11 platser jag vill besöka på Island

11 platser jag vill besöka på Island

Island. Det är inte en destination. Det är ett äventyr.

Så skriver Iceland Tourism på sin hemsida och efter att ha drömt om landet ett tag nu, så kan jag bara hålla med. Det känns som att en resa genom Island är ett riktigt äventyr, där du inte riktigt vet vad som väntar. Vädret kan vara oberäkneligt och skifta på några minuter och det kanske skrämmer många. Men jag tycker bara att det känns spännande. Att inte riktigt veta, att inte kunna förutspå exakt hur resan kommer att bli.

Roadtrip genom Island

Även fast Island är en drömdestination för mig så kan jag inte påstå att jag vet speciellt mycket om landet. Jag känner mest till de platser som jag vill se. Och jag vet att när jag åker dit så blir det en roadtrip! En roadtrip genom Island som tar mig till nationalparker och vattenfall! För mig som älskar roadtrips så känns det som det mest självklara valet. Att hyra en bil och utforska ön på egen hand, i den takt som jag själv vill. Jag har inget emot guidade turer men just Island vill jag upptäcka själv.

 

THINGVELLIR NATIONALPARK

Thingvellir Iceland
Foto: lundur/Iceland

På svenska så kallas nationalparken för Tingavall och ett av Unesco’s världsarv. Men det är inte det som lockar mig, utan det är vattenfallet Öxaráfoss som besitter den största dragkraften. Tillsammans med dykplatsen som finns mellan två nedsänkta sprickor i nationalparken. Där finns en av de bästa platserna för dykning i Island och det är en av de dykplatser som jag gärna skulle utforska. Trots att vattnet förmodligen inte är lika varmt som söderut. Själva sprickan ligger mitt sjön och för att nå den så måste man simma en bra bit. För många år så spelades delar av Bröderna Lejonhjärta in i Tingvalla nationapark. Det är lite roligt att veta att inspelningsplatserna för den filmen varit så annorlunda, från Brösarp i Skåne till en nationalpark på Island.

 

ÖXARÁRFOSS

oxararfoss-island
Foto: Ron Kroetz

Öxarárfoss, ytterligare ett vattenfall. För mig så är Island lite synonymt med alla vattenfall som finns där. Öxarárfoss finns i nationalparken Thingvellir och vattnet flödar från floden Öxará. Under vintertid så bildas det lätt is runt alla stenar i botten av vattenfallet. Vattenfallet är ett av de mest populära besöksmålen i nationalparken och det är lättillgängligt från parkeringen.

GEYSIR

geysir-island
Foto: clement127

Det är klart att man kan åka till Island utan att uppleva en gejser på nära håll. Men vill man det? Om du frågar mig så är svaret nej. En naturupplevelse som detta känns helt självklar att besöka. Denna gejser heter just Geysir och är källan till begreppet “gejser”. När Geysir får utbrott så bildas en het vattenpelare som är upp till 70 meter hög. Gejsern har varit aktiv i ungefär 10 000 år sägs det.

 

GULLFOSS

Gullfoss Island
Foto: Loïc Lagarde

Gullfoss är Island’s mest kända vattenfall och med all rätt. För det är vackert! Det vet till och med jag som endast har sett det på bilder. Vattenfallet ligger i floden Hvítá och det faller i två omgångar. Först ett fall på 11 meter och sen ett fall på 21 meter. För den modige finns alternativet att utforska floden genom forsränning. Den resan tar dig nästan hela vägen till Gullfoss, eller Guldfallet som vattenfallet kallas på svenska.

 

LANDMANNALAUGAR

Landmannalaugar Island
Foto: mariejirousek

Landmannalaugar ser helt fantastiskt ut på alla bilder som jag har sett. Det är plats som ligger i Fjallabak naturreservat i högländerna på Island. Området är känt för sina naturliga geotermiska varma källor och landskapet som finns runt omkring. Det är en populär destination för de som gillar att vandra.

SELJALANDSFOSS

seljalandsfoss

Foto: Bo Nielsen

Jag vet inte vilket vattenfall som lockar mig mest, men Seljalandsfoss toppar i alla fall listan. Det är ett av de kändaste vattenfallen på ön och det finns tusentals fotografier av det. Vattenfallet ligger ganska nära Skógafoss. Om du åker längs Ringvägen så kommer du inte att missa vattenfallet.

