Fotografera norrsken

Norrsken är inte alltid så lätt att fotografera, men med dessa tips så kommer du en bra bit på vägen.

Använd stativ

Du behöver kunna använda dig av långa slutartider och för att dina bilder inte ska bli suddiga så behöver du stabilisera din kamera. Ett stativ är det bästa alternativet, men om du inte äger ett stativ så kan du försöka att skapa dig ett tillfälligt stativ. Du kan använda dig av en påse fylld med ris eller bönor, som du ställer din kamera på. Eller om du har möjlighet att ställa kameran på ett bord eller något annat plant underlag så fungerar det också. Var kreativ!

Manuella inställningar

Lär dig din kamera. Om du vill få bra bilder på norrsken (eller kvällsbilder) så behöver du använda dig av långa slutartider. Det underlättar då om du vet hur din kamera fungerar och hur du ska ställa in den. Du kommer att behöva experimentera och prova dig fram med inställningar när du fotograferar norrsken.

Det finns inget rätt eller fel när det gäller vilka inställningar som är bäst. Men här är några tips.

ISO: Gärna så lågt som möjligt, men var inte rädd för att öka ISO. Jag brukar oftast börja med ISO 300 och öka allt eftersom jag känner att det behövs. Ibland så använder jag ISO 1600. Har du en nyare kamera så är den bättre på att hantera brus, så våga öka ISO.

Bländare: Gärna så lågt som ditt objektiv klarar, för att släppa in mer ljus. Jag brukar oftast använda mellan 1.4 och 4.0, beroende på vilket objektiv jag använder och om jag har något i förgrunden eller inte.

Exponeringstid: 1-30 sekunder. Prova dig fram!

Det är svårt att säga exakt hur många sekunder du behöver, för ibland är norrskenet väldigt starkt och ibland är det svagare. Jag brukar ta en bild och sen justerar jag inställningarna efter den. Om jag tycker den är lite för mörk så ökar jag exponeringstiden och blir den för ljus så minskar jag exponeringstiden eller använder ett lägre ISO-tal. När du använder långa exponeringstider (30 sekunder och mer) så finns det risk för att stjärnorna suddas ut lite.

Ställ in fokus på oändligt och rikta din kamera mot himlen.

Använd vidvinkelobjektiv om du har tillgång till ett sådant

Jag föredrar att fotografera norrsken med vidvinkel för då får jag med mest i bilden. De flesta bilder som jag tagit hittills har varit med ett 35mm objektiv, förutom bilden nedan som är taget med 24mm. Självklart går det alldeles utmärkt att fotografera med andra brännvidder och i slutändan är det ändå du som fotograf som bestämmer vad du själv föredrar.

Några fler tips

Använd fjärrutlösare om du har en för att slippa skakningsoskärpa.

Fotografera (helst) i RAW-format.

Tänk på hur du tar bilden och ha gärna med en förgrund.

Se till så att dina batterier är fulladdade, då det oftast är kallt ute när du ska fotografera norrskenet. Ha gärna dina extrabatterier i fickan eller så nära kroppen som möjligt så att de håller sig varma.

Ha gärna med dig en pannlampa då det är svårt att se i mörkret. Jag har ibland använt mig av en vanlig ficklampa, men det är svårt att ställa in kameran samtidigt som du håller i ficklampan. En pannlampa kan också hjälpa dig att lysa upp förgrunden och fokusera rätt.

När syns norrskenet i Sverige?

Vill du ha tips om när det är möjligt att se norrskenet i Sverige? Gilla Norrsken på Facebook. Tack vare tips från den sidan så kunde jag se och fotografera norrskenet i Motala.

Tags from the story

6 Comments

  • vilken härlig guide, ska spara länken till det här inlägget för jag har faktiskt tänkt försöka hålla mera utkik efter norrsken nu när jag ändå har chansen, och skulle gärna fånga det på foto med! 🙂 Samma råd kan väl i princip tillämpas på blixt-fotografering med har jag för mig..?

    • Tack! Kul att höra att den är uppskattad! Jag tycker absolut att du ska försöka hålla koll på när det visas, för det är verkligen sjukt underbart att få se det i verkligheten. Det finns så många vackra bilder på det, men verkligheten slår bilderna. Blixtfotografering har jag faktiskt inte så stor koll på, men råden kan tillämpas på vanlig nattfotografering också.

  • Jag som har på min bucket list att jag bara vill se ett! ;P Vad avis jag blir, skulle så gärna vilja få uppleva detta. Men ska också försöka komma ihåg dina tips, för någon gång måste jag ju göra verklighet av drömmen 🙂 Det ser verkligen magiskt ut!

    • Jag hoppas att du får bocka av den punkten snart 🙂 Kan rekommendera en resa upp till Kiruna eller Abisko för stora möjligheter att se ett. Det är magisk på bilder, men ännu bättre i verkligheten!

    • Jag hoppas att du fick syn på norrskenet igår! Och att du fick några fina bilder ifall du såg det. Hos mig så var himlen täckt av moln, så såg ingenting. Kanske har bättre tur ikväll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *