Tips för dig som funderar på att starta eget företag

Tips för dig som funderar på att starta eget företag

Har du funderat på att starta eget företag? Det har jag gjort många gånger. Jag har också tagit klivet ut och startat eget, inte mindre än två gånger. Båda gångerna så har jag valt att starta enskild firma. Första gången var 2012. Då var tanken att jag skulle testa på att ha eget företag som fotograf för att se om det var det jag ville satsa på. Men såhär i efterhand kan jag känna att det aldrig riktigt egentligen kändes helt rätt. Jag fotade mest porträtt och barn då, men det var helt enkelt inte riktigt jag, eller min ultimata dröm. Men jag visste att jag gillade att fotografera så jag valde att testa. Och hur ska man nånsin veta vad som egentligen är rätt, om man aldrig vågar chansa och testa?

Ungefär ett år efter uppstarten av företaget så valde jag att börja plugga Hållbar turism och marknadsföring. Jag velade länge om hur jag skulle göra – ha kvar företaget och försöka tjäna lite extra vid sidan av studierna eller lägga det på is. Det slutade med att jag till sist insåg att jag inte skulle orka med, eller ens ha tid, för att både plugga och driva företag. Så min första erfarenhet av att ha eget företag blev ganska kortlivad.

Vi spolar framåt några år till mitten av 2017 då jag tog beslutet att starta upp min enskilda firma igen. Delvis som fotograf även denna gång, men framför allt som skribent och resebloggare. Och spolar vi framåt ytterligare några år så kan jag även lägga till några fler titlar i mitt CV. Det är något jag gillar med att driva eget företag, att inte behöva begränsa mig till vad jag ska göra eller arbeta med. Jag kan bestämma själv och är det något som inte känns 100% bra så är det ingen som tvingar mig till att fortsätta med just det.

Tips för dig som funderar på att starta eget företag

Starta eget, eller fortsätta fakturera via faktureringstjänst?

Även fast jag hade gått i starta-eget-tankarna länge så velade jag fram och tillbaka – innan jag till sist tog modet till mig och skickade iväg min ansökan för att åter igen starta eget. Vid det här laget så gjorde jag redan lite frilansjobb som jag fakturerade via Frilans Finans, och även en eller två gånger via Cool Company (jag ville testa båda tjänsterna). Det fungerade jättebra i början men sen kände jag att jag inte ville betala de 6% som försvann i avgifter. Jag ville också kunna göra avdrag för t ex webbhotell och domänkostnader vilket jag inte kunde göra utan att starta eget företag.

Så, jag valde att ta klivet ut och bli egenföretagare för andra gången i mitt liv. Det kändes både läskigt och spännande på samma gång men jag kände att det var dags.

Så, vad har jag då lärt mig av mina år som egenföretagare? Faktiskt väldigt mycket när jag nu tänker efter. Därför tänkte jag dela med mig av några tips till dig som funderar på att starta eget.

Tips för dig som funderar på att starta eget företag

Fem tips för dig som vill starta eget

En av mina största anledningar var att jag själv ville styra över mina arbetstider och att jag ville ha möjligheten att kunna arbeta när jag är på resande fot. Jag visste också på ett ungefär vad jag ville arbeta med – det har ändrats lite allt eftersom åren har gått men bloggen och foto är fortfarande två av grundstenarna i företaget.

Däremot så känner jag själv att jag behöver ta en, eller förmodligen flera, dagar till att försöka strukturera upp mitt företag på nåt sätt. Göra upp en ordentlig plan för åtminstone den närmaste framtiden. Men mer om det en annan gång.

Mina tips för dig som funderar på att starta eget

 1. Varför vill du starta eget företag? Hitta ditt varför!
 2. Osäker? Prova dina vingar med Frilans Finans
 3. Spara ihop till en buffert innan du startar eget
 4. Kapa onödiga utgifter
 5. Var inte rädd för att misslyckas
 6. Var inte rädd för att fråga om hjälp

Tips för dig som funderar på att starta eget företag

1. Varför vill du starta eget företag?

Vad är dina främsta anledningar till att du vill starta eget företag? Och vad vill du arbeta med? Vad brinner du för? Vad är ditt “varför”?

För vissa är svaret kanske helt självklart, du kanske har en jättebra idé som du vill satsa på. Eller så vet du inte alls vad du vill göra, men du vet att du vill driva eget företag. Inget sätt är fel men det underlättar att ha tydlig bild över varför du vill starta eget företag. För ärligt talat så kan det vara väldigt kämpigt att driva eget – men det är också så värt det om du frågar mig.

Att skriva ner en affärsplan innan du ansöker om att få starta eget företag är visserligen inget krav, men det kan hjälpa dig i längden. Det är alltid bra att ha en framtidsplan för hur du vill utveckla ditt företag. Och glöm inte, ingenting är skrivet i sten och det är tillåtet att ändra sig. Så ta dig tid till att reflektera och skriv ner ditt varför och din plan för ditt företag.

Frågor att fundera över: Har du någon idé som du verkligen brinner för? Vad är du bra på? Vad vill du jobba med i framtiden? Är min plan realistisk? Hur ska jag hitta mina kunder?

2. Prova dina vingar med hjälp av ett faktureringsföretag

Om du tvekar eller är lite osäker så kan du alltid prova dina vingar i en mindre skala innan du tar steget fullt ut. Jag började att frilansa innan jag hade ansökt om min enskilda firma och då använde jag mig av Frilans Finans för att kunna skicka fakturor utan att ha eget företag. Jag har även testat Cool Company och tyckte båda tjänsterna fungerade bra och var ungefär likvärdiga i både system och avgifter.

Om du idag är anställd så kan det också vara en idé att börja driva ditt företag vid sidan av ditt nuvarande jobb. Antingen helt vid sidan av, eller så kanske du har möjlighet att gå ner lite i arbetstid? På så sätt kan du testa om livet som egenföretagare passar dig, eller om du hellre kanske frilansar lite vid sidan av ett “vanligt” jobb.

Tips för dig som funderar på att starta eget företag

3. Ha en buffert

Du behöver inte ha ett jättestort kapital för att starta eget (beroende på vad du har för affärsidé såklart) men att ha åtminstone en liten buffert kan kännas tryggt speciellt under det första året. Det är inte alltid man vet hur stor lön man kan ta ut den första tiden, om ens någon lön alls. Då kan det kännas skönt att ha en buffert att luta sig emot.

När jag startade eget så hade jag ingen buffert, men såhär i efterhand kan jag önska att jag hade haft lite mer sparade pengar. Samtidigt så ville jag inte vänta längre innan jag skickade in min ansökan och valde därför att kasta mig ut i det okända även fast jag inte hade den säkerheten bakom mig. Det jag däremot hade var en förstående sambo med fast jobb som också tyckte jag skulle våga testa. Så även fast jag inte tjänade (eller tjänar) jättemycket under alla månader så klarade vi oss ändå.

Mitt bästa tips är att räkna ut vad dina fasta omkostnader kommer att vara under det första året och om du har möjlighet, spara ihop åtminstone dom pengarna. Ett annat alternativ kan vara att ansöka om ett företagslån. Det kan du göra om du t ex behöver göra investeringar i företaget. Idag är det relativt enkelt att ansöka om lån men tänk också på att du även ska ha en plan för hur du ska betala tillbaka lånet. Etablerade banker vill dessutom också ofta ha en säkerhet innan de beviljar lånet.

Tips för dig som funderar på att starta eget företag

4. Kapa alltid alla onödiga utgifter

Tänk på att försöka hålla dina utgifter till ett minimum i början. När jag startade min enskilda firma så hade jag inte många fasta utgifter utöver webbhotell och domänkostnader. Sånt som var nödvändigt helt enkelt. Men även när du har etablerat sig mer så kan det faktiskt vara värt att se över dina utgifter regelbundet. Det är ju onödigt att betala för något… onödigt.

Behöver du ett kontor? Beroende på vad du har för idé så kanske det inte är nödvändigt att ha ett kontor vid uppstarten. Många tänker att man måste ha ett kontor att gå till för att driva eget men i många fall så räcker det med en dator. Jag har t ex mitt kontor i mitt sovrum. Det är kanske inte idealiskt, men det fungerar och det kostar framför allt ingenting extra varje månad. Du kan även sitta på caféer – idag är det ju otroligt populärt att jobba från olika caféer.

Läs mer: Mina tips om reseekonomi

5. Var inte rädd för att misslyckas

Jag tycker att den här punkten är svår att skriva, men samtidigt så viktig. Jag tycker det är så mycket lättare att säga till andra att de inte ska vara rädda för att misslyckas, men jag lever inte alltid som jag lär. Men att misslyckas är en del av livet och det är så vi lär oss.

Det viktiga när vi misslyckas är att inte ge upp, utan fortsätta kämpa vidare.

Kanske är det här inlägget ett viktigt steg i min egna resa för att faktiskt våga göra lite annorlunda saker som kanske inte riktigt förväntas av mig. Jag menar, inlägget handlar ju om företagande men det är ju egentligen en reseblogg. Samtidigt så är mitt företagande en del av resebloggen så allting vävs ju ihop.

6. Var inte rädd för att fråga om hjälp

Om du snubblar över frågor du inte lyckas hitta svar på eller är osäker om hur du ska fylla i ansökan om enskild firma (eller övriga bolagsformer) så kan du alltid kontakta Skatteverket. Jag har alltid fått den hjälp vid de tillfällen som jag har behövt hjälp. Du kan även kontakta Nyföretagar Centrum med dina frågor, de finns också till för att hjälpa oss egenföretagare.

Jag vet, det är svårt att be om hjälp. Jag har själv svårt för det och får kämpa med att försöka tillåta mig själv att faktiskt be om hjälp vid de tillfällen som jag behöver. Samtidigt vet jag att det inte betyder att jag är misslyckad, eller dålig, bara för att jag inte kan precis allting. Vem kan det egentligen?

Och kom ihåg, det finns inga dumma frågor när man är nybörjare.

Tips för dig som funderar på att starta eget företag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments

  1. Tack Annie! Så kul att det uppskattas 🙂

   Ja, visst är det. Svårt ibland, men jag skulle inte vilja byta bort det just nu. Åh, då har du varit igång ett bra tag nu. Över tio år, så häftigt ju! 🙂

 1. För några år sedan gjorde jag smycken, hade eget företag och webshop. Avvecklade företaget när jag började plugga eftersom jag inte hade tid med både jobb, studier och företag. Pärlorna har jag fortfarande kvar och likaså en hel del av det jag skapade. Kul att tänka tillbaka på faktiskt.
  Det är väldigt bra tips du delar med dig av, en dröm jag har är att starta upp min egen pilatesstudio och då kommer jag behöva vara eget företag. Vi får se hur det blir med den saken.

  1. Hej Hanna! Hade helt missat din kommentar därav mitt lite sega svar.

   Va kul det låter med att göra smycken, och samtidigt svårt. Vem vet, det kanske finns en anledning att du fortfarande har kvar ditt material 😉

   Kul att höra att du uppskattade tipsen. Hoppas du kommer igång med din pilatesstudio snart!

 2. Väldigt bra tips! Att starta eget företag tillhör de bästa besluten jag tagit i mitt liv. Den stora friheten och möjligheten att få jobba brett var det som mest lockade. Från enskild firma 2008 via start för aktiebolag 2012 har jag skapat ett företag jag försörjer mig på.

  Det är väldigt viktigt, precis som du skriver, att fundera igenom det hela ordentligt, att ha en buffert vid starten och att våga prova olika vägar. Friheten man har som egen företagare är enorm men likaså ansvaret förstås. Jag sköter all min löpande bokföring själv men tar hjälp vid årsredovisning och bokslut (och ibland även annan rådgivning). Att våga ta hjälp och prova sig fram är viktiga steg på vägen.

  Stort lycka till med din egen verksamhet!

  1. Ja, jag älskar friheten i att driva eget samtidigt som jag ibland hatar friheten.. Det är ju enormt mycket eget ansvar och ibland har jag svårt att prioritera rätt känner jag. Det finns alldeles för mycket som tar min uppmärksamhet. Men man lär sig under tiden vad som funkar för en själv och framför allt vad som inte funkar. Men jag ångrar verkligen inte att jag startat eget, det är nog precis som för dig – ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv.

   Kul att det går så himla bra för dig också! En dag ska jag också göra om mitt EF till AB, men var sak har sin tid.

   Det där med att ta hjälp med årsredovisning och bokslut men sköta löpande bokföring själv är något jag ibland har funderat på. Men än så länge har jag klarat av det bra så tänker att jag fortsätter tills den dagen jag kör fast om jag nu gör det, hehe.