Alcatraz - En fängslande historia i San Francisco

Alcatraz – En fängslande historia i San Francisco

Vi tar en taxi till Pier 33, där båten som ska ta oss ut till Alcatraz avgår från. Vi har bokat biljetter till den första avgången för dagen eftersom vi vill komma igång tidigt med dagen men allra mest för att slippa allt folk. Jag har läst att det kan vara väldigt mycket folk som åker ut till Alcatraz mitt på dagen och det borde det väl vara med tanke på att 1,4 miljoner människor besöker ön varje år.

När vi kommer fram för att hämta ut biljetterna så är det kö. Inte till biljettuthämtningen men till båten. En lång kö, som tack och lov rör på sig snabbt när det väl är dags att boarda båten.

Det är Alcatraz Cruises som kör ut till ön och det är det enda officiella företaget som säljer biljetter till Alcatraz. Det finns andra företag som också säljer biljetter men de har köpt sina biljetter från Alcatraz Cruises först och säljer sedan vidare dessa för en dyrare peng. Alcatraz Cruises garanterar därför att de alltid har de billigaste biljetterna.

Enligt företaget så är den bästa tiden att besöka Alcatraz mellan Januari och Mars, på grund av att efterfrågan på biljetter inte är lika stor då. Det är därför mycket lättare att få ta i biljetter, även om du är ute i sista minuten.

alcatraz-san-francisco-121

Boka biljetterna i tid

Jag har själv läst att man bör boka biljetter i god tid om man ska åka under högsäsong och att biljetterna kan ta slut ganska snart efter att de släpps (3 månader innan). Då vi inte ville riskera att stå utan biljetter så bokade vi självklart i god tid. Jag var tvungen att kolla hur det såg ut med biljetter just nu och första tillgängliga dag är den 3 augusti.

Vacker utsikt över ön, staden och bron

Båtresan ut tar ungefär 20-30 minuter och det är som en kort sightseeingtur då man får en fantastiskt utsikt över staden och Golden Gate bron. Man ser även Angel Island skymta bakom Alcatraz. Du har även samma utsikt när du kliver i land och det finns massor av möjligheter att ta härliga skyline-bilder därifrån. Vi hade riktigt tur med vädret och hade strålande solsken hela dagen. Det kanske inte spelar någon större roll då man befinner sig inomhus, men det var skönt när vi kom ut från fängelset.

alcatraz-san-francisco-1 alcatraz-san-francisco-2 alcatraz-san-francisco-3 alcatraz-san-francisco-4

En självguidad tur ingår i biljettpriset

I biljettpriset på $37.25* ($23 för barn) så ingår en självguidad tur och när du promenerar in genom dörrarna till fängelset så får du hörlurar och en liten bandspelare som går att pausa. Det är ett jättebra sätt att gå en guidad tur på tycker jag, då jag gillar att gå i min egna takt och ibland vill pausa för att kunna ta in alla nya intryck. Det finns även en broschyr att köpa som kostar $1 och är värd pengarna. Du hittar den precis när du kliver av båten och det kommer även personalen att berätta om.

När man köper biljetten till Alcatraz så ingår självklart både tur och retur resan med båt. Du bokar helt enkelt den tid du vill åka ut till ön och sen får du vara kvar så länge du vill. Eller ja, tills sista båten tillbaka avgår såklart. Båtarna ut till ön avgår ungefär varje halvtimme med start 8.45 på morgonen och slut 18.30 på kvällen. Vi åkte ut vid 8.45 och tillbaka ungefär tre timmar senare och det kändes alldeles lagomt.

Några viktiga saker att tänka på om du ska åka ut till Alcatraz

 • Ta med ID-kort. Du kommer att behöva visa det oavsett om du ska köpa biljett på plats, hämta ut biljett eller när du ska gå ombord på båten.
 • Ta även med en tröja för det kan bli kallt ute på ön, även om det är strålande solsken!
 • Det finns ingen servering ute på ön, så ta gärna med lite snacks ifall hungern gör sig påmind. Man får dock inte äta eller dricka inuti fängelset, utan endast på anvisad plats vid färjeläget.
 • Planera inte in något direkt efter ditt besök på Alcatraz, då du inte riktigt vet hur lång tid du kommer vilja spendera på ön.
 • Det är inte tillåtet att ta med stora ryggsäckar eller väskor.

Prisinfo är uppdaterad den 7 juni, 2017. Kolla gärna dagsaktuella priser här.

alcatraz-san-francisco-29

Kvällstur på Alcatraz

Man kan även åka till Alcatraz på kvällen och just den turen har blivit framröstad som den “bästa turen av Bay-området i San Francisco”. Det är inte exakt samma upplevelse som att besöka fängelset på dagen, utan du får en personlig guidning runt ön och inne. Det finns även flera olika speciella program och presentationer som bara går att uppleva på kvällsturen. Som bonus så får du ju även se Golden Gate bron och San Francisco i solnedgången!

