En dagstur till Rottnest Island

Det var en varm höstdag i april när jag blev på färjan som skulle ta mig från Perth till den lilla ön Rottnest Island. Färjeturen tog ungefär 90 minuter och jag förbokade både biljett och cykelhyra via Rottnest Express. Det som lockade mig allra mest med Rottnest Island, eller Rotto som ön också kallas för, var alla de 63 magiskt turkosa och vackra stränderna och 20 bukterna som finns där. Jag såg även fram emot att få möjligheten att möta en quokka, det unika djuret som numera endast lever kvar på just denna ö.

När du söker efter Rottnest Island på valfri sökmotor så dyker otroliga bilder på dessa stränder upp och ön kändes som den perfekta platsen att avsluta min vistelse i Perth på. Jag hann inte riktigt med att stanna till på varenda strand men jag hade en helt fantastisk dag här.

Jag hade också en helt otrolig tur med vädret. Det var varmt, himlen var vackert blå, solen var på strålande humör samtidigt som det var en hel del moln som gav mig en välbehövlig paus från värmen. Den efterlängtade svalkan från de ljumma vindarna kändes mjuka mot mina solbrända kinder och jag längtade efter varenda en.

Jag tycker om när det är lagom varmt, vad det nu än betyder. Men du vet, när jag kan vara utomhus och göra något utan att smälta bort. Stekheta dagar är kanske okej om jag ska ligga på stranden och kan svalka mig i vattnet hela tiden, men när jag ska ut och vara aktiv så vill åtminstone inte jag att det ska vara så varmt att jag blir helt utmattad av värmen.

Dagen hade i alla fall alla förutsättningar för att bli en sån där perfekt upplevelsedag och med facit i hand så blev den kanske till och med ännu bättre än så. En vacker dag från Australien att ta med hem och minnas även om jag inte skulle åka hem efter den här upplevelsen, utan jag skulle bara kliva på Indian Pacific och färdas de 2131 kilometrarna från Perth till Adelaide. Men det var ändå ett slags hej då för snart så skulle jag lämna Western Australia för den här gången.

Det turkosa genomskinliga vattnet vid Little Salmon Bay på Rottnest Island
Det finns gott om vackra sandstränder på Rottnest Island.

Äventyret börjar vid färjeläget i Thomson Bay

Färjorna lägger till vid Thomson Bay, öns färjeläge, och här finns några caféer och restauranger där du kan äta men ute på ön så är det egen matsäck som gäller. Vid Thomson Bay så finns även en mindre butik och ett besökscentrum. Runt resten av ön så är det begränsat med service.

Eftersom jag ville äta lunch senare under dagen så köpte jag med mig en sallad. Planen var att äta den på en fin strand så jag hade ju många platser att välja mellan. Jag hade även med mig en liter vatten vilket i efterhand kanske var alldeles för lite.

Jag var tvungen att snåla på mina klunkar mot slutet av dagen och även om det var höst så var det en väldigt varm dag. Det finns inte många ställen att fylla på vatten ute på ön så det är bra att ha med tillräckligt så att du klarar dig hela dagen. Ännu viktigare är det om du besöker ön under sommaren då det heller inte finns många ställen där du kan söka skydd från en stark sol.

Rottnest Island, Western Australia

Cykla runt Rottnest Island

Mitt främsta mål med mitt besök på Rottnest Island var att ta mig runt ön på cykel, äta min lunch på en av alla stränder och kanske, bara kanske, ta ett dopp i det blå. De flesta som åker ut hit har ungefär samma målsättning, att här ute så glömmer man bort alla måsten och bara är.

Jag bokade min cykelhyra samtidigt som jag bokade färjan med Rottnest Express. Det var väldigt smidigt för jag fick tillgång till cykeln när jag klev av färjan och lämnade tillbaka den på samma ställe efter min cykeltur runt ön. Det finns bara en stor väg som går runt hela ön.

Att cykla runt ön kan ta allt från några timmar till en hel dag, beroende på hur snabbt, eller hur sakta, du väljer att cykla men också beroende på många och långa stopp du gör under dagen.

Hyr cykel på Rottnest Island

Du kan hyra cykel via Rottnest Express eller hos Pedal & Flipper som har butik på ön, de har även elcyklar som ett komplement till en vanlig cykel om du vill ha lite hjälp med att trampa. Pedal & Flipper har även en utryckningstjänst om du får problem under turen.

Planera för alla stopp som du vill göra

Rottnest Island är en ganska liten och platt ö, men det finns ändå risk för att det tar längre tid att ta dig runt än du planerar för på grund av alla stopp du kommer att vilja göra. Ön är elva kilometer lång, knappt fem kilometer bred och vägen som tar dig runt hela ön är 22 kilometer lång.

Jag åkte ut till Rottnest Island på en dagstur, men skulle mer än gärna vilja återvända och då även övernatta för att ha mer tid till att njuta av alla fantastiska platser på ön. Jag hade ungefär 6-7 timmar på plats, cyklade i ganska lugnt tempo och hann med alla stopp jag ville göra även om jag ibland fick tvinga mig själv att fortsätta vidare.

Att prioritera “rätt” platser under en resa

Välj ut några få platser som du tror eller vet att du vill spendera extra lång tid vid.
Ha dessa stopp i tankarna när du gör alla övriga stopp, framför allt de stopp som kommer innan.

Det är väldigt lätt att råka stanna för länge på en plats i början och sen inte ha tillräckligt med tid för de platserna som kommer sist. Detta försöker jag alltid att tänka på när jag åker på roadtrips eller som vid det här tillfället då jag cyklade runt en ö och hade begränsat med tid på mig.

Rottnest Island är en ö utan biltrafik

Det finns i princip ingen biltrafik ute på Rottnest Island vilket var väldigt skönt som cyklist där. Det finns däremot bra asfalterade vägar som gör att det är en perfekt ö att cykla på. De enda fordonen som du kommer att möta här ute är linjebussar som trafikerar mellan stränderna.

Även fast jag inte har något emot bilar och även älskar att åka på roadtrips så tror jag att min upplevelse på Rottnest Island hade blivit sämre om det även varit tillåtet med vanlig biltrafik där.

Jag tror inte att den hade varit dålig, men bara inte riktigt lika bra då lugnet och tystnaden där ute var det som gjorde min upplevelse extra bra. Jag kunde cykla mina 2,2 mil utan att behöva tänka på bilar och det var lätt att stanna till vid vägkanten för en kort fotopaus.

  • Vill du se en karta över hela ön och allt som finns så kolla här.

Quokka, ett pungdjur i familjen kängurudjur

Har du hört talas om en quokka? Det lilla pungdjuret från kängurufamiljen som du kan hitta ute på Rottnest Island. Quokkas är den enda arten i sitt släkte och de är otroligt söta, trots att de ansågs vara ett stort råttdjur från början. Som du kanske redan har listat ut så är Rottnest Island döpt efter quokkan. Rottnest kommer från holländskans “rattenest” vilket på svenska blir “råttbo”.

För länge sen så fanns det quokkas i fler delar av Western Australia men numera så lever de endast på Rottnest Island. Här trivs de jättebra då det inte finns så mycket som kan hota deras existens. De har också vant sig vid oss människor och är inte rädda för att komma fram. Många som besöker Rottnest Island vill ta en quokka selfie så håll ögonen öppna när du upptäcker ön!

Tips för att ta en Quokka-selfie

Ha tålamod och låt Quokkorna komma fram till dig när och om de själva vill.

Den bästa tiden att möta Quokkas är under tidig morgon och tidig kväll.

De Quokkor som är mest vana vid människor är de som håller till nära bosättningarna.

Det är inte tillåtet att klappa och röra Quokkas trots att de ofta gärna kommer fram till människor. Du ska heller inte ge djuren mat eller dryck då det är dåligt för deras hälsa.

Sevärdheter på Rottnest Island

Det finns mycket att se och göra ute på Rottnest Island men det som lockade mig allra mest var ändå att inte göra någonting alls, förutom att cykla runt ön och upptäcka alla stränder och utsiktsplatser. Att bara ta dagen som den kom utan några riktiga måsten.

Jag visste däremot att jag ville äta min lunch på en av stränderna, ta massor av bilder och jag ville såklart också möta minst en liten quokka. Här nedan tipsar jag om några av de sevärdheter och stopp som jag gjorde under min dag på ön.

Strandhäng vid drömmiga Little Salmon Bay

Little Salmon Bay är en av de populäraste vikarna på den sydliga spetsen av ön. Little Salmon Bay ligger i ett skyddat läge och har väldigt lugnt och klart vatten. Om du gillar att uppleva världen under vattenytan så kan du snorkla längs snorkelleden som finns här och om du har tur så kanske ett av de sällsynta australiensiska sjölejonen dyker upp här. Det sägs att de också gillar strandhäng precis som vi människor gör.

