Längdskidåkning längs gnistrande snölandskap i Dalarna & Lappland

Jag är uppvuxen med längdskidåkning, men nu var det längesen jag stod på ett par skidor.

Jag minns inte ens när sista gången var men det var förmodligen när jag fortfarande bodde i Lappland och stod på mina vita Fischer-skidor med orange detaljer. Jag var aldrig något riktigt proffs på längdskidåkning men jag tyckte att det var ganska kul att åka när jag var yngre.

Uppenbarligen så pass kul att jag ställde upp i några tävlingar under varje säsong. Även om skidtävlingarna för mig alltid var mer en rolig grej och en chans att få spendera en dag utomhus istället för inne vid skolbänken än att vinna.

Jag fick aldrig ställa mig allra högst upp på prispallen men medaljer fick man oftast bara man deltog så några sådana har jag bortglömda i någon låda med andra minnen från barndomen.

Vårvinterdagarna ute i skogen

En annan aktivitet som jag tyckte om när jag var yngre var att tolka med skidorna efter skotern. Det var bland det bästa jag visste att göra när vi skulle ut till skogen under vårvintern. Helst skulle det gå riktigt snabbt, även om pappa som satt på skotern inte alltid höll med mig. Och även om jag inte står lika stabilt på skidorna idag när jag tolkar så är det fortfarande roligt.

Det kändes ofta som att vägen ut dit till den lilla stugan i skogen alltid var för kort. Jag kunde varje sväng, varje gupp och varje raksträcka som etsade sig fast i muskelminnet. Jag visste precis när den sista biten kom och det var dags att ta av sig skidorna och börja grilla.

Vi hade alltid med oss falukorv, kokta ägg att mumsa på och skinkmackor. Och saft. Massor av saft. Mer än så behövdes inte för att vi skulle vara mätta och belåtna där ute i tystnaden.

Idag så kompletterar jag gärna att grilla korv över öppen eld med att använda vår Muurikka i picnickformat. Den är ganska liten men passar perfekt om man inte är så många som ska ha mat eller vill ha med något när man är ute och vandrar eller campar. På den har vi stekt hamburgare, lagat till suovas och värmt frusna korvbröd.

Numera så har vi också införskaffat ett gasolkök från Addnature för att även kunna laga mat utomhus vid tillfällen då vi inte kan göra upp en eld. Eller när man bara vill värma upp en renskavsgryta lite snabbt.

Inte längdskidor, men det här är en av få bilder jag har på skidor…

Mina barndomsskidor är numera pensionerade efter en ganska kort, men trogen tjänst. För nånstans där i gränslandet mellan mellan- och högstadiet så slutade jag åka skidor. Det var ingenting jag tänkte på då, utan det var något som bara blev så. Sen flyttade jag söderut och här finns det inte alltid så mycket snö. Jag har upplevt två riktiga vintrar under alla mina år här.

Hemma på gården i byn så har vi ett par väldigt gamla längdskidor som hänger uppe på bastuns ena vägg. Såna där skidor utan modern bindning, där du inte behöver några “riktiga” pjäxor utan du bara stoppar in skon och så är det bara att börja skida. Jag vet inte i vilket skick de är, men jag har sneglat mot den där bastuväggen många gånger och tänkt att det skulle vara roligt att plocka ner dom och ta en skidtur genom en tyst och magisk vinterklädd skog.

Så, även om jag förmodligen inte kommer att ställa mig på ett par skidor denna vintersäsong här i Motala så tänkte jag tipsa om några platser där det finns betydligt mycket mer snö och där det känns som att det skulle vara riktigt härligt att ställa sig på ett par längdskidor och bara glida rakt ut i ett vinterlandskap med snötäckta granar och vindens sus som enda sällskap.

Här hänger de gamla längdskidorna med gammaldags bindning..

Idre fjäll, Dalarna

Jag har susat förbi Idre fjäll i bil men aldrig upplevt denna plats. Däremot har jag hört att det ska vara en fin plats att åka skidor på, oavsett om det är längdskidor eller utförsåkning.

Dalarna bjuder på ett varierande landskap och jag tror att det kan vara riktigt vackert att åka längdskidor längs spåret som tar dig över Städjan och mot Nipfjället. Jag har faktiskt varit på den platsen tidigare, men det var under en färgsprakande höst. Vid Idre Fjäll så finns det ungefär 80 km med preparerade spår varav 30 av dom är upplysta. Alla rutterna börjar vid Skidstadion.

Städjan i höstskrud. Blunda så kanske du också kan föreställa dig hur denna vy ser ut under ett vintertäcke.

Sälen, Dalarna

Sälen är ett av de största skidområdena i Sverige och förutom att vara startplatsen för Vasaloppet så hittar du platser som Kläppen med inte mindre än sex olika längdskidspår och Stöten som bjuder på fem dalspår samt en toppslinga.

Längdspåren i Sälen leder dig ut rakt in i en magisk fjällvärld och det finns flera bra spår på olika längder. De går genom en varierad terräng och bjuder alltså även på vackra vyer under åkningen.

Sälen ligger dessutom heller inte så väldigt långt norrut, jämfört med många andra skidorter, och är därför väldigt lättåtkomlig för en stor del av landets befolkning. Numera går det även att flyga till Sälen men personligen så föredrar jag att åka bil. Det finns ju så mycket att se längs vägen.

Lovikkavantar passar alldeles utmärkt för att värma kalla fingrar under en längdskidåkningstur.

Björkliden, Lapplandsfjällen

Om du vill ha snögaranti tidigt under säsongen så ska du bege dig norrut, hela vägen till Lappland. Här kan du vara säker på att få uppleva massa bra längdskidåkning på platser där det inte är brist på snö. Här finns nästan oändligt med skidspår som tar dig rakt ut i en gnistrande snövärld som bjuder på åkning i både skog och mitt bland öppna fjällandskap.

Med Björkliden som bas så kan du ta skidorna hela vägen till Låktatjåkko Fjällstation (1228 m.ö.h.), om vädret tillåter. Du börjar turen vid Hotell Fjället i Björkliden och följer hela tiden en markerad vinterled på 9 km. Just denna tur är lite utmanande då den har en stigning på 900 meter. Är du sugen på en längre tur så kan du fortsätta från Låktatjåkko vidare till Kärkevagge, Katterjåkk och slutligen till Riksgränsen. Spåret är 23 km långt och ska bjuda på spektakulär utsikt längs turen.

Några andra platser vid Björkliden där du kan få en riktigt bra längdskidåkningsupplevelse är längs Rallarspåren. Det finns tre olika slingor med olika svårighetsgrader som är mellan 7-9,4 kilometer långa. Helslingan på 9km sägs bjuda på en riktigt vacker utsikt över Lapporten.

Hellnerstadion, Gällivare

Om du vill åka längs ett av de främsta skidspårsystemen i Sverige så ska du bege dig till Gällivare och till Hellnerstadion. Skidsäsongen är lång här, snön börjar ofta falla redan i november och du kan åka skidor långt in på våren, ofta ända in i maj. Spårsystemet här passar de flesta oavsett vilken nivå du håller på skidåkningen.

Visste du förresten att Världscupen har arrangerat flera deltävlingar här i Gällivare?

Matojärvi, Kiruna

En annan plats i Lappland som har bjuder på bra skidåkning längs skidspår av världscupstatus är spårsystemet vid Matojärvi i Kiruna. Precis som i Björkliden och Gällivare så är skidsäsongen här väldigt lång och du behöver inte oroa dig för att det inte ska finnas tillräckligt med snö här.

Besöker du Kiruna under sommartid så kan du alltid testa det nya rullskidspåret istället.

Ett vintrigt landskap.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *