Alvastra Klosterruin - ett minne av medeltiden

Alvastra Klosterruin – ett minne av medeltiden

Alvastra var ett av Sveriges största kloster en gång i tiden och det ligger alldeles invid berget Omberg. Det grundades på 1100-talet av franska munkar som tillhörde Cisterciensordern.

Vi besöker platsen under en solig vårdag.

Alvastra Kloster, Östergötland

Alvastra Klosterruin

Idag så finns det bara avlägsna spår av verksamheten som en gång i tiden var full av liv och rörelse. Munkarna som kom från Clairvaux i Frankrike förde med sig nya kunskaper och moderna metoder för administration, teknik och byggnadskonst. Alvastra Klosterruin finns kvar för allmänheten att besöka närsomhelst och det kostar ingenting att besöka området. Vill man gå en guidad visning så är det möjligt att boka via turistbyrån i Ödeshög.

Då vårt besök vid klosterruinen var väldigt spontant så gick vi aldrig någon guidad tur. Och jag tycker inte det behövs heller, om du inte är väldigt intresserad av historia. För mig så räckte det att gå runt och kolla i min egen takt.

Alvastra Kloster, Östergötland Alvastra Kloster, Östergötland Alvastra Kloster, Östergötland

Mäktiga ruiner

Att gå omkring i det som en gång i tiden var någons hem och arbetsplats känns konstigt. Men det är lätt att föreställa sig allt som skedde innanför de väggar som en gång stod upp. Det finns så mycket historia i allt runt omkring oss, sånt som man kanske inte har nån aning om. Sånt som man kanske aldrig kommer att få veta. Jag är inte alltid så intresserad av historia, men samtidigt så tycker jag det är roligt att få veta lite mer om platser jag besöker. Därför tycker jag att det är bra med små skyltar som berättar vart du är eller kanske till och med lite mer än så.

Alvastra Kloster, Östergötland Alvastra Kloster, Östergötland Alvastra Kloster, Östergötland

Vackert landskap

Det verkade i alla fall som att munkbröderna trivdes väldigt bra på sin nya hemort och att de blev positivt överraskade av det vackra landskapet. Och det kan jag mycket väl förstå! Alvastra och Omberg är otroligt vackert under alla årstider. Verksamheten på kloster frodades i ca 400 år innan det bröts ner på grund av reformationen. Trots att den dåvarande kungen gav order om att man inte fick skada klosterkyrkan så låg även den snart i ruiner. Man använde sedan stenarna från klostret för att bygga Vadstena slott som ligger i närheten.  Vill du veta mer om Alvastra klosters historia så kan du läsa här.

Alvastra Klosterruin, Östergötland Alvastra Klosterruin, Östergötland Alvastra Klosterruin, Östergötland Alvastra Klosterruin, Östergötland

Alvastra Klosterruin, Östergötland Alvastra Klosterruin, Östergötland Alvastra Klosterruin, Östergötland

Hitta hit

Alvastra Klosterruin ligger precis vid foten av Omberg. Oavsett vilket håll du kommer från så är det bra skyltat och det är lätt att hitta dit.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *