5 svenska destinationer att upptäcka under 2023

Just nu känns sommaren långt borta. Vi har precis fått ett nytt lager snö som har lagt sig till ro på marken och alla spår av våren som vi började få, är borta. Men jag vet att dagarna som kommer snart kommer att börja övergå till veckor, och helt plötsligt står vi där på parkeringen med en alldeles för överpackad bil. Så som det alltid brukar vara när vi ska iväg på långresa med bilen.

Vi kommer att roadtrippa norrut även denna sommar, precis så som vi har gjort de senaste åren. Jag är mitt i all planering och fastnar alltför ofta i dagdrömmar om hur sommaren ska bli. Jag försöker att inte planera för mycket. Bara välja ut några få stopp att göra under den 160 mil långa resan. Jag försöker hitta den där magiska gränsen med lagom många upplevelser och lagom med tid för vila och reflektion. Den existerar ju, den där gränsen, men jag har svårt att hitta den ibland.

Det jag vet redan nu är att vi kommer att övernatta i stugor under resan norrut, precis så som vi har gjort under de senaste åren. Det brukar ofta bli stugor på resan norrut och ibland hotell på resan tillbaka söderut. Att vi väljer att hyra stuga beror på flera anledningar.

Vi vill gärna vara nära naturen men vi har också en fullpackad bil – det känns inte bra att lämna all packning kvar där över natten och det är jobbigt att släpa in allt på ett hotellrum. Genom att hyra en stuga så har vi ju alltid parkering precis bredvid. Det är oftast också mer plånboksvänligt.

Vi har också valt att resa norrut via Inlandsvägen under de senaste två åren och där är utbudet av hotell varit ganska obefintligt på just de platser där vi velat övernatta.

På tillbakaresan till Motala så brukar vi dock ändå ofta hamna på hotell i närheten av E4:an. Även fast jag alltid planerar in att vi ska köra tillbaka långsamt och göra flera stopp så brukar det oftast bara bli en övernattning. Och de där stoppen som jag planerat in brukar vi bara passera för all ork till att uppleva brukar vara slut där i slutet av en resa.

Svenska pärlor att upptäcka under lågsäsong

Har du börjat planera inför sommarens resor och upplevelser än?
Eller avvaktar du hellre med planeringen till sista minuten?

För mig så varierar det. Ibland planerar jag en resa i minsta detalj men ibland så vill jag bara åka iväg och se vart jag hamnar. Att inte veta allt i förväg kan ju vara halva tjusningen med en resa på samma sätt som det kan vara minst lika roligt att veta om detaljerna i förväg.

Jag gillar att upptäcka Sverige under sommaren men kanske ännu mer under lågsäsong. Så även fast vi närmar oss sommar och högsäsong för de flesta ställen så tänkte jag tipsa om platser som både är toppen att besöka under sommarsäsongen men som gör sig minst lika bra i lågsäsong och där du med fördel kan hyra en stuga under din vistelse.

Att resa i lågsäsong betyder ofta mindre folk vilket i sin tur ger bättre priser på boenden. Det kan också vara lättare att få tag på de där riktig bra boendena under lågsäsong, även om man är ute i sista stund. Under sommaren så brukar alla de bästa boenden bli fullbokade tidigt.

Så, nästa resa du gör kanske ska vara i lågsäsong? Våga ge det en chans.

Jag skriver det här inlägget i samarbete med Stugknuten som är en digital mötesplats där du kan hyra stugor direkt av de som äger stugorna runt om i landet – året om. Dessvärre så hyr de inte ut några stugor på de platser vi kommer passera under sommaren, men jag hoppas att fler destinationer kommer så småningom.

Tornedalen

Tornedalen är en riktig norrländsk sommardröm där du kan uppleva midnattsol och ljusa sommarnätter, färgglada rallarrosor som finns vid nästan varenda vägkant och den brusande Torneälven som följer dig längs Norrskensvägen. Men också en plats med berg, myrar, skogar.

Tornedalen består av Pajala, Övertorneå, Haparanda samt den östra delen av Kiruna kommun. Här pratas både svenska och meänkieli som är tornedalingarnas egna språk. Stanna till vid platser som Kukkolaforsen och smaka på den berömda rökta siken eller prova på att håva upp din egna sik.

Eller åk på en miniroadtrip på jakt efter vackra kyrkor – missa inte Karl Gustavs kyrka i Karungi eller Hiataniemi kyrka. Stanna till för en fika vid mysiga cafeér eller besök gårdsbutiker och köp med dig lokala delikatesser. Strosa runt i Haparanda och spana in den vackra järnvägsstationen.

Här i Tornedalen så har du massor av mysiga boenden att välja bland. Vad sägs om att hyra en stuga, eller bo i hotellrum, vid Kukkolaforsen längs Torneälven? Jag spenderade två nätter här för några år sen och älskade att bo granne med älvens brus och nattens mystiska dimma. Ett annat ställe i södra delen av Tornedalen som jag vill tipsa om är Huuva Hideaway som verkar vara mysigt.

I den norra delen av Tornedalen så kan du besöka Sveriges nordligaste kyrka i Karesuando, ta bilen upp på Kaarevaara eller promenera upp till toppen av Tynnyrilaki där en av mätpunkterna för Struves meridianbåge finns. Båda utsiktsbergen har en vidunderlig utsikt där du kan blicka ut över både tundralandskap och fjällen. Eller så kan du ta ett dopp i gränsälven innan du åker vidare längs Norrskensvägen via Finland.

