Custer -South Dakota - Black Hills

Att se och göra i Custer, South Dakota

Custer ligger mitt i Black Hills-området i South Dakota. Det var här jag hade min bas när jag upptäckte Custer State Park och närliggande sevärdheter. Jag tyckte att det var lagom långt till allt och det var framför allt enkelt att ta sig till alla platser. Att lyckas få boende inne i själva parken kan vara lite svårt om man inte är ute i god tid då det är ett väldigt populärt ställe där amerikanarna gärna spenderar sin semester. Med det sagt så är det inte omöjligt, men var gärna ute i god tid.

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills
Bensinpriser i Custer // 2019
Custer -South Dakota - Black Hills
På väg in i Custer efter en regnskur.

Sevärdheter i Custer, South Dakota

Custer är en mysig liten stad och precis som Hill City så passar den dig som gillar mindre städer, men där det ändå är liv och rörelse. Jag visste heller inte så mycket om själva staden Custer innan jag kom dit, utan anledningen till att jag ville ha min bas här var för alla sevärdheter och platser jag ville besöka som låg i närheten.

Om du frågar mig så är Custer en bra småstad att kombinera med andra städer och sevärdheter. För egentligen så finns det inte så många sevärdheter i själva staden. Ja, förutom staden i sig då. Finns det något gulligare än amerikanska småstäder? Jag tycker de ofta har så mycket charm i sig. Trots avsaknaden på saker att göra inne i själv staden så har jag ändå några tips. För ja, om du ändå är i närheten så tycker jag att du kan lägga några timmar i Custer.

Strosa runt i staden. Jag spenderade “bara” några timmar här men gillade staden massor. Det fanns mindre butiker som kändes roliga att kika in i – mycket unika prylar och inga stora kedjor. De hade även placerat ut högtalare lite överallt och spelade härlig musik så oavsett vart i downtown jag befann mig så hade jag sällskap av härlig musik.

Det var helt oväntat och jag gillade det förvånansvärt mycket. Musiken var i bra ljudnivå och kändes aldrig sådär störigt och jobbigt som det kan vara i vissa butiker nuförtiden. Sån musik hatar jag och lämnar oftast sådana butiker snabbare än snabbt.

Gå på en promenad och fotografera alla bisonstatyer. Jag hade ingen aning om att det fanns massor av unika statyer av bison (eller säger man buffalo?) som låg placerade runt om i staden. Jag upptäckte det då jag körde förbi staty efter staty. Egentligen hade jag inte tänkt att spendera så mycket tid här då jag mest var ute efter alla naturupplevelser men jag var bara tvungen att gå en promenad i Custer för att ta bilder på de vackra statyerna.

Njut av en fika. Jag passade på att köpa med mig en nybryggd kopp vaniljkaffe från ett av de mysiga caféerna. Det fanns flera caféer att välja mellan och jag valde till sist Calamity Jane Coffee Shop and Grill. Hade gärna ätit här om jag varit hungrig då det såg mysigt ut där inne.

Fler tips på saker att göra i Custer

Butiker att spana in i Custer

 • Dakota Territory Trading Post
 • Rock Shop
 • A Step Back in Time

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills
Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills
Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills
Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills
Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills
Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills
Custer -South Dakota - Black Hills

En bisonhud kostade allt från 900 dollar till 1400 dollar.

Äta och fika i Custer, South Dakota

Vad sägs om hemlagade pajer, chuckwagon kvällsmat, buffeloburgare med en skvätt av den lokala gästfriheten? Välkommen till Custer! Här finns det lite av allt när det gäller mat.

Det man inte riktigt kan tro är att det faktiskt finns flera riktigt bra restauranger i Custer vilket känns lite otroligt med tanke på att det är en liten stad. Åtminstone om man får fråga lokalbefolkningen själva och det tycker jag absolut att man ska göra när man är på resa.

Hur annars ska man höra talas om alla de där  “hemliga” ställena som inte finns med i varken guideböcker eller researtiklar?

Jag hade planerat att äta på åtminstone en av de tre ställena som jag länkar till nedan men som ofta när jag reser själv så är jag ute väldigt sent. När jag väl kom tillbaka till Custer varje kväll så hade i princip alla matställen stängt. Så jag fick nöja mig med mina favoritnudlar på hotellrummet. Som tur var så var det väldigt varma dagar här och då brukar jag inte vara så hungrig.

Det blev ju en och en annan glass under just de varma dagarna också.

Några av tipsen jag fick från lokalbefolkningen:

Läs mer: Fler matställen i Custer

Fika i Custer

Ibland är man inte så hungrig men vill ändå ha något gott. Eller så vill man bara ha en god glass.

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Boende i Custer, South Dakota

Jag bodde två nätter på Best Western Buffalo Ridge Inn som är ett motell. Mitt rum låg på nedervåningen och jag kunde parkera bilen precis utanför rummet vilket kändes tryggt och säkert. Det var även väldigt smidigt att packa in och ur bilen.

Det ingick en lättare frukost här men jag hade aldrig tid att äta. Det fanns för mycket annat att se och göra – och jag prioriterar sällan mat framför upplevelser. Det fanns också både inomhuspool och bubbelpool ute som jag heller aldrig hann utnyttja.

På rummet hade jag ett bord med stolar och i badrummet fanns ett badkar. Det var skönt att sjunka ned i vattnet efter en lång dag. TV hade jag också men det är inget jag använder när jag är ute och reser. Däremot måste jag erkänna att jag startade Netflix i min mobil när jag låg där i badkaret och hade tråkigt men ändå inte ville kliva upp.

Sängen var skön och kuddarna mjuka. Vad mer kan jag begära? Jag sov väldigt gott här.

Tips på boenden i Custer

Campa i Custer

Läs mer: Tips på fler ställen att campa på i närheten av Custer


Booking.com

Custer -South Dakota - Black Hills

Custer -South Dakota - Black Hills

Best Western Buffalo Ridge Inn i Custer, South Dakota

Best Western Buffalo Ridge Inn i Custer, South Dakota
Best Western Buffalo Ridge Inn i Custer, South Dakota

Best Western Buffalo Ridge Inn i Custer, South Dakota

Best Western Buffalo Ridge Inn i Custer, South Dakota

Best Western Buffalo Ridge Inn i Custer, South Dakota

Best Western Buffalo Ridge Inn i Custer, South Dakota
Best Western Buffalo Ridge Inn i Custer, South Dakota

Custer -South Dakota - Black Hills

Sevärdheter i Custer State Park

Custer State Park ligger mitt bland Black Hills i South Dakota. Det är delstatens äldsta state park och de firade 100-års jubileum år 2019.

Det sägs att Custer State Park är en av de riktigt få vilda platserna som finns kvar i USA. Med mäktiga tallar, bäckar, sjöar och massiva granitutbrott som samsas om parkens yta så finns det massor att se och göra här. Det finns också massor av olika sorters djur som lever i Custer.

Reflected in clear mountain waters, needles of granite splay into blue sky above emerald forests and windswept prairies, where herds of wildlife roam free.

Att göra i Custer State Park

 • Ridtur hos Blue Bell Stables
 • Safaritur med Buffalo Safari Jeep Rides
 • Upplev soluppgången tillsammans med djuren
 • Bada eller paddla kajak/SUP vid Sylvan Lake eller Legion Lake
 • Lär dig mer om området vid ett Visitor Center (det finns flera att välja mellan)

Läs mer: Djur- och naturupplevelser i Custer State Park

Sevärdheter i South Dakota's Black Hills

När du känner dig redo med den lilla staden Custer och Custer State Park så är det dags att börja utforska området runt omkring. Det finns så mycket intressant och sevärt här i South Dakota’s Black Hills och här kommer mina bästa tips på härliga upplevelser.

 • Mount Rushmore
 • Crazy Horse Memorial
 • Chapel in the Hills
 • Wind Cave National Park
 • Needles Highway
 • Iron Mountain Road
 • Badlands National Park
 • Ikoniska Wall Drugstore
 • Historiska staden Deadwood
 • Jewel Cave National Monument

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

 1. Håller på att läsa ikapp alla inlägg som du lagt ut på sistone. Custer ser ju otroligt mysigt ut, gillar verkligen den typen av amerikanska städer. För att inte tala om alla bison-statyer. Jag vill omedelbart åka dit och fotografera dom också. Har bara åkt igenom South Dakota som hastigast och inte hunnit se så mycket där tyvärr. Blir otroligt inspirerad av dina inlägg. Nu gäller det bara att USA så småningom släpper in oss svenskar igen…

  1. Hehe, då har du lite att göra då 🙂 Jag försöker komma ikapp med alla inlägg jag har kvar att skriva och det går sakta framåt. Custer var mysigt och dit skulle jag kunna tänka mig att åka tillbaka till. Jag gillar också den typen av städer.

   Bisonstatyerna var coola! Blev så förvånad när jag såg den första och ännu mer när jag såg flera till. Var omöjligt att inte stanna kvar en stund och gå runt och fotografera dem. Så fina!

   Jag gillade verkligen detta område, det fanns massor att se och göra. Har iofs gillat de flesta ställen jag besökt i USA. Är väl mest storstäderna som jag tröttnar på efter någon dag. Men all natur = fantastisk!

   Ja, vi får hoppas på att det snart kommer att gå bra att åka till USA igen.