Besök Uppsala, den fjärde största staden i Sverige

När man pratar om att besöka städer i Sverige så är det många som glömmer Uppsala. Trots att staden ligger mindre än en timme från Stockholm och har en anrik historia. För den som vill uppleva något lite lagom är Sveriges fjärde största stad perfekt.

Uppsala har en koncentrerad stadskärna

Om du aldrig har besökt Uppsala förut är det lätt att få intrycket att staden är liten. Det beror på att stadskärnan är förhållandevis liten i jämförelse med Stockholm eller Göteborg. Du kan ta dig från en ändan av stadskärnan till den andra på mindre än trettio minuter. Storleken på staden kommer av de många bostadsområdena.

För dig som gillar shopping och titta i butiker är gågatan det bästa alternativet. Här är (såklart) all biltrafik förbjuden och inte ens cyklister får cykla här. Ganska skönt faktiskt när man strosar runt och fönstershoppar.

Här i närheten så finns även tre gallerior med fler butiker – Forum och Svava Gallerian är bokstavligen grannar medan St. Per Gallerian ligger lite längre upp.

Det går inte att förneka att majoriteten av alla butiker i Uppsala ingår i en kedja. Vilket betyder att du kan hitta dem i de flesta svenska städer. Lite tråkigt kanske, men du kan definitivt hitta lite mindre, lokala butiker om du letar lite.

Uppsala
Foto av: Andreas Pajuvirta via Unsplash

Fika och äta i Uppsala

Eftersom Uppsala är en studentstad så finns det ett riktigt bra utbud på bra fikaställen. En del av dem har funnits i väl över hundra år och håller fortfarande till i samma lokaler. Ett väldigt populärt ställe är Günterska Hovkonditori & Schweizeri som du hittar vackert till vid Fyrisån.

Du hittar även massor av caféer och restauranger längs gågatan. Många av dem erbjuder gratis Wi-Fi för sina gäster. Så när du behöver en paus är det lätt att sitta ner en stund. Kanske vill du läsa lite, titta på en video, lyssna på musik eller besöka ett online casino.

Något som blivit väldigt populärt i Uppsala är food trucks och du hittar allt från falafel till goda burgare i stadens alla rullande restauranger.

Sevärdheter i Uppsala

Något du definitivt inte får missa i Uppsala är alla sevärdheter. Med rötter från Vikingatiden finns det en hel del att se här. De mest uppenbara är Uppsala Domkyrka och Uppsala Slott. Kyrkan är som regel öppen för besökare och de har ibland guidade turer.

Visste du om att domkyrkan mäter 180 meter på båda ledder? Vilket gör det till den högsta kyrkan i Skandinavien. Den är helt klart värd ett besök då det är riktigt mäktigt att stå där inne och blicka upp.

Uppför slottsbacken hittar du det berömda biblioteket Carolina Rediviva och lite längre upp ligger slottet. Delar av slottet är öppen för allmänheten, det finns också ett museum du kan besöka vissa dagar. I anslutning till Uppsala slott ligger Botaniska Trädgården som också är värd ett besök under våren och sommaren.

Foto av: Yang Yang via Unsplash

Mer att se i studentstaden Uppsala

Det här är bara att skrapa på ytan av allt du kan se och uppleva i Uppsala. Från universitetet till vackra trädgårdar, mysiga parker och så har vi även Gamla Uppsala högar som ligger en bit utanför staden. Många byggnader i Uppsala har dessutom hundraåriga anor och präglar mycket av staden.

Det händer också väldigt mycket i Uppsala under olika perioder av året. Till exempel så lyser staden upp av ljusinstallationer som smyckar hela staden. Spektaklet kallas ”Allt ljus på Uppsala”. Under sista april så är det folkfest i staden med forsränning, marknadsstånd och underhållning.

Om du gillar väggmålningar så borde du besöka Påven Snickares gränd där du hittar en riktigt cool målning av Pelle Svanslös och Maja Gräddnos. Och om du verkligen vill fördjupa dig i Pelle Svanslös’ Uppsala så finns en dedikerad stadsvandring… jag menar, Pellevandring där du får tassa runt i hans värld.

Det finns även massor av fina vyer att fotografera längs Fyrisån och en favorit är utsikten från Gotlandsparken. Här kan du fånga Domkyrkan och Fyrisån tillsammans.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One Comment