Österlen

Jag har aldrig besökt Österlen på sommaren men däremot två gånger under våren och det räckte gott och väl för att jag skulle falla pladask för denna plats och för att jag ska vilja återvända fler gånger. Det är en perfekt destination att åka på roadtrip till men också helt perfekt för att bara utforska under en hel vecka, eller tre.

Det finns massor av gulliga småvägar att köra vilse längs, mysiga cafeér att stanna till vid för en långfika, böljande landskap och vackra stränder. Vad mer kan man önska sig under en resa?

Fördelen av att resa hit under lågsäsong är att du förmodligen kommer att vara ganska ensam på stränderna. Nackdelen är att det kanske inte är lika varmt och badvänligt, men sa jag att det är otroligt vackert ändå?

Tre av mina favoritplatser på Österlen är Brösarps backar, Olof Viktors café och Sandhammaren. Men det är svårt att välja och frågar du mig om en vecka så kanske jag har ändrat mitt svar.

Letar du efter mysiga och naturnära boenden så har jag två tips till dig; CocoonMeetings i Degeberga och Källagården vid Brösarps backar. Annars har jag sett att det finns både vackra korsvirkehus och strandnära stugor hos Stugknuten när det gäller utbudet på just Österlen.

Gotland

Jag drömmer själv om att besöka Gotland. Jag har varit där en gång för en herrans massa år sedan då jag åkte dit på klassresa efter att ha samlat ihop tillräckligt med pengar till flygbiljetter och för att hyra en stuga, bil samt cyklar. Vi bodde på Visby Gustavsvik om inte mitt minne sviker mig helt och upptäckte ön mestadels på cykeln men även med bil ibland. Några platser som vi besökte under vår resa var Kneippbyn där Villa Villerkulla finns och Lummelundagrottan. Vi hänfördes också av mäktiga raukar och strosade runt i Visby. En resa med lite av varje.

Jag skulle gärna göra om denna resa fast med min nuvarande kamera. Både besöka de platser vi besökte då men även lägga till en hel del på schemat. Som Blå lagunen, Hoburgsgubben, Bungenäs och Fabriken Furillen. Gärna ha tillgång till en bil så jag kan ta mig runt hela ön. Jag skulle också vilja besöka Surfer’s och promenera längs någon av vandringslederna och bara njuta av naturen. Och strosa runt på stränderna vid Fårö. Ja, det finns mycket att se och göra på Gotland.

Gotland är den enda punkt på just den här listan där jag faktiskt inte har några egna bilder att bjuda på. Jag hoppas på att kunna ändra på det snart och även uppdatera den här sidan.

Bonustips: Gotska sandön och Stora Karlsö – två platser jag hoppas besöka snart.

Fjällnäs och Funäsfjällen

Jag besökte Funäsfjällen för första gången under förra sommaren då vi checkade in i en lyxig glampingkåta hos Fjällnäs Camping & Lodges i Fjällnäs. Jag ville fånga Anderssjöåfallet på bild och besöka myskoxarna på Myskoxcentrum i Härjedalen och hann med båda aktiviteterna. Resten av tiden spenderade vi på campingen då jag tycker hela poängen med att bo annorlunda är att faktiskt spendera tid på boendet. Det tycker jag vi lyckades riktigt bra med den här gången.

Fjällnäs ligger i Funäsfjällen som består av åtta fjällbyar. Oavsett vart du väljer att bo inom detta område så har du inte långt till sevärdheter, vandringsleder eller bara det där lugnet som fjällen ger. Välj att bo i glampingkåta, i stuga, på hotell eller vandrarhem.

Vi besökte området lite för tidigt på sommarsäsongen och allting hade inte hunnit öppna upp så våra måltider köpte vi med oss från affären och så grillade vi. Ena kvällen så åt vi rökt fisk som smakade väldigt gott. Perfekt sommarmat. Vid ett framtida återbesök så skulle jag gärna vilja promenera upp till Andersborgs våffelstuga mitt uppe på fjället för att njuta av en våffla, eller äta lokala delikatesser på Skoogs Bistro & Deli.

hyra stuga

Öland

Öland är också en toppenfin destination att besöka, oavsett årstid. Ön är både den näst största ön vi har i Sverige men också vårt allra minsta landskap. För att ta dig till Öland så behöver du ta dig över Kalmarsundet och det gör du enklast genom att köra över Ölandsbron.

På Öland så hittar du omkring 300 vindkvarnar, Byrums raukar, vackra vandringsleder, vackra stränder, de två fyrarna Långe Jan (i söder) och Långe Erik (i norr). Längst ut på södra udden av Öland så hittar du Ottenby fågelstation där du kan spana på både fåglar och sälar. Inte långt därifrån så ligger Eketorps borg som är en fornborg från järnåldern.

Landskapet på Öland är mestadels platt och det finns öppna, torra hedar på flera platser på ön. Dessa kallas även för alvar och det största, Stora Alvaret, hittar du på södra delen av ön.

När jag besökte Öland så bilade vi runt och försökte hinna med att uppleva lite av allt. Vi hade bara möjlighet att övernatta två nätter så vi valde att bo på två olika boenden på olika delar av ön för att slippa åka tillbaka samma sträcka. Även om ön “bara” är ca 15 mil lång så finns det så pass mycket att se här att det var det bästa alternativet för oss.

Under sommaren så brukar det också vara många konserter på Borgholms slottsruin.

Ölandsbron i solnedgång
Väderkvarn Café Öland
Under sommaren så brukar det också vara många konserter på Borgholms slottsruin.
Pinna mig på Pinterest!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *