Utsikten från Varvsberget i Örnsköldsvik || Höga Kusten

Upplev Höga Kusten – tips på sevärdheter och naturupplevelser i Ångermanland

Höga Kusten är en så unik plats att hela området är ett av totalt 15 världsarv i Sverige. Jag har själv spenderat många somrar vid Höga Kusten när jag var yngre. Eller somrar och somrar, någon vecka under många somrar åtminstone. Vi var främst i Örnsköldsvik och på Gullviks Havsbad. Det var en tid långt innan jag fick min första digitalkamera och därför har jag inte så många bilder att bjuda på från den tiden. Jag har dock desto fler bilder tagna som är tagna i hyfsat nutid.

Vad är Höga Kusten?

Höga Kusten är ett kustområde som ligger i landskapet Ångermanland. Sedan den senaste istiden så har en landhöjning på ca 300 meter gjort att landskapet i Höga Kusten är väldigt speciellt, med bland annat väldigt höga klippor.

Vart ligger egentligen Höga Kusten?

Höga Kusten är ett område som sträcker sig över kommunerna Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik men ofta så listas även andra intressanta platser i närområdet. Som t ex Sollefteå och Sundsvall. Eftersom jag själv mest har varit i området omkring Örnsköldsvik och Skuleskogen så handlar mina tips mest om just dessa platser.

En sommar för en evighet sen

När jag och Katarina stannade till hos LaLinda i Kvaved för några år sedan efter en roadtrip uppe i norr så passade vi även på att se oss omkring i området. Vi hängde vid klipporna på Rotsidan under en solig augustidag, åkte ut till Högbonden och åt lunch eftersom det var fullt på båten till Trysunda, hälsade på strutsarna vid Strutsfarmen i Gerdal, vandrade till Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark och stannade till vid Gårdsbutiken i Nordingrå där jag upptäckte kärleken till Mjälloms Havretunnbröd.

Med andra ord så hann vi med ganska mycket på några få dagar. Jag har skrivit om vandringen till Slåttdalsskrevan men det andra glömdes av nånstans mellan alla resor och alla andra inlägg. Som tur är så blir ju upplevelser aldrig för gamla för att skriva om så här kommer mina tips inför en resa längs Höga Kusten och till Örnsköldsvik!

Vandra till Slåttdalsskrevan i Skuleskogens Nationalpark

Det sägs att delar av filmen Ronja Rövardotter spelades in i just Slåttdalsskrevan men frågan är om det verkligen stämmer eller bara är en myt? Oavsett så är Skuleskogen en otroligt vacker plats som förtjänar ett besök. Kanske till och med en övernattning?

Vandringen till Slåttdalsskrevan är ca 3,1 km enligt skyltarna. Du börjar vid Entré Syd. Om du vill vandra längre så kan du gå Höga Kusten-leden som sträcker sig från Höga Kusten-bron till Örnsköldsvik. Hela leden är 129 km lång. Du kan även gå kortare dagsetapper om du hellre vill det.

Du kan också välja att vika av från leden till Slåttdalsskrevan och gå över Slåttdalsberget.

Skuleskogens nationalpark är ett monumentalt område. Här förenas höga berg, gammal skog och havskust till ett landskap som saknar motstycke i svensk natur.

Svenska nationalparker

Läs mer: På upptäcksfärd till Slåttdalsskrevan i Skuleskogen

Slåttdalsskrevan Skuleskogen
Slåttdalsskrevan Skuleskogen
Utsikt från Slåttdalsskrevan
Utsikt över den vackra skärgården i Höga Kusten
Utsikt över den vackra skärgården i Höga Kusten

Sommarhäng vid Rotsidans klippor

Rotsidan är en kustträcka på 4 km där det finns platta stenhällar som är vackert inramade av vindpinade kusttallar och dvärgvuxna granar. Området är lättillgängligt och det är möjligt att ta sig ut till klipporna även för de som sitter i rullstol tack vare breda anpassade spångar.

Här kan du lapa sol vid klipporna och svalka dig i havet när värmen blir för olidlig. Det är även ett väldigt vackert ställe att bara ta en promenad vid. Eller ta med dig några kompisar och ha en grillkväll. Passa på att köra längs Turistvägen från antingen Ullånger eller Högakustenbron. Då får du en liten miniroadtrip bland slingrande vägar, vackra utsikter och små byar.

Vi hänger vid Rotsidan i några timmar med solen som värmer och blåsten som svalkar skönt. Ett minne för livet och jag kan fortfarande känna känslan av att sitta där i värmen i tystnaden. Jag har faktiskt inte alls så många bilder från Rotsidan då det var en stund jag njöt av utan kameran.

Rotsidan Höga Kusten
Rotsidan Höga Kusten
Linda Hörnfeldt
Rotsidan Höga Kusten
Äntligen vilse vid Rotsidan
Rotsidan Höga Kusten
Höga Kusten

Åk på utflykt till Högbonden och spana in Högbondens fyr

Högbonden är en ö ute i världsarvet Höga Kusten och här kan du även stanna kvar över natten och bo i den gamla fyrvaktarbostaden. Då får du njuta av området utan allt stim och stoj från dagsturisterna. Jag kan också tänka mig att solnedgången här ute är helt magisk.

Högbondens fyr är öppen under sommarsäsongen från 1 juli till 31 augusti. De har även ett trädgårdscafé där du kan äta en lättare lunch eller bara ta en god fika. Cafét är öppet mellan 11-15 varje dag under juli och augusti. Jag åt stekt Bönhamnströmming på Mjällom tunnbröd och det var gudomligt gott! Efterrätt? Ja tack, det blev en smarrig kladdkaka med vispgrädde.

Själva ön Högbonden är egentligen en stor brant klippa som reser sig upp ur det djupa havet. Och som de skriver på hemsidan så är Högbonden kanske inte ett bra ställe där du tar en lång söndagspromenad på. Men det finns ändå flera olika naturstigar att gå längs. Räkna dock med att varje vandring tar ganska lång tid, för det finns ju så otroligt många vackra ställen att stanna till vid för att njuta av utsikten! Jag vet att jag förmodligen skulle ha svårt att slita mig och gå vidare.

Det finns inga sandstränder att bada vid ute på Högbonden men däremot finns det gott om dramatiska klippor att solbada på. Självklart kan du även krypa ned i havet för ett dopp i det blå.

Hitta hit: Åk till Bönhamns fiskeläge och ta båten ut till Högbonden.

Läs mer om vårt äventyr på Högbonden hos LaLinda: En fyr och en Högbonde

Högbonden Höga Kusten
Högbonden Höga Kusten
Högbonden Höga Kusten
Högbonden Höga Kusten
Högbonden Höga Kusten
Högbonden Höga Kusten
Högbonden Höga Kusten
Högbonden Höga Kusten
Högbonden Höga Kusten
Högbonden Höga Kusten

Hälsa på i den lilla Gårdbutiken i Nordingrå

Linda talade bara gott om Gårdsbutiken i Nordingrå så det kändes som ett självklart stopp för att fylla på lite energi. Vi åker ju ändå förbi efter att vi har hängt vid klipphällarna ute på Rotsidan. Vi äter strömming med färskpotatis från det egna potatislandet och lokala råvaror.

Jag faller dessutom pladask för Mjällsoms havretunnbröd och köper med mig flera förpackningar hem. Vad jag inte visste då var att de ju faktiskt finns på de flesta mataffärer och såklart även hos mig här hemma i Motala. Vilken tur för annars hade jag behövt åka förbi Nordingrå ofta. Eller kanske till och med den lilla byn Mjällom som ligger i krokarna. Det är där tunnbrödet föddes.

På Gårdsbutiken så kan du även köpa växter och lite allt möjligt. Du vet, sådana saker som är typiska för gårdsbutiker. Som lokala delikatesser och vackra hantverk. Jag nöjer mig med mina tunnbröd denna gång dock.

Öppettiderna varierar så jag rekommenderar att spana in denna sida för aktuella öppettider.

Mumsa i dig tunnbröd hos Bagarstugan i Mjällom

Jag har varken varit i Mjällom eller besökt Bagarstugan där, men eftersom jag älskar deras havre tunnbröd så fick Bagarstugan i Mjällom bli ett eget tips. Det var här i Mjällom som tunnbrödet föddes och under sommaren så kan du kika in i Mjälloms bagarstuga. De har även tunnbrödskurser där du får testa att baka tunnbröd själv.

Och om du ändå är i krokarna så kan du lika gärna stanna till vid 1923 Tunnbröd & Deli där du hittar allt från tunnbröd till ostar och såklart finns det även massor av lokala delikatesser här. De har även en liten delikatessdisken om du vill ha något att äta på plats.

Ett riktigt tunnbrödshimmelrike i Ångermanland.

Upplev en (magisk) solnedgång vid Varvsberget i Ö-vik

Solnedgångar är magiska och den vi fick uppleva uppe vid Varvsberget med utsikt över Höga Kusten och Örnsköldsvik gjorde oss inte besvikna. Solnedgångar med utsikt brukar dock sällan vara annat än vackra, så länge det inte är massa gråa moln och regn uppe i himlen.

Det finns även en restaurang uppe på Varvsberget.

Hitta hit: Varvsberget på Google Maps

Solnedgång vid Varvsberget i Örnsköldsvik
Solnedgång vid Varvsberget i Örnsköldsvik
Solnedgång vid Varvsberget i Örnsköldsvik
Solnedgång vid Varvsberget i Örnsköldsvik
Solnedgång vid Varvsberget i Örnsköldsvik
Solnedgång vid Varvsberget i Örnsköldsvik
Solnedgång vid Varvsberget i Örnsköldsvik

Solnedgång vid Varvsberget i Örnsköldsvik
En sån där magisk solnedgång uppe vid Varvsberget i Örnsköldsvik.
En sån där magisk solnedgång uppe vid Varvsberget i Örnsköldsvik.

Högakustenbron

Inget besök i Höga Kusten är komplett utan att stanna till vid Högakustenbron.

Oavsett om du stannar till vid rastplatsen och njuter av utsikten eller om du letar dig till en annan utsiktsplats så måste du åtminstone ta en bild på den välkända bron!

Och om du gillar vackra broar så kan du ta en sväng till Sandöbron som ligger en bit inåt landet.

Högakustenbron
Högakustenbron
Högakustenbron
Högakustenbron
Högakustenbron
Högakustenbron blir alltid bra på bild.
Högakustenbron blir alltid bra på bild.

Åk på dagsutflykt till vackra Trysunda

Ön Trysunda ligger längst ute i havsbandet i Höga Kusten och är en av de vackraste öarna i skärgården. Det är ett naturreservat som bildades redan år 1987 och som består av Trysunda, Skrubban och flera mindre öar. Syftet med bildandet av reservatet är att man ville bevara dessa öarna speciella natur.

Jag har inte varit här än även om vi planerade ett besök. Anledningen att vi inte lyckades ta oss ut hit var på grund av en stor busslast med folk hade samma idé så det fanns inga platser kvar på båten. Snacka om maximal otur! Vi var dock ganska snabba med att komma på en backup plan och tog istället båten ut till Högbondens fyr och det var inte helt fel det heller.

Vid hamnen i Trysunda så ligger ett idylliskt fiskeläge som också är det allra bäst bevarade fiskeläget längs hela Ångermanlandskusten. Det skulle vara väldigt roligt att få se med egna ögon så jag hoppas på ett besök här en dag. Du kan åka ut till Trysunda över dagen eller stanna kvar över natten i antingen vandrarhem eller små pittoreska stugor. Det finns flera badplatser här ute på ön.

Hitta till Trysunda: Ta bussen, eller bilen, ut till Köpmanholmen och åk vidare med skärgårdsfärjan. Aktuella tider hittar du här och mer info hittar du här.

Läs mer: LaLinda’s guide till Höga Kusten

Denna bild får representera båtresan ut till Trysunda även om den egentligen gick till Högbonden.
Denna bild får representera båtresan ut till Trysunda även om den egentligen gick till Högbonden.

Hälsa på strutsarna vid Strutsfarmen i Gerdal

En av våra utflykter i Örnsköldsvik gick till Strutsfarmen i Gerdal. Där hälsade vi på strutsarna, köpte mat så att vi kunde mata dom och sen passade vi även på att äta lunch här. Ja, jag åt faktiskt en strutsburgare eftersom jag inte hade testat det tidigare.

Strutsfarmen i Gerdal
Strutsfarmen i Gerdal
Strutsfarmen i Gerdal
Strutsfarmen i Gerdal
Strutsfarmen i Gerdal

Strutsfarmen i Gerdal
Strutsfarmen i Gerdal
Strutsfarmen i Gerdal
En av strutsarna ute vid strutsfarmen i Gerdal.

Fler tips på platser värda att besöka längs Höga Kusten

Såklart finns det massor av härliga plaster längs Höga Kusten som jag ännu inte har besökt. Så jag tänkte att även kan dela med mig av min bucketlist för just detta område.

Kanske hittar du ett eget smultronställe bland alla tips?

Naturupplevelser i Örnsköldsvik & Höga Kusten

 1. Balestjärnen vid Balesuddens naturreservat
 2. Vandra upp till Skulebergets toppstuga
 3. Häng vid Friluftsbyn nedanför Skuleberget
 4. Bönhamns fiskeläge
 5. Västanåhöjden med fäbodstugor och milsvid utsikt
 6. Vandra till Dalsjöfallet i Skuleskogen

Öar, havsbad och badplatser vid Örnsköldsvik & Höga Kusten

 1. Storsands Havsbad ute vid Norrfällsviken
 2. Sandvikens fiskeläge ute på Ulvön
 3. En av Norrlands längsta sandstränder hittar du vid Salusands havsbad
 4. Den långgrunda sandstranden vid Kälsviken
 5. Paradisbadet i Örnsköldsvik

Mat & Dryck i närheten av Örnsköldsvik & Höga Kusten

 1. Wästerlunds Konditori i Lunde
 2. High Coast Distillery om du gillar whisky
 3. Hernö Gin i Härnösand
 4. Burgers & Beers vid FriluftsByn
 5. Skärgårdsbuffén ombord på M/S Ådalen III

Övriga platser som är värda ett stopp

 1. Västernorrlands museum i Härnösand
 2. Mannaminne i Nordingrå
 3. Docksta Skofabrik 
 4. Hällristningarna vid Nämforsen
 5. High Coast Art Valley
 6. Västanåfallet utanför Härnösand
Västanåfallet
Nämforsen
Wästerlunds Konditori Höga Kusten.
Wästerlunds Konditori

Naturkompaniets outletbutik i Själevad

Och psst, jag kan ju inte skriva ett inlägg om Örnsköldsvik och Höga Kusten utan att nämna Naturkompaniets outletbutik som ligger en bit utanför Ö-vik. Det är Norrlands största outlet och här hittar du allt från Fjällräven outlet, friluftsprylar och fiskeutrustning bland annat.

Värt att spana in, speciellt om du ändå har planerat några inköp av outdoorkläder eller prylar.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

 1. Åh jag har bara åkt förbi där utan att riktigt stannat, men nästa gång blir det nog ett längre stopp där ser jag nu haha!

  1. Så kul om jag kunde inspirera till ett stopp vid Höga Kusten nästa gång du åker förbi! Det blir ju lätt så också – att man bara åker förbi vissa ställen ibland.