Att bo på Kampgrounds of America (KOA) i USA

Att bo på Kampgrounds of America (KOA) i USA

KOA grundades år 1962 av några lokala affärsmän vid namn Dave Drum och John Wallance samt två partners. Förkortningen står för Kampgrounds of America och det är världens största system med privatägda, ofta familjeägda, campingar på nästan 500 olika platser runt om i USA och Kanada.

Idéen till KOA föddes när en av grundarna, Dave Drum, promenerade på sin mark som låg i anslutning till Yellowstonefloden. Vid den här tiden så reste man längs U.S. Highway och det skulle dröja många år innan dagens Interstate 90 byggdes. I samband med detta så såg han många resenärer som var på väg till Seattle World’s Fair passera genom staden Billings.

Där och då föddes idéen till att starta camping.

Hans idé blev snart verklighet då de första tältplatserna blev tillgängliga på det som då blev Billings Campground. På den tiden så kostade det $1.75 per natt för att slå upp ett tält. Campingen var ganska blygsam men för pengarna så fick man en campingplats med ett picknickbord och en eldring. Det fanns även en butik och tvättmöjligheter på campingen. Man fick även tillgång till en varm dusch.

När campingen blev framgångsrik så bestämde sig Dave tillsammans med några partners att starta ett system med campingar runt Nordamerika. De döpte företaget till Kampgrounds of America och började sedan att sälja franchise licenser.

Den svenska motsvarigheten till detta är liknande som SCR Svensk Camping.

Kampgrounds of America – KOA
Kampgrounds of America – KOA.

Skillnader mellan de olika husbilsplatserna på en KOA-camping i USA

Ju mindre du har tillgång till desto billigare är även campingplatsen. Men även om du väljer den billigaste (Dry Hookup) så har du alltid tillgång till både badrum och dusch på alla KOA-campingar.

KOA Patio ™ betyder att du även har tillgång till en uteplats med bekvämligheter som t ex uteplatsmöbler, picknickbord, extra sittplatser och BBQ gropar. Vad som ingår är dock olika på olika KOA-campingar så kolla alltid med den aktuella campingen vad som faktiskt erbjuds på campingen.

Vi testade lite olika platser men är alla överens om att vi alla föredrog att lägga några extra kronor på att ha Full Hookups ibland. Allra mest för att det var så smidigt att koppla upp sig till campingens avloppssystem för att tömma smutsvatten och avfall. Vi var lite nervösa för det här med att tömma avloppstanken innan vi reste iväg, men det visade sig vara väldigt enkelt.

Jag försökte därför att planera in så att vi bodde på KOA campingar med Full Hookups med jämna mellanrum. Då fick vi även tillgång till dusch- och toalett, tvättstuga, pool och fina grillplatser. Och vi slapp tömma tanken för när du kopplar upp husbilen till avloppssystemet så sköts detta automatiskt.

Vi bodde även på campingar inne i nationalparkerna som var lite mer primitiva. Där hade vi inte tillgång till något avloppssystem och ibland varken vatten- eller el. Men även det fungerade toppen.

West Glacier KOA
West Glacier KOA

Full Hookups

Den allra bekvämaste campingplatsen. Med Full Hookups får du en stadig vattenförsörjning vilket är väldigt praktiskt – både för husbilsbadrummet/duschen och för matlagning. Avloppsuppkoppling betyder att du slipper hantera avfall så ofta – du kopplar bara upp dig till campingens avloppssystem och slipper dumpa din tank. Den elektriska anslutningen tillhandahåller också tillräckligt med el för att driva allt inuti husbilen – inklusive luftkonditionering och värmesystem.

Det finns två olika amp-tjänster – 30 samt 50 amp. Du väljer helt enkelt den anslutning som matchar din husbil. Vi valde alltid 50 amp då detta rekommenderades.

West Glacier KOA
Detta är inte våran husbil men ett väldigt bra exempel på hur det kan se ut när du har kopplat upp dig till campingens el, vatten- och avloppssystem.

Electric/Water Hookups

Med Electric/Water Hookups så har du tillgång till vatten och el – men inte campingens avloppssystem. Det betyder att om du endast bor på sådana här platser så behöver du aktivt tömma dumptanken. Detta kan du ofta göra på själva campingen alternativt på många bensinstationer.

Dry Hookup

Med en Dry Hookup så får du endast tillgång till ström.

Här övernattar vi på en parkeringsplats för lastbilar.

Exempel på olika typer av husbilsplatser på en KOA camping

  • Pull Thru, 50/30 Amps, Full Hookups, KOA Patio ™
  • Pull Thru, 50/30 Amps, Full Hookups
  • Pull Thru, 30/20 Amps, Full Hookups
  • Back In, 50/30 Amps, Full Hookups, KOA Patio ™
  • Back In, 30/20 Amps, Full Hookups
  • Back In, 30/20 Amps, Water/Electric
Kampgrounds of America – KOA.
Moab KOA – ett populärt ställe att stå med husbil.

Hur många Amps behöver jag och vad betyder det?

Förutom att pluggarna på 30 amp och 50 amp skiljer sig åt så har du även tillgång till mer ström med 50 amp. 50 amp ger dessutom maximalt ut 12 000 watt, medan 30 amp bara kan hantera 3600 watt.

Rekommendationen är att alltid använda det som står i manualen. Vår husbil hade 50 amp så därför bokade vi alltid 50 amp.

Läs mer: om skillnaden mellan 30 amp och 50 amp på KOA’s hemsida – dock på engelska.

St Mary KOA - Glacier National Park
St Mary/East Glacier KOA – Glacier National Park

Behöver jag veta hur stor husbilen är?

Ja.

Du behöver veta den exakta storleken på din husbil samt eventuella extra bilar du har med dig.

Detta för att avgöra vilken plats som är lämpligast för just den husbilen du kör. Det vore ju tråkigt att komma fram bara för att inse att du har bokat en för liten plats och att husbilen inte ryms – speciellt om du har förbokat camping. I värsta fall står du ju helt utan plats.

Bonustips: Det är också bra att veta den exakta storleken när du kör för tänk om det kommer en bro helt plötsligt. Då är det bättre att ha koll på hur hög husbilen är istället för att chansa.

Cruise America på Moab KOA
Moab KOA så hade vi en stor plats där vi även kunde parkera de UTV’s och Jeepar som vi hyrde.

Pull Thru eller Back In?

Pull Thru betyder att du kan köra rätt in på din valda campingplats medan Back In betyder att du behöver backa in. Vi försökte att välja Pull Thru så gott det gick då det är smidigt att bara kunna köra rakt in. Vi hade dock aldrig några problem med att backa in på de platser som krävde detta.

Husbilsplatserna är generellt ganska stora på campingar i USA.

Cruise America på Moab KOA
Vår plats i Moab var en Pull Thru vilket betyder att vi aldrig behövde backa husbilen för att komma in /ut från vår plats. Det var bara att köra in när vi anlände samt ut när det var dags att lämna Moab.
Madison Valley Campground - Ennis Montana
På vår campingplats hos Madison Valley Campground i Ennis, Montana så hade vi en Back In-plats som såg ut här. Vi valde dock att köra in på platsen istället då det var mörkt när vi kom fram dit. Som tur var så räckte våra sladdar och slangar ändå men annars hade vi klarat oss bra även om vi inte hade hade möjlighet att använda vatten, avlopp samt ström då vi bara hade några meter till toalett- och duschrum.

Behöver jag förboka campingplats hos KOA?

Enligt min personliga erfarenhet så blir dessa campingar inte lika snabbt fullbokade som campingarna inne i nationalparkerna blir. Jag hade inga problem med att boka husbilsplats på KOA campingar även då det var ganska nära inpå bokningsdatum.

Jag rekommenderar ändå att förboka om du vet att du vill ha en plats på just den campingen under just det datumet. Och framför allt om du har en stor husbil för dessa platser tar ofta slut snabbast enligt min erfarenhet. Jag skulle inte välja att chansa om jag ändå vet exakt vilka datum jag planerar att befinna mig på en särskild plats. De gånger jag valt att chansa på är bara de gånger jag inte vetat exakt datum.

Jag upplevde det även så att de dyraste platserna också var de platserna som ofta också sålde slut först. Min gissning är för att de dyraste platserna också ofta är de finaste platserna – de har bäst picknickyta, bäst utsikt och är närmast servicehusen.

West Glacier KOA
Vår campingplats på West Glacier KOA – den “lyxigaste” platsen vi stod på under resan. Här hade vi tillgång till allt – vatten, el, avlopp och ett stort picknickområde med en utomhusgrill.
St Mary Campground i Glacier National Park, Montana
St Mary Campground i Glacier National Park, Montana – vi fick tag på den sista platsen i Loop A där man inte får använda generator. Här hade vi inte tillgång till varken vatten, el eller avlopp.

Bra att veta om KOA campingar

  • De flesta KOA campingar har tvättstuga – det kostar dock oftast extra men väldigt smidigt att kunna tvätta på campingen. Vi passade på att göra det varje gång vi bodde på KOA camping och därmed behövde vi aldrig stanna till på någon laundromat som vi gjorde under tidigare resor.
  • Många KOA campingar har en pool så glöm inte badkläder.
  • På vissa KOA campingar så finns även restaurang/café samt uthyrning av t ex kajak eller SUP bräda.
Moab KOA
Poolområdet på Moab KOA.
St. Mary / East Glacier KOA Store
De flesta KOA campingar har även en tillhörande butik där du bland annat kan köpa dryck, enklare mat och souvenirer. Jag brukar dock alltid gå in med inställningen att det inte finns någon butik och istället försöka handla det vi behöver på Walmart’s eller annan större livsmedelsbutik med större utbud och bättre priser. Och köpa eventuellt glömt bröd eller färsk mjölk vid behov på campingbutikerna.

Har du en fråga om att bo på KOA camping i USA som jag har missat?
Kommentera gärna nedan, eller skicka ett mail till mig med din fråga.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *