Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter

Tips på härliga destinationer för sommarens cykelutflykter

Jag har nästan alltid ägt en cykel. Ända sen jag var liten och cyklade på en rosa trehjuling till idag när jag klarar mig med två hjul. Jag började med en vanlig tjejcykel för att byta ut den till en blå mountainbike. Det var mountainbiken som jag älskade allra mest för med den så kunde jag cykla både på asfalt, på grusvägar, i skogen och uppför sandtag. Den klarade av det mesta.

Idag har jag en svart damcykel med lite grövre däck. Med den kan jag cykla på asfalt och i skogen, även fast den inte är en riktig mountainbike. Men när jag köpte den för drygt tio år sedan så ville jag mest ha den för att kunna cykla runt i stan. Till och från jobbet när jag körde taxi och ut på små utflykter under sommarkvällarna. Innan det så hade jag en rosa cykel med ett halvt trasigt styre.

Det var den rosa cykeln som jag använde efter att min mountainbike hade blivit för liten med sina 20 tums däck. Då cyklade jag inte lika mycket. När jag sen flyttade till Uppsala så gjorde jag det utan cykel. Men det dröjde inte alls länge innan jag insåg att jag saknade min cykel.

Så pappa åkte till Kiruna med den, lämnade av den på Bussgods och några dagar senare så hade jag den i Uppsala där den användes flitigt till och från skolan. I slutändan så hade det kanske blivit billigare att hitta en ny cykel än att skicka den med Bussgods för det var inte billigt…

När jag några år senare flyttade vidare till Motala så fick min cykel såklart följa med mig. Men åldern tog ut sin rätt och den började falla ihop. Styret ville inte längre sitta fast hur mycket jag än skruvade och det blev helt enkelt dags för en ny cykel efter något år helt utan.

Med friskvårdsbidrag från min dåvarande arbetsgivare så köpte jag istället en helt ny cykel. Jag tvekade länge om det skulle bli en damcykel med cykelkorg, eller om jag skulle återgå till en mountainbike. Jag tvekade också om jag skulle köpa en ny eller begagnad, men valet föll på en ny.

Som du nog redan förstått så valde jag också en damcykel och såhär tio år senare så fungerar den fortfarande toppenbra. Även om den har hunnit få lite rostfläckar efter några blöta och kalla vintrar här vid Vättern. Den har en skön sadel att sitta på och även om den bara har tre växlar så fungerar det bra. Jag älskar också min cykelkorg där jag kan lägga alla mina prylar.

Nu lagom till sommaren så har vi funderar lite smått på att köpa en cykelhållare att fästa på bilen så att vi skulle kunna ta med våra cyklar när det är dags för sommarens äventyr. Vi har dock inte helt bestämt oss för om vi tror att vi kommer cykla så pass mycket att det är värt att släpa med oss cyklarna hela Sverige runt.

Men visst lockar det att kunna ha med cykeln och kunna göra mindre cykelutflykter istället för att endast ta sig fram till fots. Med cykel så kan man ju ta sig även lite längre sträckor på kortare tid än om man promenerar vilket ibland kan vara en fördel.

Så, det var min lilla cykelhistoria. Hur är det med dig? Gillar du att cykla?

Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter

Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Sverige har många vackra landsvägar.
Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Sommar i Sverige.

Några destinationer i Sverige som är perfekta för cykelutflykter

Det finns hur många olika cykelleder som helst i Sverige så det är egentligen bara att välja och vraka. Det finns dessutom cykelleder för alla, oavsett vilken nivå man ligger på när det gäller cykling och oavsett vilken typ av cykel man cyklar på. Något för alla helt enkelt.

Cykelstaden Motala

Eftersom jag ju ändå bor i cykelstaden Motala så måste jag ju såklart börja med att tipsa om min egna stad. Förutom att cykla Vätternrundan, Halvvättern, Tjejvättern och MTB-Vättern som alla både börjar och slutar i Motala så finns det även massor av olika stigar som är perfekta att cykla mountainbike på. Och på tal om Vätternrundan så finns även Mini Vättern för de mindre barnen.

Totalt så finns det ungefär 120 kilometer med cykelväg inom Motala kommun. Det går också jättebra att cykla på landsvägarna här i trakten. Det är mestadels platt och bra väglag att cykla på.

Några fina landsvägssträckor att cykla är :

 • Gamla Tjejvättern (Motala–Nykyrka–Godegård–Tjällmo–Borensberg–Motala)
 • Motala–Tokanäset–Bona–Salstersvik–Motala

Läs mer: Cykelstigar i Motala & Cykelkartan i Motala

Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Om du ändå är i Motala så passa på att besöka Nordens största insjöbad; Varamon.
Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Vätternrundan i Motala.
Mini Vättern.
30 mil senare…
Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
En nöjd cyklist efter Vätternrundan.

Cykla längs Göta Kanal

Något som jag har pratat om att göra i flera år är att cykla längs Göta Kanal. Inte hela sträckan dock, utan den sträcka jag är mest sugen på går mellan Borensberg och Bergs slussar. Det är en cykeltur på ungefär 2 mil och landskapet är väldigt platt = lätt att cykla. Jag har också varit sugen på att promenera sträckan, men jag tror ändå mer på cykel här.

Anledningen till att denna sträcka lockar mig är både för att den ligger ganska nära Motala, men också för att man cyklar längs med kanalen hela tiden. Tänk dig att bara susa fram längs kanalen under en solig sommardag med vinden i håret.

Frågan är, blir det i år som jag cyklar längs Göta Kanal?

Göta Kanal har för övrigt massor av olika cykelpaket som man kan boka där både cykeluthyrning och boende ingår. Det ska visst vara populärt att cykla längs Sveriges vackraste bilfria väg.

Cykla längs Göta Kanal

Cykla längs Göta Kanal
Cykla längs Göta Kanal

Cykla längs Göta Kanal

Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Göta Kanal är vacker att vandra längs också.

Cykla mountainbike på Omberg

Det finns massor av härliga stigar att cykla på vid Omberg. Här varvas magiska utsikter med den mystiska trollskogen. Flera av stigarna i Omberg är ganska tekniska och det finns gott om utmaningar här, men också lite snällare och lugnare leder.

Om du är nybörjare på mountainbike eller bara inte vill cykla själv så kan du även cykla tillsammans med Woods & Water som anordnar guidade mountainbiketurer på berget.

Woods & Water som anordnar guidade mountainbiketurer på Omberg
Foto: Linda Staaf
Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Cykla på Omberg.

Cykla downhill i Järvsö

Jag har aldrig riktigt testat på att cykla downhill men har bara hört gott om Järvsö’s Bergscykel Park. Här finns stigar både för nybörjare men också för dig som har varit med ett tag och vill ha en lite mer utmanande cykelled. Något för de flesta med andra ord.

Det finns också cykeluthyrning här ifall du inte har möjlighet att ta med din egna cykel.

Läs mer: Cykla xc och spring stig i Järvsö – 19 tips av Träningsglädje

Järvsö-cykla-Skestraleden-Sara-Ronne-Traningsgladje
Sara (Träningsglädje.se) cyklar gärna i Järvsö. Foto: Sara Rönne

Utforska Visingsö

Jag har cyklat på Visingsö för många år sedan. Dock så hade jag oturen att bli sjuk den kvällen så cykelturen var inte den roligaste. Vi hade egentligen tänkt att cykla lite mer än vi faktiskt gjorde, men huvudmålet med resan ut dit var för att vi skulle rida.

Cyklarna hyrde vi av Visingsö Cykeluthyrning och hämtade upp dom precis när vi klev av färjan. Väldigt smidigt. Dit vill jag faktiskt åka tillbaka till för att cykla lite mer.  Ta revansch liksom.

Tänk dig att ta med dig en picknickkorg och cykla genom den vackra ekskogen och njuta av vinden i håret. Och sedan även det goda som finns i picknickkorgen. Det finns dessutom massor av härliga utflyktsmål ute på Visingsö som bara väntar på att få bli upptäckta.

Vackra solnedgångar kan man aldrig få för många av.
Vackra solnedgångar kan man aldrig få för många av.

Upplev Öland till cykel

Att cykla runt på Öland är något som jag gärna skulle göra. Precis som i Östergötland så är det ganska platt landskap på Öland vilket gör att det passar utmärkt för just cykling. Det finns också massor av pittoreska byar och vackra landskap att njuta av medans du trampar dig framåt.

Du kan göra både kortare dagsturer eller längre cykelturer på flera dagar.

Tips på fina sträckor att cykla:

Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Det finns massor av olika cykelleder att välja bland på Öland.
Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Öland under sommartid är magiskt vackert.
Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Cykla fyr till fyr på Öland.

Trampa dig runt Ven

Ven är en liten ö som ligger i Öresund. Ungefär 4,5 km från den skånska västkusten. Själva ön är ganska liten och har endast 370 invånare. Längden på ön är 4 km och bredden är 2,2 km vilket gör Ven till en helt perfekt plats att cykla runt på nu under sommaren. Du kan välja mellan att cykla den Lilla Venturen på ca 50 min, eller den längre Stora Venturen på ca 90 minuter.

Du kan hyra en av de karaktäristiska gula cyklarna hos Vens Cykeluthyrning och vet du vad? Nu blev jag själv helt galet sugen på att åka på en roadtrip till Skåne och göra en dagsutflykt till Ven.

Cykla på Ven || Fotograf: Anders Ebefeldt/Studio-e.se
Visst ser det idylliskt vackert ut att cykla på Ven? Fotograf: Anders Ebefeldt/Studio-e.se
Ven från ovan. Fotograf: Perry Nordeng
Ven från ovan. Fotograf: Perry Nordeng

Kattegattsleden mellan Helsingborg och Göteborg

Kattegattsleden är Sveriges första nationella cykelled på 395 km och sträcker sig från Helsingborg till Göteborg genom fantastiskt vacker natur.

Större delen av leden är helt bilfri och om du väljer att cykla hela leden så kommer du att passera allt från pittoreska byar och vackra sandstränder. Det finns också massor av caféer att stanna till vid för en fika när energin börjar försvinna.

Kattegattsleden går inte riktigt hela vägen ut på Kullahalvön men om du ändå cyklar där så tycker jag att du ska göra en liten avstickare ut till Kullens fyr på Kullaberg.

Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Solnedgång vid Kullens fyr på Kullaberg.
Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Båstad.
Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Kullens fyr.

Sydostleden

Sydostleden börjar i de småländska skogarna och slutar på Österlen i Skåne. Eller tvärtom. Leden är en av Sveriges nationella cykelleder tillsammans med Kattegattleden och den är uppdelad i sju olika etapper. Du kan antingen cykla en etapp eller slå samman flera/alla etapper och cykla hela leden i ett svep. Sydostleden är 300 kilometer lång.

När du cyklar genom den skånska delen av leden så kommer du bland annat att cykla genom Kiviks äppelodlingar och då är ett hett tips att stanna till vid Kiviks musteri och njuta av den godaste äppelkakan på Café Stina. Ett annat tips är att ha med lite fika och stanna till vid Hallamölla vattenfall med sin välbevarade kvarn. Det är ett väldigt vackert område.

Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Hallamölla vattenfall på Österlen i Skåne.
Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Brösarps backar.
Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Den godaste äppelkakan på Stina’s café.

Sverigeleden – för dig som vill cykla lite längre

Sverigeleden går mellan Karesuando och Helsingborg och är hela 262 mil lång. Denna led är med andra ord lämpad för dig som verkligen vill ha en utmaning. Sverigeleden passerar alla landskap utom Gotland och den går längs allmänna vägar. Den är uppdelad i en huvudled och ett antal alternativa leder men det är huvudleden som går mellan Karesuando och Helsingborg.

Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Om du cyklar hela vägen upp till Karesuando så kommer du cykla längs denna väg.
Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Helsingborg.
Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Karesuando.

I hundraåringens hjulspår

Cykelleden I hundraåringens hjulspår går i Allan Karlsson’s hjulspår. Du vet, från boken och filmen “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Här får du uppleva höskullen i Strands ombyggda ladugård och se Byringe station på riktigt. Cykelleden är självklart 100 km lång.

Cykla i fjällen

Att cykla mountainbike i fjällen verkar bli mer och mer populärt vilket kanske inte är så konstigt då du kan kombinera två härliga upplevelser med varandra. Att cykla och vistas i de svenska fjällen.

Att cykla i fjällen erbjuder väldigt varierande cykling i terräng och på många platser så finns det numera så kallade Downhill parks som ofta både har gröna nybörjarleder och svarta leder med mer avancerade hops och drops. Men det går i princip att cykla i de flesta fjällen här i Sverige, även där det inte finns en Downhill park.

Visste du att du t ex kan cykla längs Kungsleden? Dock inte längs alla sträckor och tänk på att det är bitvis väldigt stenigt längs leden så om du aldrig har cyklat i fjällen tidigare så kanske du ska välja en annan sträcka som premiär.

Något som också är bra att tänka på om du ska cykla i fjällen är att försöka att undvika att cykla direkt efter en längre period av regn. Detta då det både är svårare att cykla på stigarna men också för att det sliter mer på stigarna. En annan viktig sak att tänka på är att inte störa renar ifall du möter några.

Platser att cykla på i de svenska fjällen:

 • Riksgränsen
 • Åre
 • Funäsfjällen
 • Idre Fjäll
 • Hemavan
 • Sälen
 • Jämtlandstriangeln
 • Saxnäs till Stekenjokk (Vildmarksvägen)

Bonustips: spana in Biking Dalarna för bra tips om vart du hittar de bästa lederna med vackraste vyerna! 

Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Det går alldeles utmärkt att cykla i fjällen. Se bara upp för vandrare och renar!

Cykla över STekenjokk

Tips på härliga platser för sommarens cykelutflykter
Det går också bra att cykla sträckan över Stekenjokkplatån redan i slutet av maj/början av juni då vägen har plogats. En upplevelse utöver det vanliga.

Bra saker att ha med på under cykelturen

 • En godkänd cykelhjälm såklart
 • Cykelhandskar ifall det blir lite kallare väder och som skyddar händerna om du faller omkull
 • Solglasögon för soliga dagar
 • Cykelpump, extra slang och självhäftande lagningslappar är bra att ha vid längre cykelturer
 • Multiverktyg så att du kan göra små justeringar och mindre reparationer
 • Fungerande belysning och reflexer för mörka kvällar
 • Massor av vatten att dricka
 • Något gott att mumsa på under fikapausen (det är viktigt att fylla på energi)

Hos Bikester.se så kan du köpa allt det du behöver inför din cykelutflykt. Allt från cyklar och cykelhjälm till reparationskit. De säljer också campingutrustning om du vill förlänga din dagsutflykt till övernattningsutflykt.

Tips på härliga destinationer för sommarens cykelutflykter
Tips på härliga destinationer för sommarens cykelutflykter

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *