrig sitta där när det är många andra gäster i behov av sittplatser.)

Fika på Väderstad Centralkonditori.
Fika på Väderstad Centralkonditori.

7. En middag på Hörnet i Vadstena

Som jag längtar! Hängde mycket här förr, men har liksom inte hunnits med på sista tiden. Men jag längtar alltid till Hörnet. De blir ofta fullbokade så var ute i god tid. En riktigt fin och mysig kvarterskrog med god mat, en av de bästa i Östergötland enligt White Guide. Så glad att ha den på gångavstånd.

Vadstena slott.
Vadstena slott.

8. Bostället Vedugnsbageri

Har inte varit här än, fast jag tänkt det så många gånger… Och för att alla tjatar om hur bra och mysigt det är. Så ja, 2020 blir året då jag får tummen ur och tar mig iväg hit till ladugården utanför Linköping och äter gott bröd på lokalt odlat surdegsmjöl!

9. Fika och bo över på Borkhult lapphem

Ett mysigt ställe i skogen utanför Åtvidaberg, cool byggnad med både café och B&B, och här händer det en massa grejer, blir inte förvånad om systerparet som driver det plötsligt brister ut i sång! Så fint inrett, så där perfekt avskalat och enkelt. En pärla verkligen.

Sätt er ner när ni kollar in deras webb, allt är så fint så man nästan trillar omkull.

10. UrNatur.

Alltså, ni som vet, ni vet. Man behöver bara säga så – UrNatur. Sen ser man saliga blickar i rummet.

För er som inte vet vad jag menar när jag säger UrNatur – så googla, så sitter ni också snart med samma blick som alla andra. Det här är ett stycke paradis på jorden, man hyr in sig i en egen stuga/koja/trädtoppshus i vacker skog, lagar sin mat (odlad här på gården) i utomhusköket vid sjön och bara njuter och slappnar av.

Kanske på sin höjd paddlar lite, tar en bastu eller går en promenad i skogen. Jag brukar bo över här någon gång om året. Ligger söder om Ödeshög.

Björkskog någonstans i Östergötland.
Björkskog någonstans i Östergötland.

Dessutom ska jag:

11. Åka till Verklighetens Gård och deras mysiga handelsbod. Söder om Linköping. Här finns också ställplatser och snart även naturlogi för er som vill bo över. Och en massa djur på gården. Och ett coolt halmhus!

12. Prova-på-kajakpaddling i Medevi. Ja, jag är ju en av guiderna som lär ut detta, men kul ska det bli!

13. Gå en guidad tur med Åse på Wettersaga – älskar att höra hennes berättelser från Omberg, framförallt om Alvastra Kloster och Ellen Key.

14. Åka skidor på Ombergsliden när snön kommer tillbaka…

15. Åka långfärdsskridskor på fina östgötaisar.

16. Äta på mysiga Ladugård 206 utanför Vadstena. Här händer det alltid nåt nytt!

17. Loppisshoppa – på Antikladan vid södra infarten till Vadstena

18. Glida Zipline i Ombergs bokskog – älskar’t. Jobbar ju här också…

19. Borghamn Strand har fått nytt liv – här ska det fikas, badas, cyklas, paddlas, vandras och njutas i sommar! Bo över! Ligger vid Ombergs norra fot.

20. Äta pizza och dricka vin på Särtshöga; Östergötlands enda vingård! Bo över kan man också göra om man nu inte har chaufför med sig…

Linda i sitt esse på Omberg Ziplines.
Linda i sitt esse på Omberg Ziplines.
Linda i sitt esse på Omberg Ziplines.
Ellen Key.
Ellen Key.
Ellen Keys Strand vid Omberg.
Ellen Keys Strand vid Omberg.
Alvastra Kloster.
Alvastra Kloster.
Omberg Östergötland
Omberg Östergötland
Solnedgång vid Omberg.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

  1. Vad kul att läsa om, känner igen mig lite. Har varit några gånger vid Omberg när jag bodde i Linköping. Då blev det även någon tur till fina Vadstena 🙂 Kanske får åka neråt i sommar och se fler platser i Östergötland 🙂 Jag skulle vilja vandra i Kolmården 🙂

    1. Ja, visst är Vadstena en mysig stad! Även fast jag själv bor så pass nära så är det ändå väldigt sällan som jag är där. Men det låter som en bra idé att uppleva mer av Östergötland till sommaren 😉 Vandra i Kolmården låter härligt.