Besök högsta punkten: Wadjemup Lighthouse

Wadjemup-fyren byggdes klart under år 1896 på den högsta punkten på Rottnest Island. Fyren var tänkt som ett skydd mot nautiska katastrofer och byggdes för att ersätta den gamla stenfyren som stod här. Wadjemup Lighthouse är 38 meter hög och är idag en fyr som hjälper fartyg att säkert navigera till hamnen i Fremantle.

Upptäck vandringsleden Wadjemup Bidi

Om du hellre vill uppleva Rottnest Island till fots så kan du promenera längs någon av Wadjemup Bidi-vandringslederna som går längs kustnära uddar och vackra insjöar. Leden är totalt 45 kilometer lång men det går att dela upp den i fem kortare leder. Bidi betyder “spår” på Noongar-språket som talas av Whadjuk Noongar First Nations-folket som är de traditionella ägarna av Rottnest Island (Wadjemup).

Lunch och strandhäng vid Little Salmon Bay

Det var här på stranden vid vackra Little Salmon Bay som jag äntligen fick avnjuta min sallad som numera var lite halvljummen och inte riktig såg lika fräsch ut som den gjorde vid inköpstillfället. Men lunchutsikten var mer än tillräckligt fin för att jag inte brydde mig så mycket om det.

Det blev inget dopp i det turkosa genomskinliga vattnet under den här dagen, men jag tog av mina mina svettiga gympaskor och strumpor för att känna de små sandkornen mellan tårna.

Samma fötter fick även svalka av sig i vattnet som inte var lika varmt som det såg ut att vara. Men så var det ändå mitt i april vilket är höst i Australien. Det är lätt att tro att det alltid är varmt i vattnet där men så är fallet inte. Även om jag inte badade här så var jag mer än nöjd med att bara sitta i sanden och blicka ut mot horisonten och mot fyren som skymtades långt bort.

Vissa ögonblick glöms bort alldeles för snabbt men stunden här räknas inte till ett sånt ögonblick.

Det turkosa genomskinliga vattnet vid Little Salmon Bay på Rottnest Island

Ta dig ut till Rottnest Island

Du kan åka ut till Rottnest Island med Rottnest Express från antingen Perth eller Fremantle. Resan från Perth tar ca 90 minuter medan det endast tar ca 30 minuter från Fremantle.

Du kan även boka cykelhyra i samband med din transport ut till Rottnest Island. Du hämtar upp cykeln när du kliver av färjan och lämnar den på samma plats när dagen är slut.

Alternativt så kan du boka cykelhyra hos Pedal & Flipper som har butik på ön. De har även elcyklar samt en utryckningstjänst om du får problem under din cykeltur.

Kostnad och tidtabell för att åka till Rottnest Island

Jag minns inte exakt vad jag betalade för min resa och för cykelhyran men jag har samlat ihop länkar nedan så att du lätt kan kolla de aktuella priserna och tidtabell för färjan.

Naturskyddsområde sedan 1917

Rottnest Island är ett naturskyddsområde sedan 1917 och därför så behöver du betala inträde för att besöka ön. Inträdet ingår när du köper en biljett med Rottnest Express.

Rottnest Island är en trevlig ö att cykla runt.

Historien om Rottnest Island

Rottnest Island har en lång och väldigt komplex historia som började för över 6000 år sedan då aboriginerna, Australiens ursprungsbefolkning, brukade promenera ut till ön till fots.

Rottnest Island var då sammanlänkad med fastlandet och var en viktig plats där de träffades för att genomföra ceremonier. När vattennivån sedan började stiga så bröts ön loss från fastlandet vilket gjorde att aboriginerna valde att lämna Rottnest Island.

År 1969 så kom en holländsk upptäckare, Willem de Vlamingh, till Rottnest Island. Han döpte ön till Rottenest (Rats Nest) efter att ha mött pungdjuren som fortfarande levde kvar här på ön.

Willem trodde att djuren var råttor därav namnet. Men dessa “råttor” var i själva verket Quokkas, ett pungdjur som tillhör känguru- och wallabysläktet som lever kvar på Rottnest Island än idag.

Whadjuk Noongar-folket, de traditionella ägarna till Rottnest Island, kallar ön för Wadjemup som betyder “ett ställe över vattnet där andarna finns”.

Nature Australia

När européer sedan kom till ön så användes Rottnest Island som ett fängelse för aboriginer från hela landet. Detta pågick under många år mellan 1830-talet fram till början av 1900-talet.

Idag så är ön en betydelsefull plats för aboriginerna och anses vara en andlig plats.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

    1. Tack Amanda! Det är en helt fantastisk plats så jag hoppas du kommer iväg dit snart också 🙂 Jag blir själv så sugen på att återvända när jag kollar alla bilderna, hehe.