Spännande bisonsafari på Wrågården utanför Falköping

I samband med att vi övernattade på Älghotellet hos Wrågården så åkte vi även på en bisonsafari för att spana in djuren på närmare håll. I vanliga fall så behöver man förboka bisonsafari men vi besöker Wrågården en dag då de har öppnat upp för drop-in.

Varken jag eller Kenny har nån aning om vad vi har att vänta oss när det gäller Wrågårdens bisonsafari men jag vet att vi åtminstone inte kommer att promenera något under turen.

Bison är väldigt stora och mäktiga djur och att promenera i deras närhet kan vara förenat med livsfara. Så det är inget man gör frivilligt.

Läs mer: Checka in bland älgar och dovhjortar på Wrågården

bisonsafari på wrågården

Förväntansfulla leende ögon på en parkering

När vi samlas vid mötesplatsen som är vid gårdscaféets parkering så är det jag, Kenny och flera barnfamiljer med förväntansfulla barn som ser fram emot att få möta bison på nära håll.

Vi känner oss båda lite felplacerade där bland alla barn men bryr oss egentligen inte speciellt mycket över det utöver att vi båda hinner reflektera över det. Tanken att det här kanske är mer en aktivitet för barn susar förbi men försvinner lika snabbt igen.

Hur skulle en värld utan att vi vuxna också har barnasinnet kvar egentligen se ut?

bisonsafari på wrågården


Bisonsafari med traktor och släp på Wrågården

Henrik från Wrågården möter upp oss och vi promenerar tillsammans till traktorn med vagnen som ska ta med oss på vår safaritur. Vagnen lastas full med förväntansfulla spanande blickar.

Med lite fantasi så är det lätt att låtsas att vi befinner oss på den amerikanska prärien och det tar inte många sekunder innan vi skymtar bison där framme. Traktorn stannar till lite snabbt, en grind öppnas och nu behöver vi inte låtsas längre för helt plötsligt så befinner vi ju oss faktiskt mitt i prärien. Visserligen inte den amerikanska prärien men det är lätt att tro det.

För vem väntar sig egentligen att få se massa bison på en åker i Västergötland? Inte då jag.

Ute på prärien så möts vi av massor av bisonkor och massa söta små nyfödda kalvar. Kameran är såklart redan uppe och arbetar för fullt. Vi rullar fram en bit till och helt plötsligt så befinner vi oss mitt inne i en actionscen. Ja, ungefär så kändes det.

Nyfikna bison kommer fram till vår vagn och det är nästan så att man kan klappa dom. Fast det får man såklart inte göra, hur snälla de än ser ut att vara. De är trots allt vilda djur vi pratar om trots att de bor här i en inhägnad på slätten utanför Falköping.

Henrik berättar intressanta fakta om bison och så får vi känna på bisonhorn. Jag försöker att lyssna aktivt samtidigt som jag fotograferar men allt fastnar inte. Men som tur är så har jag med mig Kenny och han är som alltid mer fokuserad på att lyssna än att fotografera.

bisonsafari på wrågården
bisonsafari på wrågården
bisonsafari på wrågården
bisonsafari på wrågården
bisonsafari wrågården falköping
bisonsafari wrågården falköping
bisonsafari wrågården falköping
bisonsafari wrågården falköping
bisonsafari wrågården falköping
bisonsafari wrågården falköping
bisonsafari wrågården falköping
bisonsafari wrågården falköping
bisonsafari wrågården falköping

American plains bison på Wrågården

Det finns ungefär 70 bison på Wrågården och dessa är amerikansk slätt-bison (Bison b. bison). Den andra sortens bison är amerikansk skogs bison och det som skiljer de två åt är mer levnadssättet. Annars är de i stort sett samma djur.

På några få ställen i Europa finns det en europeisk motsvarighet till den amerikanska bisonoxen som kallas för visent eller europeisk bison. Tyvärr är den väldigt starkt hotad på grund av ett hård jakttryck. Idag finns den i några olika naturreservat och på några djurparker (bland annat på Borås djurpark). Annars så är bisonoxen är väldigt nära släkt med våra svenska kor och tillhör samma taxonomiska familj ”bovidae”.

Jag har tidigare sett massor av bison på olika platser i USA, framför allt i Yellowstone i Wyoming, Custer State Park i South Dakota och vid National Bison Range i Montana.

Jag tycker att bison är väldigt fascinerande djur och de är en stor del av varför jag ville åka till Wrågården. De är dessutom väldigt fina att fotografera och det är ju också ganska unikt att möta bison här hemma i Sverige.

Safarituren varar i ungefär tjugo minuter och Henrik är väldigt mån om att alla ska känna sig nöjda med upplevelsen (och fått alla bilder som vi vill ha) innan vi lämnar bisonhagen.

bisonsafari wrågården falköping

Fakta om Wrågårdens Bisonsafari

Om du vill åka på en guidad tur för att träffa Wrågårdens bison på närmare håll så behöver du boka tid. Ni behöver vara minst 10 personer. Vi var där en dag som de hade en inplanerad guidning så därför behövde vi inte förboka vårt besök.

Det kostar 100 kr för en vuxen och 50 kr för barn under 15 år. Bisonsafarin är ca 20 min lång.

Vill du läsa mer och se fler bilder från vårt besök på Wrågården? Kolla här!

älghotellet wrågården

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

  1. Wow, visste inte att bison fanns i Sverige! Häftigt tips och information. Trodde definitivt att entré skulle vara betydligt dyrare än det är.

    1. Ja, visst är det häftigt! De finns på nåt mer ställe i Sverige vet jag, också i Västergötland. Jag tycker också det är väldigt bra pris för att få uppleva en ganska unik sak 🙂