Blåvatnet, en klarblå sjö fylld med iskallt glaciärvatten

Blåvatnet, en klarblå sjö fylld med iskallt glaciärvatten

4 kilometer och 2,5 timme senare så är vi äntligen framme vid den mytomspunna blå sjön. Sjön med iskallt glaciärvatten mitt ute i ingenstans. Jag önskar att jag kunde säga att det var världens enklaste 4 km men det var det inte. Landskapet var platt, men fullt av stora stenar.

Stenar som gjorde att vi var tvungna att koncentrera oss vid varje steg vi tog för att inte snubbla eller trampa snett. Den första sträckan var dock enkel, som en promenad i vilken skog som helst. Men sen kom det platta landskapet och stenarna. De där förbannade stenarna!

blaisvatnet-lyngen-80

En enkel vandring under kvällssolen?

Klockan hade precis passerat 18 och solen sken. Trots att vi visste att vi skulle vara borta ett par timmar så lämnade vi jackorna i bilen, det var riktigt varmt. Och med midnattssol så behövde vi inte oroa oss för att solen skulle hinna gå ned innan vi var tillbaka vid bilen.

Så, vi började vår vandring i tron om att den skulle vara enkel. För det hade jag även läst på internet när jag gjorde min research. Den skulle vara enkel och ta ca 2-3 timmar. Njae. Egentligen var den väl inte svår heller, men det hade varit så mycket enklare att gå om det inte varit sten överallt. Sen så tog det nog lite extra lång tid för oss, ovana vandrare som vi är. Och det var mest vägen dit som var jobbig, då det även var otroligt varmt! Tillbakavägen gick betydligt mycket snabbare så solens strålar hunnit bli lite svalare och det var mer behaglig kvällsvärme i luften.

blaisvatnet-lyngen-2

blaisvatnet-lyngen-3

blaisvatnet-lyngen-4

blaisvatnet-lyngen-6

blaisvatnet-lyngen-7

blaisvatnet-lyngen-8

blaisvatnet-lyngen-9

blaisvatnet-lyngen-12

blaisvatnet-lyngen-13

Var det värt det?

Så, den stora frågan. Var det värt mödan? Det kändes inte så när vi äntligen tagit oss uppför den lilla backen med de stora stenarna. Jag hade förväntat mig en wow-upplevelse då jag äntligen såg sjön. Att pappa och lillebror som var uppe på backen några sekunder innan mig och sa lite försiktigt att “du kommer nog bli besviken” och “är det den där sjön vi gått hit för” och även ett “du har nog blivit lurad…” hann flikas in innan jag äntligen kom upp själv. Och tja, sjön var inte alls sådär vackert blå som jag sett på bilderna. Den var grå och tråkig!

blaisvatnet-lyngen-14

Vart fanns den blåa vackra sjön?

Då var vi ännu ca 100 meter från själva sjön men spontant så kändes det inte värt besväret att ta sig över de stora stenarna för att komma till sjökanten. Men samtidigt så kände vi att vi kan ju inte gå hela vägen och vända 100 meter innan målet. Och jag tänkte att tänk om den blir blåare om vi går närmre… Man vet aldrig. Så, några minuter senare så stod vi fem meter från sjön och då skimrade den i en helt magiskt nyans av blå som jag aldrig har sett innan.

blaisvatnet-lyngen-18

Det var ju faktiskt värt besväret

Så, ja. Det var värt allt besvär! Och jag skulle gärna gå tillbaka, men denna gång med ett tält så att jag kan spendera natten där. Det var faktiskt några som campade där och jag blev lite avundsjuk. Men det får bli en annan gång.

Jag hade även bestämt mig för att bada i sjön långt innan vi kom dit. Och när jag doppade tårna så undrade jag om jag verkligen skulle göra det. Jag började dessutom bli lite förkyld med halsont. Envis som jag är så klädde jag av mig (hade såklart badkläder under) och tog mitt första riktiga kliv i det iskalla vattnet. Ett steg innan jag backade undan och fick kalla fötter…

Men som jag sa, jag är envis och några kliv senare så satt jag ute på en stor sten några meter ut. Jag var tvungen att värma mig! Det var svårt att gå i det kalla vattnet då det var stenigt även där och väldigt halt. Vattenskor hade inte varit helt fel att ha med sig.  Jag gav det ett till försök men klarade inte av att doppa mig helt. Inte för att jag inte ville men för att det var så förbannat stenigt där och jag var för rädd för att jag skulle ramla omkull och skada mig där i vattnet.

Efter att ha kämpat med att få på kläderna igen (det är minsann inte så lätt när man är fuktig!) så fotograferade vi lite innan det var dags att börja vandringen tillbaka till parkeringen. Vi hade en strålande vacker kvällssol som sällskap hela vägen och det kändes betydligt mycket enklare att gå tillbaka.

blaisvatnet-lyngen-20

blaisvatnet-lyngen-21

blaisvatnet-lyngen-22

blaisvatnet-lyngen-24

blaisvatnet-lyngen-25

blaisvatnet-lyngen-27

blaisvatnet-lyngen-29

blaisvatnet-lyngen-30

blaisvatnet-lyngen-31

blaisvatnet-lyngen-34

blaisvatnet-lyngen-40

blaisvatnet-lyngen-41

blaisvatnet-lyngen-43

20160722-0609

blaisvatnet-lyngen-45

blaisvatnet-lyngen-51

blaisvatnet-lyngen-53

blaisvatnet-lyngen-55

blaisvatnet-lyngen-58

blaisvatnet-lyngen-60

blaisvatnet-lyngen-62

blaisvatnet-lyngen-63

blaisvatnet-lyngen-64

blaisvatnet-lyngen-65

blaisvatnet-lyngen-72

blaisvatnet-lyngen-74

blaisvatnet-lyngen-77

blaisvatnet-lyngen-79

Och nästa gång, då får både vattenskor och tält följa med!

Är du också sugen på att vandra till Blåvatnet så kan du läsa lite mer om sjön här, det står även beskrivning till hur du hittar den.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments

  1. Hej. Jättefina bilder och härlig färg på vattnet! Ska lägga till platsen i minnet utifall jag är i närheten någon gång 🙂
    Inlägget påminner mig lite om vandringen jag gjorde till Trollsjön (abisko) för ett par veckor sedan, men det vattnet var dock inte blått 🙂

    1. Tack! Och ja, visst är det. Det är absolut värt en promenad dit, speciellt om det är vackert väder. Trollsjön ska vara riktigt fin också, är faktiskt på väg dit snart.