Läs mer: andra utflykter i San Francisco

Så nära, men så långt bort

Alcatraz är en väldigt liten ö och den ligger så nära San Francisco men ändå så långt bort och utom räckhåll. I alla fall för de som satt fängslade där under den korta tid som fängelset var i bruk. År 1934 så blev Alcatraz känt som ett av världens mest rymningssäkra fängelse, på grund av det iskalla, strömmande vattnet som omringade den lilla ön. Trots det så är det ändå några fångar som försvann och aldrig mer sågs igen. Frågan är om de lyckades rymma till friheten eller om de dog innan de nådde land?

Fängelset har varit “hem” till många av de värsta förbrytarna (bland annat Al Capone och Machine Gun Kelly) i amerikansk historia, innan man lade ner verksamheten år 1963. Förutom alla fångar så bodde även personalen på ön, tillsammans med sina familjer. Kan ni tänka er att vara barn och växa upp där? Jag har lite svårt att göra det.

Ett rikt fågelliv

Förutom att ha varit hem till fängelset så är ön Alcatraz även hem till tusentals häckande fåglar och har varit det långt innan vi människor ens satte fot på ön. Det är många som inte vet om detta och jag var en av dom. Så det var väldigt roligt att komma dit och få se alla olika fåglar som fanns där. Det är en tydligen en otroligt populär plats att åka till för att spana efter häckande sjöfåglar.

Själva namnet Alcatraz kom från en europeisk upptäcksresande som döpte en av öarna till “Sjöfågelön”, eftersom han observerade så otroligt mycket fågelliv där. Och idag så är Alcatraz en fristad för sjöfåglar som snöhäger och svartkronad natthäger. Vi hade tur att se massor av fåglar under vårt besök på ön och häftigast av allt var nog snöhägern! Vi kunde även höra nyfödda fågelbarn inne bland buskar, men det var svårt att se dem.

alcatraz-san-francisco-83 alcatraz-san-francisco-84alcatraz-san-francisco-79alcatraz-san-francisco-15

Upplevelsen

Ett besök på Alcatraz är kanske vad de flesta gör under sin vistelse i San Francisco och även om jag gillar att göra annorlunda saker, så kändes ett besök här givet. Speciellt eftersom två i resesällskapet verkligen ville åka ut till ön. Det var intressant att lyssna på de historier som berättades både av f.d fångvaktare och även fångar på ön. Känslan av att gå runt där med alla ljudeni öronen… Ja, det kändes lite som att man var på plats då fängelset fortfarande var aktivt. Men jag måste säga, tack och lov att man inte var det! 😉

Vi alla upplevde Alcatraz som en häftig upplevelse, men det är något man gör en gång. Fängelset kommer ju inte att förändras även om jag besöker det igen om tio år. Det är absolut värt ett besök om du är intresserad av historia, fängelser eller bara annorlunda upplevelser.

Nu kommer en bildbomb med bilder från våra timmar på fängelseön.

alcatraz-san-francisco-6alcatraz-san-francisco-114alcatraz-san-francisco-113alcatraz-san-francisco-112alcatraz-san-francisco-108alcatraz-san-francisco-107alcatraz-san-francisco-10alcatraz-san-francisco-11 alcatraz-san-francisco-13 alcatraz-san-francisco-12alcatraz-san-francisco-14 alcatraz-san-francisco-16alcatraz-san-francisco-17 alcatraz-san-francisco-18 alcatraz-san-francisco-19alcatraz-san-francisco-20 alcatraz-san-francisco-21 alcatraz-san-francisco-22 alcatraz-san-francisco-23 alcatraz-san-francisco-24 alcatraz-san-francisco-25alcatraz-san-francisco-26 alcatraz-san-francisco-27 alcatraz-san-francisco-28 alcatraz-san-francisco-29 alcatraz-san-francisco-30 alcatraz-san-francisco-31 alcatraz-san-francisco-32 alcatraz-san-francisco-33 alcatraz-san-francisco-34 alcatraz-san-francisco-35 alcatraz-san-francisco-36 alcatraz-san-francisco-37 alcatraz-san-francisco-38 alcatraz-san-francisco-39 alcatraz-san-francisco-40alcatraz-san-francisco-41 alcatraz-san-francisco-42 alcatraz-san-francisco-43 alcatraz-san-francisco-44 alcatraz-san-francisco-45 alcatraz-san-francisco-46 alcatraz-san-francisco-47 alcatraz-san-francisco-49 alcatraz-san-francisco-48 alcatraz-san-francisco-50 alcatraz-san-francisco-51 alcatraz-san-francisco-52 alcatraz-san-francisco-53 alcatraz-san-francisco-54 alcatraz-san-francisco-55 alcatraz-san-francisco-56 alcatraz-san-francisco-57 alcatraz-san-francisco-58 alcatraz-san-francisco-59 alcatraz-san-francisco-60 alcatraz-san-francisco-61 alcatraz-san-francisco-62 alcatraz-san-francisco-63 alcatraz-san-francisco-64 alcatraz-san-francisco-65 alcatraz-san-francisco-66 alcatraz-san-francisco-67alcatraz-san-francisco-68 alcatraz-san-francisco-69 alcatraz-san-francisco-70 alcatraz-san-francisco-71 alcatraz-san-francisco-72 alcatraz-san-francisco-73 alcatraz-san-francisco-74 alcatraz-san-francisco-75 alcatraz-san-francisco-76alcatraz-san-francisco-77 alcatraz-san-francisco-78 alcatraz-san-francisco-80 alcatraz-san-francisco-81 alcatraz-san-francisco-82 alcatraz-san-francisco-85 alcatraz-san-francisco-86 alcatraz-san-francisco-87 alcatraz-san-francisco-88 alcatraz-san-francisco-89 alcatraz-san-francisco-90 alcatraz-san-francisco-91 alcatraz-san-francisco-92 alcatraz-san-francisco-93 alcatraz-san-francisco-94alcatraz-san-francisco-95 alcatraz-san-francisco-96 alcatraz-san-francisco-97 alcatraz-san-francisco-98 alcatraz-san-francisco-99 alcatraz-san-francisco-100 alcatraz-san-francisco-101 alcatraz-san-francisco-102 alcatraz-san-francisco-103 alcatraz-san-francisco-104 alcatraz-san-francisco-105 alcatraz-san-francisco-106 alcatraz-san-francisco-109 alcatraz-san-francisco-110 alcatraz-san-francisco-111 alcatraz-san-francisco-115 alcatraz-san-francisco-116 alcatraz-san-francisco-117 alcatraz-san-francisco-118 alcatraz-san-francisco-119

