Tips inför din resa till Australien

Tips inför din resa till Australien

En resa till Australien kräver planering. Landet är stort och det finns mycket att se och göra. Så, vad ska man se? Vad ska man göra? Den frågan är svår att svara på då mycket beror på vad man vill se, vad man är intresserad av och hur mycket tid och pengar man har att spendera.

Det är större än du tror

Jag var fullt medveten om att Australien är ett stort land. Ändå trodde jag att jag skulle hinna med allt jag vill se och göra. Det gjorde jag inte på långa vägar! Jag planerade lite innan avresa, vilka platser jag skulle besöka men jag bokade ingenting i förväg. För när man reser så kan vad som helst hända och jag föredrar om det finns utrymme för att vara spontan.

australian_outback

Australien = 7,692,024 km2

Efter att ha varit där så vet jag att det är så mycket större än jag trodde! Avstånden är enorma och det kan ta tid att transportera sig mellan olika platser. Det är inte heller alltid som det är billigt, speciellt inte om man vill åka längre sträckor. Jag reste runt lite i alla delstater, vilket jag är glad för. Men med facit i hand så önskar jag att jag hade valt att stanna lite längre tid på vissa platser och lite kortare tid på andra platser. Men det är ju sånt som inte går att förutspå i förväg. Och på ett sätt så är det väl lite bra, för då har jag anledningar att åka tillbaka!

Några tips inför din resa till Australien

Vad vill du helst se?

Om du är där under en kortare period så tycker jag att du ska begränsa dig till de ställen du verkligen vill se. Om du känner att det finns tid så är det bara att åka till de platser som ligger längre ned på din lista. Men det kan du bestämma när du är där, inte när du sitter hemma.

Vill du se Operahuset i Sydney, så åk dit! Men åk inte dit “bara” för att bocka av det från din lista av platser som man “bör” se när man är i Australien. Jag valde medvetet bort just Sydney, men jag hamnade där ändå.. Lite roligt faktiskt.

sydney2

Vad vill du göra?

Om du har specifika saker som du vill göra när du är i Australien så kan det vara bra att planera resan efter det. För du kan inte dyka i Stora Barriärrevet om du befinner dig i Perth och du kan inte vandra i regnskogen om du befinner dig i Sydney. Vill du dyka i Stora Barriärrevet så åk dit! Läs på vad som finns där, det kanske finns fler saker som intresserar dig i området.

harbour_bridge_sydney

När ska jag åka?

Det går att åka till Australien under hela året. Deras årstider är dock motsatta våra. När vi har sommar så har de vinter och tvärtom. En vinter i Australien är inte alls som vinter här hemma i Sverige. Men, det kan bli kallt! Jag var i Melbourne i juni och under kvällarna så fanns det inte mycket värme kvar.. Jag var även i området runt Canberra i maj och nätterna där var bland de kallaste som jag har upplevt. Och då är jag ändå uppvuxen i norra Sverige, där det kan bli väldigt kallt på vintern! Ett tips är att läsa på om hur vädret kommer att vara under den tidsperiod som du planerar att åka.

Ju längre norrut i landet du befinner dig, desto varmare är det. Jag vet, det låter helt fel men det är faktiskt sant.

Visum

Innan du åker till Australien så behöver du söka visum. Du ska helst ha gjort det innan du bokar din flygbiljett, ifall du av nån förmodan skulle bli nekad visumet. Det finns flera olika visum att söka, beroende på vad du planerar att göra i landet. Du kan antingen söka visumet själv genom att gå in på på denna sida eller så kan du välja att ta hjälp av ett företag för att söka visumet. När jag sökte mitt visum så gjorde jag det själv och det är inte svårt men läs frågorna ordentligt så att du fyller i allt rätt från början. Att ta hjälp av ett företag kostar lite extra och jag rekommenderar att söka själv.

Lycka till!

När du har bestämt dig för vad du vill se, vad du vill göra och vad du vill få ut av din vistelse där.. Då kan du börja planera på riktigt!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *