8 saker att göra i San Francisco

8 saker att göra i San Francisco

San Francisco är en mysig stad som kan skryta med otroligt många små (och långa!) backar, massor av fina parker, Cable Cars som tar dig runt staden och så har du det vackra blåa havet precis runt knuten. För mig så var det förälskelse vid första ögonkastet och jag önskar att vi hade haft mer tid att bekanta oss med varandra den där korta helgen i mitten av maj.

Eftersom jag hoppas att du också kommer att gilla San Francisco så har jag skrivit ihop en kort guide med olika saker som du kan hitta på i staden.

1. Låt dig fängslas av historier på Alcatraz Island

Köp biljett hos Alcatraz Cruises och ta en tur ut till den kända fängelseön. Stanna en timme eller fem, valet är ditt men missa bara inte sista båten tillbaka till fastlandet. Det finns ingen mat att köpa på ön, så vill ni picknicka vid färjeläget så ta med er matsäck! Läs om min upplevelse på ön här.

PS: Biljetterna försvinner lika snabbt som smör i sommarvärme, så boka i god tid.

alcatraz-san-francisco-4

2. Ta en tur med San Franciscos kända Cable Cars

Det gör alla andra! Åk en resa för 7 dollar eller köp ett dagspass för 20 dollar. Det finns även 3-dagars pass för 31 dollar eller ett veckorpass för 40 dollar. Du får åka “gratis” om du har köpt ett City PASS. Vi gjorde inget av förestående men vi spanade efter dessa cable cars när vi var ute och promenerade.

Vi tänkte ta en åktur, men ville hoppa av efter 3-4 stationer och kände att det inte var värt det för 7 dollar. Per person. Så vi promenerade upp och ned för backarna och det var lika roligt det! Motion fick vi i alla fall.

cablecar-sanfrancisco-1

3. Ta en promenad med vidunderlig utsikt över havet och Golden Gate bron

Det finns vackra platser och så finns det vackra platser. Lands End tillhör den sista kategorin. Det är en otroligt vacker promenadsträcka som går längs västkusten. Börja med fördel vid Cliff House, spana in Suthro Baths, promenera längs Lands End trail (det finns massor att se längs vägen och det går att ta några avstickare till en strand eller två) och avsluta vid Golden Gate bron, via Baker Beach och Marshall’s Beach.

Efter stränderna så ska du gå längs Battery to Bluffs trail. Totalsträckan blir då ca 7km och du kommer att ha fantastiskt utsikt under hela promenaden. Det hade vi!

lands_end_trail

4. Ät picnic vid vid en vacker park och njut av lugnet

Köp med dig något att äta och välj ut din alldeles egna plats i en av San Francisco’s många parker. Det finns både stora parker och lite mindre, men alla är fina på sitt egna sätt. Vid Alamo Square Park så kan du samtidigt spana in The Painted Ladies, vid Golden Gate Park så kan du sitta vid vattnet längs Stow Lake och vid Buena Vista Park så har du vacker utsikt över staden. Vad föredrar du?

5. Fishermans Wharf

Turistigt som tusan men faktiskt värt ett besök. Om du inte ogillar folk, för då ska du hålla dig undan. För det var mycket folk där och väldigt trångt. Massa små affärer med allt möjligt. Även restauranger och ett litet mini-tivoli fanns där inne. Eller mini-tivoli kanske är fel ord, men det fanns en karusell!

Trots allt folk så var det ändå något speciellt med att promenera omkring där. Det var liv och rörelse och det var härligt!

fishermans-wharf-sanfrancisco-1

6. Ät glass i stora lass

Jag hörde talas om Ghirardelli Chocolate långt innan jag satte min fot i San Francisco. Det skulle tydligen finnas fantastiskt god glass där. Så med bestämda steg så promenerade vi längs vattnet och pirerna och till Ghirardelli Square. De andra beställde in varsin milkshake med vaniljsmak och jag beställde in tre kulor glass med varm chokladsås.

Vi tog med oss då det var lång kö för att få en sittplats. Men solen sken utanför så det gjorde ingenting alls! Och betyget? Ja, Ghirardelli Chocolate levde upp till mina förväntningar! Till och med så mycket att det fick bli en till glass i Las Vegas lite senare under resan.

PS: Beklagar bilden men jag hann visst äta ganska mycket av min glass innan jag kom på att jag borde ta en bild!

ghirardelli-chocolate-sanfrancisco-1

7. Spana in Golden Gate

Att åka till San Francisco och inte se Golden Gate borde väl nästan vara förbjudet? Jag vet, det är en bro. Men det är en ståtlig och vacker bro som förtjänar ett besök. Eller tio. Det finns massor av olika platser som du kan besöka för att se bron på. Hawk Hill. Battery Spencer. Från promenadstråket längs Lands End. Baker Beach. Kirby Cove. Vista Point. Eller Battery Kirby. Från nån av båtarna som passerar bron eller från båten som åker till Alcatraz.

Som du märker så är det är bara att välja och vraka. Och det finns säkert fler platser än de jag nämnt. Vi valde inte den mest turistiga denna gång, men vem vet – nästa gång så kanske vi står där också.

goldengate-sanfrancisco-1

8. Åk på sightseeing i en Go Car

Nej, inte go-cart. Utan Go Car. En söt minibil som du kan hyra i några timmar för att åka på en egen sightseeing tur, fast med inspelad guidning. Vi mötte flera såna bilar och det såg väldigt roligt ut att cruisa runt. En Go Car kan väl inte mäta sig med en riktig cab, men ändå, det måste kännas härligt att glida fram i en sån!

Dock ganska dyra och lite därför som vi valde bort det som sightseeing-färdmedel. 58 dollar för en timme per bil (två sittplatser). Värt det? Jag vet faktiskt inte men såhär i efterhand så känner jag att det nog hade varit kul att prova…

go-carl-sanfrancisco-2

Några bonustips

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 Comments

    1. Tack Annika! Ja, det var sjukt dyrt där med boende och allt. Enda nackdelen med staden. Var så sugen på att prova surdegsbaguette och även en Clam Chowder, men vi hamnade på ett annat ställe och efter det så rullade vi fram allihopa! Nästa gång 🙂

  1. “Spendera tid på de branta gatorna bland de vackra husen”, skulle jag kunna lägga till. Promenera i Pacific hights och studera arkitekturen. Kolla in parkeringarna (här ställer man hjulen i vinkel mot trottoarkanten innan man lämnar bilen!) längs de branta gatorna.

    1. Ja, det är så mycket som man skulle vilja göra där! Nästa gång jag åker dit blir det helt klart mer promenad bland alla vackra hus. Vi såg sådana parkeringar lite överallt och oj, så konstigt det kändes. Men det funkar ju uppenbarligen väldigt bra! 🙂