Hoppas att ni njöt av bildbomben!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 Comments

 1. Så många och bra bilder – häftigt mix av fängelsebilderna och havet och SFs skyline. Värt ett besök bara för utsikten om inte annat 😉 Jag har (inte i alls god tid eftersom jag redan är i SF) kikat på biljetter nu och inte säker på om det blir ett besök. Verkar väldigt intressant, men jag har så väldans svårt för dessa super-turistiga grejer, som du också beskriver att det är. Golden Gate Bridge var lite av ett äventyr, men turist-kvoten fylldes ganska snabbt, haha!

  1. Tack Jennifer! Det är verkligen sådana kontraster där, och Alcatraz måste ligga på den finaste platsen för att vara ett fängelse, hehe. Och ja, helt klart värt ett besök även om det bara är för utsikten. Dock finns det ju massa båtturer där som man också kan åka på om det är fullt på Alcatraz. Ja, det var väldigt mycket folk där. Och jag gillar egentligen inte heller saker där det är för mycket folk men ibland så får det gå. Vi var aldrig precis vid Golden Gate bron (tiden gick för snabbt!) men det blev en morgonpromenad från Lands End till Baker Beach där man såg den nästan hela tiden. Nästan helt folktomt där också!

 2. Jag har varit där 2 gånger, Första gången 1990 och andra gången 2008.
  Båda gångerna svängde vi förbi biljettkiosken nere vid båten och köpte biljetterna dagen innan!
  Mitt första besök 1990 var under en 5 veckor lång flygluff runt USA och jag minns att jag efteråt tyckte att Alcatraz var en av de riktigt coola grejerna vi gjorde.

  1. Jag kan tänka mig att det ändras en del sen du var där sist, att det blivit mer populärt! Det var så jag ville göra men vågade inte chansa. Men det är svårt att boka upp sig så långt i förväg, speciellt när det gäller aktiviteter. 5 veckors lång flygluff lär ju spännande, vilka mer ställen besökte ni? Ja, jag gillade också Alcatraz, trots att det var mycket folk där.

 3. Jag har varit i SF två gånger som yngre men båda gångerna har vi missat den där detaljen att boka biljetter innan så det har inte blivit någon tur ut till Alcatraz. Lite synd kanske men jag minns deras cable cars som en betydligt mysigare turistgrej i den fina staden 🙂

  1. Ja, först tänkte jag att det är lite overkill att boka biljetterna så långt i förväg. Men då två i resesällskapet verkligen ville dit så kändes det dumt att chansa. Nästa gång kanske det blir en tur dit för er 🙂 Vi åkte faktiskt inte cable cars denna gång. Hade tänkt att göra det men hann inte med. Det får bli nästa gång för mig 😉

  1. Ja, det var väldigt intressant och jag gillade verkligen den självguidade turen! 🙂 Så intressant att lyssna på berättelserna där. Och tack! Kul att du gillar bilderna. Jag förstod att det var det du menade 😉

 4. Jag skulle så gärna vilja åka till SF och besöka Alcatraz! Tack för ett riktigt informativt inlägg med härliga bilder!
  Jag ska tipsa en kollega om din blogg, de är på väg till SF och planerar att besöka ön.
  Ha en fin helg 🙂

  1. Så kul att du gillade både inlägget och bilderna! Och jag hoppas att din kollega får nytta av inlägget inför besöket på ön. Jag håller tummarna för att de får en lika bra upplevelse där.