Resedrömmar - det här finns i mina tankar just nu

Resedrömmar – det här finns i mina tankar just nu

Jag har som många andra börjat fundera på hur jag vill att det kommande året ska se ut. Du vet, nytt år, nya möjligheter och nya resplaner. Men ska jag vara helt ärlig så vet jag faktiskt inte alls hur mitt 2019 kommer att se ut och det känns ändå bra. I dagsläget så har jag inte alls mycket inplanerat och det känns helt okej. Det är ju trots allt ändå precis i början av det nya året.

Jag tänkte ändå dela med mig om några av mina drömresor. Inte specifikt för det kommande året dock, utan jag blir minst lika glad om jag kommer iväg på dessa resor nångång under min livstid.

Hur ser dina drömresor ut?

Jag tycker det är så roligt att få höra om vad andra drömmer om, och det är också så intressant att tänka på hur olika vi kan vara med ändå ha liknande drömmar. Eller så kan det vara precis tvärtom.

Det är också intressant att få veta mer om vad det egentligen är som gör att vi börjar drömma om specifika saker. Min resa till Australien var till exempel en drömresa, där allt började med att jag tittade på tv-serien Doktorn Kan Komma när jag var yngre. En dröm som började genom att jag också ville få uppleva naturen och se staden där de fiktiva karaktärerna i tv-rutan bodde. En dröm som idag inte längre är en dröm utan en verklighet och där jag faktiskt en dag befann mig på samma gator som jag så många gånger tidigare hade sett.

Något som jag också drömmer om just nu är att göra fler resor där fokus verkligen är fotografi. Men också resor där fokus mer är på att bara ta det lugnt och njuta av stunden.

Berätta om dina resedrömmar!

Fotografera björnar i Alaska

En plats och upplevelse som har funnits med på min bucketlist under en väldigt lång tid är att fotografera björnarna i Alaska som jagar lax. Detta sker vid Brooks Falls som ligger i nationalparken Katmai.

Jag skulle även vilja besöka ön Kodiak, nationalparkerna Glacier Bay, Denali och Gates of the Arctic om jag får drömma fritt. Och att köra längs Seward Highway från Anchorage till Seward ser otroligt härligt ut! Jag skulle också gärna stanna till vid Byers Lake som ligger mellan Anchorage och nationalparken Denali.

Tips: Spana in Brooks Falls Bear Cam och titta på björnarna hemifrån. Webkameran är igång under vår- och sommarsäsongen, men under övrig tid så kan du titta på höjdpunkter från tidigare år.

Mer Alaska-inspiration: hittar du hos Jeanette, Katarina, Lena och Sofia som reste runt i Alaska i somras. Deras resa har fått mig att drömma ännu mer om USA’s nordligaste stat, att roadtrippa runt där och bara njuta av naturen. Verkligen en dröm.

Fotocredd: Ovan: Sofia. Under, från vänster till höger: Lena, Katarina och Jeanette.

The Great American West

Mina drömmar fortsätter att domineras av just USA och jag skulle mer än gärna åka på en roadtrip genom The Great American West. Det begreppet innefattar staterna Montana, Wyoming, Idaho, North Dakota och South Dakota. Det som lockar mig med just denna del av USA är delvis djurlivet, här finns björn, varg och bison bland annat.

Men mycket också på grund av den orörda naturen, nationalparkerna, delstatsparkerna och alla vackra vyer. Det är visserligen ofta långa avstång att köra här mellan de olika platserna, men det faktum att det sägs att många turister inte hittar hit är dessutom en stor fördel om du frågar mig.

Yellowstone, Grand Teton, Glacier, Badlands och Theodore Roosevelt är nationalparker som jag gärna besöker. Och Custer State Park, National Bison Range och Helena National Forest. Den sistnämnda är ett givet stopp på en framtida roadtrip genom dessa fem stater. Staden Helena finns för övrigt också med där.

Vi har faktiskt pratat om en ny roadtrip i USA och vem vet, vi kanske hamnar där innan året är slut.

Jag har tidigare: besökt Yellowstone i Wyoming, passerat genom Idaho och övernattat i Montana.

Bilder från Wyoming.

Åka på fotosafari i Afrika

Många av mina resedrömmar handlar också om fotodrömmar. Speciellt denna. Det skulle vara fantastiskt roligt att få åka på safari i Afrika och fotografera djurlivet där. Några av de platser som jag drömmer mest om är Masai Mara i Kenya, Kruger National Park i Sydafrika och Serengeti National Park i Tanzania.

Självklart vill jag få se alla djur i The Big Five som är leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel, men jag ser gärna fler djur än så. Tänk dig att få se vilda tigrar, zebror, hyenor, flodhästar och krokodiler.

Och jag tror att oavsett vilka djur man får se, oavsett vilken plats man åker safari på är en oförglömlig upplevelse och verkligen ett minne för resten av livet.

Inspiration från savannen: Lisa har varit på safari nära Kapstaden, Gunilla och Christoffer har massor av inlägg om safari i Sydafrika och Cathinka har varit på safari i Etosha som ligger i Namibia.

Fotocredd: Ovan: Gunilla & Christoffer. Under till vänster & mitten: Cathinka och nere till höger: Lisa.

Roadtrippa i västra Kanada

Kanada är ett stort land och det finns säkert massa fint överallt, men jag lockas mest av de västra delarna av landet, framför allt av British Columbia, Alberta och Yukon. Naturen har självklart ett stort fokus i mina drömmar och jag vill såklart besöka massa nationalparker och fotografera där. De som lockar mest idag är Jasper, Banff, Waterton Lakes, Elk Island och Yoho.

Men jag vill också besöka platser som Calgary, High River, Lake Louise, Fernie och Kananaskis Country.

Mer om Kanada: Eva har besökt nationalparken Waterton Lakes där hon bland annat sett björnar.

Fotocredd: Samtliga bilder är tagna av Eva i olika delar av Kanada.

Vandra i svenska fjällen

En vandring i de svenska fjällen lockar alltid. Just nu så är det dock alla fotomöjligheter som lockar mer än själva vandringen. Men visst, en kortare vandring med massa vackra vyer är ju verkligen inte helt fel.

Saltoloukta har länge stått på min önskelista över platser att besöka under sommartid. Även sträckan Abisko till Alesjaure ska vara väldigt vacker och något som lockar. Eller Nikkaloukta till Kebnekaise fjällstation.

Förra sommaren så funderade vi på att gå en bit längs Nordkalottenleden men det blev “bara” en tur till Treriksröset. Så kanske det vore något för 2019? Eller varför inte vandra till Skierfe i Sarek.

Det är verkligen inte någon brist på vackra platser att vandra längs här i Sverige. Vem vill följa med på storslagna fotoäventyr i den svenska vildmarken?

Jag har tidigare: vandrat längs Padjelantaleden.

Fotocredd: Ovan: Aktse (Amanda). Under: mittenbild från Kungsleden (Sofia), övriga bilder är från Padjelantaleden.

Andra resedrömmar som finns nedskrivna

När man väl börjar drömma så är det svårt att sluta…

Jag vill också 

 • Hyra en egen ö på Åland
 • Uppleva fler nationalparker i Sverige
 • Bege mig ut på jakt efter svenska vattenfall
 • Återvända till Stekenjokk och Vildmarksvägen
 • Uppleva mer av norra Norge
 • Roadtrippa i västra Australien runt hela Australien
 • Se vilda delfiner i Nya Zealand
 • Uppleva naturen i Skottland & Irland samt se mer av Englands kust
 • Se isbjörnar på Svalbard
 • Snorkla vid Galápagosöarna

Hur ser dina resedrömmar ut? Berätta!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 Comments

 1. Copy paste på de stora drömmarna om roadtrip genom nationalparker i västra USA. Även Kanadas fantastiska natur. Givetvis fotosafari i Afrika med. Det är verkligen mina stora drömresor också. Sen vill jag också se mer av Sveriges och Norges natur. Har vandrat Kungsleden och Jämtlandstriangeln och det har ju gett mersmak. Lofoten är fantastiskt fint med!

  1. Va kul att vi verkar dela många drömmar! 🙂 Och ja, både Sverige och Norge har fantastisk natur. Kan tänka mig att båda de vandringarna är otroligt vackra! Och jag håller med, Lofoten är galet vackert!

 2. Roadtrip i Kanada låter awesome! Jag har haft ett år där jag var lite trött på långresor så i år blir det fokus på skidåkning och jag känner redan hur lusten för mer exotiska resmål kommer tillbaka!

  1. Ja, visst gör det! 🙂 Och jag förstår dig helt och hållet. Ibland är det bra med en paus för att få tillbaka all upptäckarlust! Fokus på skidåkning låter härligt.

 3. Vi har faktiskt varit vid Byers Lake. Vi hyrde en stuga där och spenderade en natt där efter att ha varit i Talkeetna med några kompisar innan 🙂 Kanske får ta och skriva ett inlägg om det haha!
  Jag vill uppleva mer av den svenska naturen och fjällen. Åka till Sydamerika och uppleva tundran och de alpina områdena i Ecuador, åka till Tepui bergen, och förstås se Machu Pichu, ja listan kan göras lång om Sydamerika. Vill också till Sibirien så småningom, ut i vildmarken.

  1. Åh har ni? Jag vill mer än gärna läsa ett inlägg om det! 🙂
   Det låter som massa härliga drömmar du har. Om det blir Sverige till sommaren så kanske ni hinner med en sväng till fjällen? 😉 Vildmarken i Sibirien låter mäktigt.

  1. Ja, Kanada står högt upp på listan! Vi får se när jag lyckas ta mig dit, men förhoppningsvis snart. Skulle ju vara en dröm att kombinera norra USA och västra Kanada 🙂

   Och va trist att det inte blir nån resa dit för er i år, men låter väldigt roligt att era släktingar kommer till Sverige och hälsar på istället!

 4. Härliga drömmar! Vill du roadtrippa Australien runt (+även mitten antar jag) så skulle jag rekommendera minst ett halvår. Man kommer behöva viss timeout från körandet genom att spendera några dagar/nån vecka här och där. Och vissa nationalparker kräver ju upp till flera dagar i sig att utforska. Vi gjorde västkusten på drygt en månad (med hektiskt tempo och stopp ett par extra dagar pga bilproblem). När jag bussade genom östkusten tog jag det däremot i min egen takt så jag reste från Sydney till Cairns och dess omgivning på två månader.

  Mina resedrömmar för 2019 finns i detta inlägg ? http://mariasmemoarer.com/2019/january/onskeresor-och-trendspaning-for-2019.html

  1. Ja, en roadtrip i Australien vill jag verkligen inte stressa mig igenom. Det finns så många platser jag vill besöka igen och ännu fler som jag vill besöka för första gången. Realistiskt sett så tror jag dock inte att det blir endast en roadtrip och hela landet samtidigt, utan isåfall flera där platserna får delas upp lite. För som du skriver så kommer det krävas massa tid emellan för att hinna reflektera och njuta också. Vill ju inte bara köra för att köra liksom.

   Västkusten på en månad låter lite stressigt, det håller jag med om. Men har man inte mer tid så fungerar ju det mesta. Sydney till Cairns på två månader lät ju dock helt okej 🙂 Massa tid för att stanna till och njuta under resans gång.

   Ska spana in dina resedrömmar! 🙂

 5. Vilka storslaget vackra resmål du drömmer om! Härligt att Sverige är inkluderat också. Det finns ju onekligen en hel del här också (som min gamla favorit Stora Karlsö).

  Förstår att du är intresserad av fotofokus; det är du ju så bra på.

  Visst vore det underbart med en roadtrip i USA eller Kanada. Jag älskar ju också vacker natur men på något sätt är det mest städer som drar. 🙂 Själv är jag mest sugen på att få uppleva städer jag ännu inte besökt som Edinburgh, Dublin, Gdansk, Hongkong och Kiev. Och sen drar det ju alltid i New York-tarmen. NY är ju mitt andra hem och hemma vill man ju vara! 😉

  För 2019 är inte mycket planerat än, förutom Fuerteventura i mars och där finns ju verkligen svindlande vackra vyer.

  1. Ja, men visst är det 😉 Sverige är helt klart inkluderat i mina drömmar, vi har så mycket vackert här hemma som är så lätt att missa. Nån gång måste jag verkligen ta mig till Stora Karlsö. Du har pratat så gott om den platsen att det är svårt att inte vilja åka dit.

   Vissa dras mer till natur och andra till städer, så är det ju bara och kanske är det väldigt bra för annars skulle fördelningen av människor lätt kunna bli helt galen, tänker jag. Det låter som härliga städer som du vill uppleva. Hoppas att du kommer till några, eller alla, de städerna redan i år. Kan faktiskt tänka mig att du också vill tillbaka till NY. Tror du att det blir någon resa dit i år igen? 🙂

   Skönt att ha hela året öppet för planering och drömmar också! Fuerteventura låter väldigt härligt! Ser fram emot att få se bilder och läsa om det stället senare!

 6. Så mange herlige reisedrømmer! Jeg har altfor mange drømmer, men det gjør jo også at det blir enkelt å få oppfylt noen av dem, da 😀 Et av reisemålene for 2019 er å komme meg til Lofoten, hvor jeg fortsatt ikke har vært!

  Drømmer også om å dra på safari i Afrika igjen, selv om jeg allerede har opplevd det flere ganger. Det kan definitivt anbefales, og fotomotivene står jo i kø på slike reiser 🙂 Men ville tigre må du nok til Asia for å få sett 😉

  1. Ja, det är så härligt att bara drömma iväg ibland. Och det har du ju helt rätt i. Ju fler drömmar, desto mer som kan bli uppfyllda. Lofoten 2019 låter som en bra plan, jag hoppas du kommer dit! 🙂

   Åh har du varit på safari flera gånger? Så härligt! Jag ser fortfarande fram emot min första som förhoppningsvis blir snart, hehe.