pizzamakarna i igelfors

Vi återvänder till Pizzamakarna i Igelfors för deras magiskt goda neapolitanska pizzor

Det tog oss nästan ett helt år innan vi äntligen återvände till den lilla byn Igelfors och till den neapolitanska pizzan som fick mig att skriva en lång kärleksförklaring på bloggen. Med förväntansfulla, nästan smygande, fotsteg så klev vi in i den röda byggnaden med den gula dörren och skylten som avslöjar att vi har hittat helt rätt. Genast så möttes vi av dov musik och ett glatt hej från Vivi och Victor och övriga i personalen. Välkomna tillbaka!

Vi hade egentligen planerat att återvända redan under förra hösten, men det blev aldrig så. Som med så mycket annat så glömdes det bort. Tiden sprang iväg och minnet av pizzorna bleknade sakta bort. Hur jag nu kunde glömma deras förbannat goda pizzor är dock en fråga jag inte riktigt har ett bra svar på så jag tänker inte ens försöka svara.

Men den 11 juni, klockan 15, så var det alltså dags igen.

Som alltid så är det förbokning av bord och pizza som gäller när du ska besöka Pizzamakarna i Igelfors. Vi visste direkt att vi skulle ha avsmakningsmenyn igen. Inget illa menat mot de andra pizzorna som finns att välja bland, men att få provsmaka lite av allt på en meny är något som jag verkligen tycker om. Att välja ut endast en rätt bland tio som lockar kan ibland ta evigheter för mig. Så om jag vet att jag ska äta på en specifik restaurang i förväg så spanar jag gärna in menyn online för att kunna bestämma mig i lugn och ro.

När det gäller just avsmakningpizzorna så får man inte reda på vad det är för pizzor förrän de kommer ut till bordet. Men där och då så får du vet allt och lite till. Det bästa är att få reda på exakt vart råvarorna på pizzorna kommer ifrån. Som att sparrisen på en av de två första pizzabitarna kommer från Boka Grönsaker i Grytgöl, att de smarriga jordgubbarna kommer från Norrköping och att äppelmusten är tillverkad ett stenkast bort i Grytgöl. Så närproducerat som möjligt. Att få veta det gör det ju väldigt enkelt att bara svänga förbi ett ställe om det råkar vara så att du föll pladask för en specifik ingrediens.

igelfors
pizzamakarna i igelfors

Närodlade grönsaker smakar alltid bättre

Som den där sparrisen på en av pizzorna. Vi hade inget annat val än att svänga förbi Boka Grönsaker för att hämta hem ett knippe sparris från den självbemannade sparrisdisken vid sidan av vägen. Och jag måste erkänna att varken jag eller Kenny har varit något stort fan av sparris tidigare. Jag har kunnat äta det ibland om det serverats, men Kenny har alltid skänkt bort sin sparris till första bästa bordsgranne som velat ha den.

Men tack vare den färska sparrisen från Boka Gård så får vi nog helt enkelt känna oss besegrade och erkänna att vi kanske visst gillar även den grönsaken, att sparris kanske visst kan smaka fantastiskt gott. Jag tror mycket handlar om råvaror och hur de tillagas. Bra råvaror ger bättre förutsättningar att få maten att smaka fantastiskt.

Jag har alltid tyckt om att smaka på lokal mat när jag är ute och reser, men jag har inte alltid haft samma tankesätt när det gäller mat i Sverige. Varför vet jag inte men kanske beror det delvis på att desto bättre mat man får smaka, desto mer reflekterar man över hur mycket godare de närodlade tomaterna smakar jämfört med de som fraktats över halva jorden för att komma till oss. Det har varit en process för oss båda och numera så köper vi mycket från REKO-ringar, lokalproducerat om det finns/går och försöker välja grönsaker efter årstid.

Hitta till Boka Grönsaker: Bokavägen 91, Bokahall, Grytgöl på Google Maps

pizzamakarna i igelfors
pizzamakarna i igelfors

pizzamakarna i igelfors

Pizzor lagade med kärlek

Pizzorna då? Jag är sämst på att komma ihåg saker och jag kommer inte ihåg så jättemycket om alla ingredienser, förutom att alla pizzor var supergoda! Eller om ska jag vara helt ärlig så föll den sista pizzan mig inte helt i smaken, det var en röd pizza med tomatsås på och jag föredrar helt klart vita pizzor med en bas av creme fraiche. Men det var ingen dålig pizza för det, utan det är ju bara min personliga preferens. Kenny tyckte däremot om den väldigt mycket. Han är ett stort fan av deras smarriga tomatsås som tar flera timmar att tillaga.

Pizzorna var som alltid lagade med massor av kärlek och smakade därefter. Kenny som alltid varit lite skeptisk till potatispizzan Fru. Alströmer utsåg den till favoriten från detta besök. Jag hade desto svårare att välja en favorit av de fem vita pizzorna. Ja, förutom min all-time favorit; efterrättspizzan med färska jordgubbar. Ingenting kan slå den! Åker du dit så får du inte missa den 😉 Och åka dit tycker jag att du ska göra, men glöm för allt i världen inte att boka bord för annars kommer du bli väldigt besviken.

Till mina pizzaslices så drack jag en underbart god äppelmust från Sjöfallets Honungsbin & Äppelmusteri. Jag tyckte priset på ett glas var lite väl saftigt, men när jag tog den första klunken så glömde jag bort att tänka på det. Vi åkte även förbi där på väg hemåt men dessvärre så hade de stängt när vi passerade Grytgöl så jag fick åka hem tomhänt därifrån.

Hitta till Sjöfallets Honungsbin & Äppelmusteri: Getryggen 179, 612 74 Grytgöl

pizzamakarna i igelfors
pizzamakarna i igelfors
pizzamakarna i igelfors
pizzamakarna i igelfors

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *