En dagstur till Omberg vid Vätterns strand

En dagstur till Omberg vid Vätterns strand

Ekopark Omberg ligger i Östergötland vid Vätterns strand och är ett av landets mest välbesökta naturområden med en mosaik av skogar och dramatiska bergsbranter. // Sveaskog

Laddade inför dagens äventyr så begav vi oss iväg i min lilla Skoda. Destinationen för dagen var Omberg, med ett litet fikastopp i Väderstad. Himlen var blå med vita moln som svävade omkring.  Det doftade vår och inspirationen att fotografera infann sig direkt! Innan vi kom fram till dagens destination så förevigades både rapsfält och en klosterruin.

På väg till Omberg

Alvastra KlosterruinRapsfält, Östergötland

Ekopark Omberg är Sveriges artrikaste skogslandskap, med många sällsynta naturmiljöer. Den vackra bokskogen i sluttningen ner mot Vättern, jätteekarna i beteslandskapet och de färgsprakande slåtterängarna är några av dem. // Sveaskog

Målet med den lilla dagsturen var att jag skulle fotografera lite. Speciellt rapsfälten och uppe på Omberg. Det blev många bilder men trots det så längtar jag redan tillbaka. Det finns så mycket mer där att se som vi inte hann med idag. Så jag har redan planerat in en ny dagstur dit där en kortare vandringstur står med på planeringen. Jag vill också ta mig till vattenfallet och fotografera det, visste inte ens om att det fanns ett där.. Jag kan bara hålla tummarna för att vädret blir lika fint när det är dags för nästa tur dit.

Och förhoppningsvis så bär det av dit igen redan under nästa vecka!

Omberg, Östergötland Omberg, Östergötland Omberg, Östergötland Omberg, Östergötland

Blir du sugen på att åka till Omberg?

Det är lätt att ta sig till Omberg med bil. Du svänger av E4 i Ödeshög och strax efter Hästholmen så kommer du se skyltar som talar om för dig vart du ska svänga av.

Om du kommer från andra hållet (Motala) så åker du förbi Vadstena och efter ca 23 km så har du kommit fram. Du kommer se skyltar som visar dig vart du ska svänga av.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

  1. Härligt! Bra tips med ekoparker/naturparker/stigar osv. Många som uppskattar den typen av turism.

    1. Ja, det verkar bli mer och mer populärt. Jag själv har fastnat för det nu den senaste tiden. Mer natur till folket!