Tips om lavinsäkerhet i fjällvärlden

Fjällen är en fantastisk plats att vistas på men hur bra koll har du på lavinsäkerhet? Är det något du reflekterat över? I grund och botten så handlar lavinsäkerhet om hur vi tänker, hur vi samlar in information för att fatta ett beslut och hur vi överväger om en risk värd att ta.

Oavsett om du åker skidor eller snöskoter i fjällen så behöver du ha koll på liknande saker när det gäller lavinsäkerhet och säkerhet i fjällen överlag. Om du ofta befinner dig ute på toppturer eller fjällturer så har du säkert redan bra koll på detta. Men för oss som inte tar oss upp på höga toppar med skidor regelbundet, hur bra koll har vi egentligen? Det skadar aldrig att förnya kunskaperna.

Själv är jag uppvuxen med fjällen väldigt nära, men jag har inte någon erfarenhet av att ta mig upp på höga toppar bortom pistade backar för att njuta av härlig skidåkning neråt. Däremot har jag mer erfarenhet av att åka snöskoter i fjällen och även om det inte är exakt samma sak så är det också viktigt att ha koll på vad man gör om en lavin utlöses eller om vädret helt plötsligt ändras.

Det är omöjligt att svara på hur vi reagerar på något förrän befinner oss mitt i en situation. Men det betyder inte att vi inte bör göra allt vi kan för att vi ska reagera, och framför allt, agera rätt.

Sex tips från Addnature om hur du blir lavinmedveten

  • Gå en introducerande kvällskurs
  • Gå en riktig lavinutbildning via SVELAV
  • Ta en första hjälpen-kurs
  • Köp rätt lavinutrustning
  • Öva med lavinutrustningen
  • Skaffa extra säkerhetsutrustning

Addnature har skapat en bra lavinguide som är värd att läsa innan du beger dig ut i fjällen.

Lavinsäkerhet

Ha respekt för naturens kraft

Att åka off-pist är väldigt populärt och jag förstår varför. Pudersnö lockar till att utforska orörda delar av naturen och att vara den första som åker genom ett mjukt snötäcke ger en härlig känsla. Jag har aldrig åkt off-pist “på riktigt”, alltså tagit mig långt bort från slalombackens trygga värld.

Men jag har ibland valt att åka bortom de pistade backarna och in i skogarna precis bredvid. Det har alltid gått bra och det “värsta” som hänt har varit att jag åkt på snötäcken som sjunkit ihop.

Och det är väl en sak att det händer i närheten av en pistad backe, men jag skulle inte vilja råka ut för något sådant mitt ute på fjället. Eller något ännu värre, som en lavin.

Därför är det viktigt inte bara veta vad du ska göra om du råkar ut för en lavin utan det är även bra att lära sig läsa av naturens tecken. Till exempel så kan det vara bra att lära sig läsa av snötäcket och se skillnad på olika typer av snö för att kunna ta ett bra beslut om vart du ska åka eller inte. Detsamma gäller om du ska åka snöskoter uppe i fjällen utanför lederna.

Även om alltid är bra att läsa på om lavinsäkerhet på egen hand så är det också en bra idé att gå en kurs i lavinsäkerhet för att lära dig det viktigaste av människor som vet vad de pratar om.

Desto mer förberedda vi är inför något, desto mer kan vi njuta av tiden vi har på plats samtidigt som vi känner oss trygga med att vi vet vad vi ska göra om något oförutsett händer.

Lavinsäkerhet

Ha rätt lavinutrustning

Se till att du är förberedd inför din skidtur eller snöskotertur i fjällen.

Investera i bra skor/pjäxor och kläder som tål väder och vind. Se till att dina vantar håller värmen bra och ha gärna med ett extra par. Använd hjälm med skidglasögon eller visir.

Ha med dig det nödvändigaste men se till att din ryggsäck inte är för tungt packad.

Du bör alltid ha med dig hopfällbar lavinsond, personlig transciever och en lavinspade. Dessa tre verktyg är grundläggande och avgörande för om du ska kunna hjälpa till vid en lavinolycka. Annan lavinutrustning som kan vara bra att ha med under en fjälltur på vintern är en lavinryggsäck, satellitsändare och kläder med RECCO-reflektor.

Lavinsonden visar vilket snödjup som den begravda personen ligger på och rekommendationen är att den ska vara minst 2 meter lång men gärna längre än så.

Lavinspaden ska vara av metall för att du ska kunna gräva effektivt i hårt packad is och snö.

Transciever är en radiosändare och mottagare som du har i en bröstsele innanför din jacka. Den skickar ut en signal vilket gör att andras sändare kan plocka upp din signal om du är begravd under snön.

Det är bra att öva med utrustningen så att du vet hur du ska använda dina prylar vid skarpt läge.

En annan sak som är en självklar del av din packning inför en fjälltur (oavsett årstid) är ett första hjälpen-kit. Antingen så kan du köpa ett färdigt kit eller så plockar du ihop ett eget.

Snöskotertur i fjällen – utrusta dig rätt

Snöskoteråkningen är reglerad inom många fjällområden vilket gör att det minskar risken för att hamna i lavinfarliga områden då du mestadels följer skoterleder. Men det är ändå klokt att utrusta skotern med nödvändiga hjälpmedel ifall olyckan är framme.

Utöver utrustningen som nämns ovan så är det bra att ha med dig verktyg, ett långt rep, kniv, yxa, såg, en extra variatorrem och ett reservtändstift under din snöskotertur i fjällvärlden.

Berätta alltid vart du ska

Berätta alltid för någon vart du ska åka och när du planerar att vara tillbaka. Då kan de slå larm om du inte kommer tillbaka som planerat. Idag så finns en digital tjänst från Fjällsäkerhetrådet där du kan skapa och skicka ett färdmeddelande inför dina fjällturer.

Planera och anpassa din tur efter vädret

Anpassa alltid din planerade tur efter rådande väder. Vädret i fjällen kan vara väldigt oberäkneligt. Ena sekunden så kan det vara strålande sol för att bara några minuter senare ha övergått till tjock dimma. Om det börjar blåsa så kan det vara ett tecken på att vädret kan ändras snabbt – för om det börjar snöa kraftigt samtidigt som det blåser så dröjer det inte länge innan det är snöstorm.

Lyssna alltid på fjällvädervarningar även om du tycker att vädret ser bra ut.

Ta med karta och kompass

Även om du känner till området som du ska vistas i så skadar det aldrig att ha med en karta och kompass, framför allt om du planerar att vistas utanför en markerad led. En GPS är också bra att ha men tänk på att batterier snabbt kan laddas ur när det är kallt ute.

Läs mer: Tips för en trygg vistelse i fjällen

Vädret i fjällen kan ändras väldigt snabbt.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *