Swedish Lapland

Swedish Lapland

När jag växte upp så fanns det inte så många turister i området förutom de som var på väg till Abisko, Björkliden och Riksgränsen för skidåkning. Sen kom Ice Hotel i Jukkasjärvi och då fick många fler upp ögonen för Lappland.

Swedish Lapland

Idag så svämmar Kiruna över med turister från världens alla hörn. Australien, Kina, USA, England, Tyskland och Japan är bara några av alla representerade länder. Jag har nu spenderat ca tre månader i staden och har pratat minst lika mycket engelska som svenska under min arbetstid, om inte mer. För de svenska turisterna är inte alls många!

Swedish Lapland Swedish Lapland

År 2014 så sägs det att ca 5% av alla övernattande gästerna på Ice Hotel i Jukkasjärvi var svenskar, resten kom från andra länder. Lite tråkigt, kan jag tycka, men samtidigt väldigt förståeligt. För snö och is är ju inte lika exotiskt för oss svenskar som det är för en person från ett land med konstant värme. I år så har jag träffat en del svenskar som faktiskt har övernattat där, de flesta från södra Sverige. För klimatet och naturen skiljer sig otroligt mycket mellan södra och norra Sverige och då kan ju snö och is ändå kännas lite annorlunda och exotiskt..

Swedish LaplandSwedish Lapland

Det är inte bara Ice Hotel som lockar turister idag, utan många kommer för att få uppleva norrskenet med egna ögon!

Det är en magisk upplevelse som är svår att glömma.

Swedish Lapland Swedish Lapland Swedish Lapland

Sen finns det otroligt mycket mer att se och uppleva. Åka hundspann, åka ut på skotertur, besöka samiska byar och övernatta i en igloo är bara några få upplevelser som lockar hit turister från hela världen.

Swedish Lapland Swedish Lapland Swedish Lapland Swedish Lapland

Så med andra ord så finns det väldigt mycket att se och göra här. Vintern i norra Sverige är dessutom så vacker trots minusgrader.

Har du funderat på att åka hit men aldrig kommit iväg…

Det är dags nu!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments