South Dakota

Djur- och naturupplevelser i Custer State Park

Custer State Park ligger mitt bland Black Hills, i South Dakota. Detta är South Dakota’s äldsta state park och tidigare i år (mars 2019) så firades 100-års jubileumet. Oavsett om du redan befinner dig i närheten, eller måste åka lite extra för att ta dig hit så är det värt att spendera några dagar i området. Det finns massor att se och göra.

Custer State Park sägs vara en av de få riktigt vilda platserna som finns kvar i USA. Här finns mäktiga tallar, bäckar och massiva granitutbrott samsas om parkens yta som är på hela 71 000 hektar. Och för att inte tala om alla djur som lever i Custer. Det är med andra ord ett riktigt stort område att utforska.

Reflected in clear mountain waters, needles of granite splay into blue sky above emerald forests and windswept prairies, where herds of wildlife roam free.

Bison. Buffalo. Kärt barn har många namn.

Att se och göra i Custer State Park

Det finns massor att se och göra i Custer State Park. Mitt fokus låg på djur- och naturupplevelser och Custer State Park var verkligen ett perfekt stopp under resan. I det här inlägget ska jag berätta mer om vad jag gjorde där och självklart även visa massor av bilder.

Åk på jeepsafari med en guide

Även fast det är fullt möjligt att åka på en safaritur med hyrbil så valde jag att åka på en guidad tur i Custer State Park. Detta för att, förhoppningsvis, komma lite närmare djuren. Den modifierade jeepen har nämligen tillstånd att åka på vägar som jag som privatperson inte får. En annan anledning är att det är så mycket enklare att fotografera när jag inte kör bil samtidigt. När jag reser med andra så är detta oftast inte något problem, men när jag reser själv så kan det ibland bli lite knepigt.

Så att åka på den guidade morgonsafarin tillsammans med guiden Gary visade sig vara en av de bästa upplevelserna som jag hade i Custer State Park. Vi hann knappt vara ute en halvtimme innan vi hamnade mitt i själva bisonflocken vilket också blev morgonens höjdpunkt. Efter det så kändes det som att allt annat bara var en bonus. Vi fick även se några pronghorns och vilda åsnor (även kallade burros) innan våra två timmar helt plötsligt var slut och vi befann oss vid State Game Lodge igen.

Du kan boka din egna safaritur hos Custer State Park Resort. Pris för en vuxen är $55 och för barn kostar det $50.

Vi började jeepsafarin utanför Creekside Lodge.
Tänk att få vakna upp och ha bison betandes utanför stugan.
Där hittade vi en hel hög med bison som vilade.
När vi sen kom ut på huvudvägen igen så var det fullt med bison.
Bisonjam deluxe.
Vi fick även se några andra djur, som denna söta vitsvanshjorten.
Jag gillade verkligen att åka omkring i den öppna jeepen med vinden i håret.
Fantastisk natur överallt.
Denna del hade härjats av skogsbrand tidigare.
Custer är South Dakota’s största och första state park. Den är döpt efter Lt. Colonel George Armstrong Custer.
“Begging Burros” är ett namn som används för de vilda åsnor som finns inne i Custer State Park. De kallar parken för sitt hem och är inte alls blyga, utan kommer gärna fram till bilar och människor och tigger efter mat.
Vi hade inte riktigt tid att kliva av jeepen och jag hade planerat att åka tillbaka med hyrbilen… men glömde!
Vid Custer State Park Visitor Center så kan du se en 20 minuter lång film om parken och dess historia. Kevin Costner har gjort berättarrösten till filmen. Den är värd att se.
Några av parkens alla bison.
Gary var otroligt trevlig och väldigt kunnig!

Kör längs Wildlife Loop Road i Custer State Park

Om du har egen bil, eller hyrbil, när du besöker Custer State Park så rekommenderar jag verkligen att åka runt Wildlife Loop Road. Antingen gör du som jag och åker på en guidad tur (som du kan läsa om ovan) eller så kör du runt på egen hand. Vägen är ca 3 mil lång och tar dig genom öppna ängar med tallklädda kullar.

Du kommer förhoppningsvis att möta åtminstone några av de 1300 bison som kallar parken för sitt hem när du kör denna väg. Och om du gör det så lova mig att du stannar kvar i bilen, för även om de ser gulliga och ofarliga ut så kan skenet bedra. Dom är faktiskt otroligt snabba och även farliga.

Andra djur som du kan få se i Custer State Park om du har tur: präriehundar, bighornfår, älg, vitsvanshjort, coyote, örn, hök, burros, gaffelantilop

Tips! Förutom den asfalterade vägen så finns det även flera grusvägar som du kan köra längs. Då kommer du ännu mer in i parken och mitt bland tallarna. Det är även betydligt mindre människor som hittar hit.

Wildlife Loop Road.
Custer State Park Wildlife Station Visitor Center.
Här samlas alla bison under den årliga Buffalo Roundup.
Dessa vägar är populära bland bilister, men kanske ännu mer populära bland motorcyklister.

Spendera en förmiddag/eftermiddag vid Sylvan Lake

Sylvan Lake är en insjö med ett djur på ca 9 meter och ett medeldjup på 3,9 meter. Sjön är alltså inte alls speciellt djup, men däremot är den en av de mest populära platserna i Custer State Park. När jag var där en eftermiddag så var jag allt annat än ensam trots att det både var mulet och lite svalt i luften.

Vid Sylvan Lake så kan du hyra både SUP (Stand Up Paddle)-brädor eller kanoter. Det går även att fiska här – du behöver dock ett giltigt fiskekort för South Dakota. Andra aktiviteter att sysselsätta sig här är att bada eller gå på en promenad runt sjön. Jag hade planerat det sistnämnda men kände mig besegrad av vädret då det började regna.

Först så kom det inte så många droppar och jag velade fram och tillbaka om hur jag skulle göra – gå runt sjön eller vända tillbaka. Jag hade varken regnkläder eller något att skydda kameran med så det blev att jag vände om. Ju närmare bilen som jag kom, desto fler droppar kom det och när jag väl satt i bilen igen så öste det ned. Så jag var rätt nöjd med mitt beslut då.

Promenaden runt sjön är ca 1,6 km lång och kallas för Sylvan Lake Shore Trail.

Det finns även en souvenirbutik samt restaurang vid Sylvan Lake.

Upptäck naturens underverk längs Needles Highway

Under resan genom the Great American West så hann jag uppleva många olika vackra vägar och en av dessa är Needles Highway. Det fanns många som inte trodde att vägen ens var möjlig att bygga, men år 1922 så var den klar. Den 22 km långa vägen innehåller flera skarpa svängar, smala tunnlar och massor av fantastiska vyer. Det finns tre tunnlar längs vägen – Needles Eye Tunnel, Hood Tunnel och Iron Creek Tunnel.

Needles Highway är en av de tre scenic routes som ligger längs Peter Norbeck Scenic Byway.

Needles Highway börjar vid Legion Lake och slutar vid Highway 16 – det är bra skyltat så du bör inte ha några problem med att hitta. Det tar ca 45-60 minuter att köra hela vägen och då är inga stopp inräknade. Hastighetsgränsen längs vägen är 25 MPH, eller ca 40 km i timmen. Även om det bara tar en dryg timme att köra vägen så rekommenderar jag att ha mer tid än så för att kunna stanna till ofta.

Det kostar antingen $20 per fordon, eller $6 per person för att besöka Custer State Park och Needles Highway som ligger innanför parkgränsen. Vägen är öppen mellan april och oktober.

En av alla tunnlar längs Needles Highway.

En ridtur på Three Socks från Blue Bell Lodge Stables

Att rida i Custer State Park stod högt upp på min önskelista.

Därför så blev det ridtur hos Blue Bell Lodge Stables. Stallet tillhör Blue Bell Lodge och Custer State Park Resort som även äger övriga lodger inne i parken.

Det kändes som att jag knappt hunnit sova innan det var dags att vakna upp igen. Ridturen var bokad till kl 08.00 och jag hade ungefär en halvtimme att köra. Även om jag för det mesta hoppas på att möta djur när jag är ute och kör så hoppades jag innerligt att jag inte skulle göra det denna morgon. Och jag hade tur, för jag såg inga djur som hade kunnat försena mig till den bokade ridturen.

Vi var fyra personer totalt i min grupp. Plus Bridget som guidade oss. Utan henne hade vi säkert hamnat vilse i de djupa skogarna. Ridturen varade i ungefär en timme vilket kändes lagom. Min häst hette Three Socks men kallades för Socks. Vi red mest i skog och även om det var roligt så tror jag att det lätt hade kunnat bli långtråkigt med längre turer då man endast skrittar på led på sådana här turer. Men det var en riktigt härlig morgontur och ett perfekt sätt att vakna upp till.

En timmes ridtur kostar $52 och kan bokas via telefon (605-255-4700).

Det är inte obligatoriskt att använda hjälp när du rider i USA, utan valet är upp till dig.
Alla ställen som jag har ridit på har dock erbjudit hjälm och jag har använt en vid varje ridtur.

Om du väljer att inte använda hjälm så måste du skriva under att du själv tar ansvar om något skulle hända.

Min häst hette Three Socks
Jag tror att jag glömde att pussa Socks…

Äta inne i Custer State Park

Alla behöver vi äta och som vanligt så finns det begränsat med restauranger inne i parken. Jag har själv bara testat en restaurang och det är den vid Legion Lake. Jag blev rekommenderad den av en trevlig dam som jag träffade tidigare under dagen och när det var dags för lunch så styrde jag hyrbilen dit. Utsikten över sjön var en stor bonus, tyckte hon. Jag beställde in en Pulled Pork burgare med pommes och satte mig på utomhusserveringen och njöt av både mat och utsikt.

Det finns restauranger vid fyra av de lodgerna som finns inne i parken:

Efter att ha spanat in alla menyerna så skulle dock valet falla på Blue Bell vid nästa tillfälle… Deras Triple Baked Mac & Cheese lät ju riktigt smarrig! Och ja, de flesta restaurangerna serverar såklart bisonkött.

Om du hellre vill ta med dig mat så finns det massor av ställen att ha picknick på.

Pulled pork burgare och pommes vid Legion Lake Lodge.

Boende inne i Custer State Park

När jag planerade min resa så ville jag så gärna bo inne i parken åtminstone under en natt. Tyvärr så var det helt fullbokat när det var dags att boka boenden. Istället så bodde jag i den mysiga staden Custer och hade ungefär 20 minuter att köra innan jag kom till parken. Inte så farligt ändå, men om jag skulle göra ett återbesök så skulle jag gärna vilja bo på antingen State Game Lodge, Creekside Lodge eller Game Lodge Campground. Varför just de ställena? Det var i det området som jag såg allra mest bison och jag vill såklart också vakna upp med hundratals bison utanför.

Övriga boenden inne i parken är Blue Bell Lodge, Sylvan Lake Lodge och Legion Lake Lodge.


Booking.com

State Game Lodge.
Bison utanför campingen.


Bra att veta om Custer State Park

Custer State Park Visitor Center.

Övrigt att se och göra i Custer State Park

Legion Lake.

Bonustips: Custer Buffalo Roundup

Om du befinner dig i South Dakota och vid Custer State Park i slutet av september så bör du inte missa deras årliga Custer State Park Buffalo Roundup. Varje år så samlar de ihop hela bisonhjorden. Eller buffalo som djuret även kallas för. Detta gör de för att sortera, märka och kolla så att alla djuren är friska.

I samband så hålls även Buffalo Roundup Arts Festival.

Läs mer: Highlights of the 2019 Custer Buffalo Roundup (på engelska)

Feel the earth tremble as the hooves of more than 1,300 American buffalo pound through the valley. At the annual Buffalo Roundup, herdsmen on horseback spur them over the ridge, down the hill and into corrals for sorting.

The entire Custer State herd passes by only a few hundred feet from your seat. After they are safely in the corrals, you can watch as the herd is sorted, branded, tested, and treated.

Pinna mig på Pinterest!

Jag hoppas att du har fått massor av inspiration till att besöka Custer State Park!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *