Den fantastiska svenska sommaren

Solens strålar smeker din kind och vinden leker med ditt hår. Det luktar nyklippt gräs från trädgårdarna och fåglarna kvittrar i det blå. Det är sommar. Äntligen sommar.

Du njuter av att äntligen få slippa kalla vindar och att bli blöt av regnet. Att äntligen få njuta av den underbara svenska sommaren. Vår svenska sommar. Och visst är den fantastisk, den svenska sommaren.

Vi har kanske inte 35+ varje dag och vi har kanske inte turkost vatten vid varje strand. Det växer inte kokosnötter här och en varm sommardag i Sverige kommer aldrig upp i temperaturer som Thailand kan. Men vad gör det när vi istället har vi midnattssolen i norr och fantastiska stränder i söder som faktiskt kan konkurrera med medelhavet. Vi har fantastiska nationalparker och vi har allemansrätten. Vi har midsommar och vi har mygg… Nej förlåt, det sista är kanske inte något som vi kan skryta med…

Men ärligt talat, visst är vår svenska sommar helt underbar ändå. Tänk på alla sommarminnen som vi har skapat sen vi var små. Känslan av att gå den den sista skoldagen i början av juni för att sen vara lediga i vad som kändes som evigheter men ändå alldeles för kort. Kommer du ihåg hur det kändes den första gången du sprang barfota i gräset när du var ett barn? Kommer du ihåg känslan av att du kunde göra allt?

Det gör jag. Jag minns doften av hö på ängarna utanför vårt hus, jag minns hur vi lekte kurragömma bland gräset och jag minns till och med den sommarkvällen som började med att vi lekte tjuv och polis men som slutade med ett besök till akuten. Det är svårt att glömma alla minnen, bra och dåliga.

Jag har upplevt sommaren i många olika länder men det är ändå något speciellt med vår sommar. Det kanske är för att det är hemma. Vädret är inte alltid på topp här i Sverige, men vad gör det? Minnen skapas oavsett väderlek. Mina bästa barndomsminnen är från just sommaren. Och för mig så är svensk sommar helt magisk, oavsett vart i landet jag befinner mig.

Nu har Zmarta tagit fram ett Sommarstadsindex där du kan svara på några enkla frågor och få tips om vart du kan åka i sommar. Eller så kan du bara läsa om vart du får mest ut för dina pengar.

Så vart får du då ut mest sommarsemester för pengarna? Det är faktiskt i Piteå. Staden där jag har spenderat många somrar. Tyvärr så har jag inte så många bilder därifrån som jag kan dela med mig av, då det var före digitalkamerans tid. Men istället så får ni njuta av lite mer nytagna bilder från förra sommaren. Jag skulle gärna åka tillbaka och spendera en vecka eller två där.

Vart skulle du vilja åka i sommar?

Nån speciell stad från Sommarstadsindexet som du skulle vilja åka till?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments

  1. Lupiner! Jag blev överlycklig när jag såg lupiner i Portugal. Och trattkantareller. Kanske det enda jag saknade från Sverige!

  2. Härligt inlägg, jag skrev också nyligen ett inlägg i samarbete med Zmarta, där jag hyllade favoritstaden Stockholm en aning 🙂 Jag är riktigt riktigt sugen på Sigtuna (som jag skulle ta i samband med nästa Stockholmresa) och Gotland/Visby <3 Enligt indexet borde jag dock besöka Tylösand 🙂

    1. Ja, Stockholm kan vara fint! 🙂 Sigtuna verkar också vara väldigt mysig, har inte heller varit där men skulle åka dit över dagen nångång. Tylösand är också väldigt mysigt, kan rekommendera ett besök där ifall du gillar kusten 😉

  3. Håller med om att den svenska sommaren är fantastisk! Kommer aldrig att förstå mig på de som väljer charterresor till solen mitt under den svenska högsommaren. De sparar man ju till den tråkiga, kalla vintern- Sverige är som bäst på sommaren! Svenska städer jag skulle vilja besöka i sommar är nog Göteborg, Lund och Jönköping.

    1. Nej, det förstår jag inte heller riktigt. Då är det ju helt klart bättre att åka bort när det är kallt och tråkigt! Hoppas att du kommer iväg till de städerna till sommaren 🙂