 

SKOGAFOSS

Skogafoss Island
Foto: Modes Rodríguez

Skógafoss är det sista vattenfallet som jag kommer att skriva om. Det är ett av Islands största vattenfall där fallet är på 60 meter. Det ligger längs södra Ringvägen och och har du tur med vädret så kan du få se en vacker regnbåge framför vattenfallet. Nedanför vattenfallet så flyter en flod som är populär bland fiskare på grund av alla laxar som finns där.

Det finns en stig som leder upp till toppen av vattenfallet som inte bör missas!

 

8. REYNISFJARA BEACH

reynisfjara-beach

Foto: Phil Newberry

Stränder måste inte vara kritvita för att vara vackra. Reynisfjara är ett bevis på det. Stranden är världskänd och finns nära byn Vik, på Islands sydkust. Den anses vara den mest spektakulära svarta sandstranden i hela Island. Här finns vackra klippor och det är ett område som är rikt på fågelliv.

Enligt folklore så försökte två troll dra ett fartyg till land. Men de förvandlades till sten när dagsljuset kom fram. Det sägs att de är dessa två troll som är Reynisdrangar stackar.

 

BRÚARFOSS

Ett litet mindre vattenfall men inte mindre spektakulärt för det! Det ligger inte alls långt bort från nationalparken Thingsvellir och det är ett vattenfall som jag inte tänker missa när jag besöker Island. Att hitta dit är inte lika lätt som att hitta andra vattenfall, för det syns inte från vägen och det finns inga skyltar som visar dig vägen dit heller. Det gör att många missar denna lilla pärla vilket jag tycker är både bra och dåligt. Bra för att då kommer det inte vara så mycket folk där när jag besöker platsen och dåligt för det är verkligen vackert!

 

SKAFTAFJELL NATIONALPARK

Skaftafjell var en egen nationalpark en gång i tiden, men sedan 2008 så ingår den i Vatnajökulls nationalpark.  Landskapet här påminner litegrann om Alperna och är känt för sitt goda klimat med soliga sommardagar, som faktiskt är lite ovanligt för att vara Island. Det finns ett vattenfall här också, Svartifoss (Svartforsen) som är 12 meter högt. Jag vet, jag sa att jag inte skulle skriva om några mer vattenfall. Men det är faktiskt nationalparken som lockar mig mest, inte enbart vattenfallet..

 

JÖKULSÁRLON GLACIER LAGOON

jokulsarlon
Foto: Katarina Wohlfart

Alltså. Wow.

Jökulsárlon är en stor glaciär sjö som ligger i utkanten av nationalparken Vatnajökull. Om man åker längs Highway 1 så kan man se sjön mellan Höfn och Skaftafell. Man beskriver det som “en spöklik procession av lysande blå isberg”. Det är den djupaste sjön i Island idag och sen 70-talet så har storleken faktiskt fyrdubblats! Jökulsárlon är ett av Islands naturliga underverk.

dreams-of-island

Island har mycket mer att erbjuda än dessa platser men just nu så är det dessa som jag vill besöka.

Har du varit på Island och har några bra tips inför en roadtrip där? Eller drömmer du också om att åka dit? Vilka platser vill du se isåfall?

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Guide to Iceland. Alla ord och åsikter är som alltid mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

  1. Jökulsarlón är en av de vackraste platser jag besökt! Roligt att fotografera! (Men det var innan jag hade digitalkamera). Sedan så gillar jag ju Västmannaöarna – ön där jag bodde ett år 🙂

    1. Ja, det verkar vara så otroligt vackert där med alla isblock som flyter omkring. Jag sökte på Västmannaöarna, det verkar vara väldigt fint där med. Jag undrar om det finns nån natur på Island som inte är vacker?

  2. Nu blev jag ju lite lockad… 🙂 Min pojkvän hade t.o.m en period när han tyckte att vi ska flytta dit. Fast ja, att BO där under lång tid..? Jag vet inte hur spännande vardagsliv man kan ha där, när man blir tvungen att jobba och leva som vanligt där lär man ju inte vandra i nationalparker hela tiden.. Nja, tror jag nöjer mig att turista där 🙂

    1. Det är väl som alla andra platser antar jag, att man kan tycka det är lite trist när det blir en vardag. Att man inte ser det på samma sätt som om man bara reser runt under en begränsad period. Om jag skulle bo där skulle jag lätt kunna tänka mig att vandra omkring i nationalparker när jag var ledig 🙂