Min guide till Alanya, Turkiet

Min guide till Alanya, Turkiet

Min allra första charterresa tog mig till Analya i Turkiet. Så även min andra och min tredje. Sen har det inte blivit mer charter för min del.

Varför Alanya?

Vi bestämde oss för Turkiet först. Priset på resorna dit var bra och vi kände en familj som pratade väldigt bra om Turkiet och speciellt Alanya. Så när vi hittade ett hotell i Alanya som verkade bra och som hade bra pris, då slog vi till och bokade.

Anledningen till att vi åkte dit två gånger till? Vi trivdes väldigt bra där och maten är fantastisk! Men det gäller dock att välja restaurang med omsorg, för all mat är inte bra i Alanya.. Dessutom så kändes det som en ort som hade det mesta. Sol, bad och saker att göra på dagarna och kvällarna.

Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey

Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey

Vart ska man bo?

Vi har alltid bott nära Kleopatrastranden då Östra stranden mest består av grus och småsten. Kleopatrastranden har vit finkorning sand och härliga vågor (förutom när vi var där i slutet av maj och havet var väldigt lugnt de flesta dagar). Jag som inte gillar när det är långgrunt trivs väldigt bra vid Kleopatrastranden som djupnar ganska snabbt. Det är kanske inte idealiskt om du reser med barn men för simkunniga som älskar vågor så är stranden perfekt!

Vi har aldrig bott på samma hotell.. Okej, inte medvetet. Under vår sista resa så hade vi bokat ett hotell men när vi kom dit så visade det sig att det inte fanns något rum till vårt resesällskap. De skulle ha ett fyrbäddsrum och hotellet var överbokade. Så hela resesällskapet fick flytta till grannhotellet, som dessutom var mycket större och mycket bättre. Det roliga var att vi hade bott där året innan och det var ett väldigt bra hotell.

Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey

Havsnära eller billigare boende?

Personligen så gillar jag att bo nära havet. Helst skulle jag välja att bo på stranden om det inte var så dyrt! Jag gillar att bo där det händer lite även på kvällarna. Jag skulle inte vilja bo mitt i centrum med alla nattklubbar och nattliv dock, där går gränsen för mig. Jag vill kunna sova bra på natten.

Första året så bodde vi ca 1 km från stranden och det kändes okej när vi bokade resan. Men när vi kom dit och skulle promenera till stranden varje dag och var tvungen att passera alla jobbiga försäljare, då kändes det mindre okej. Jag förstår att försäljarna också måste tjäna ihop pengar att leva på, men jag hatar jobbiga försäljare som inte kan ta ett nej. Det slutade med att vi promenerade på bakgator bara för att undvika dom och för att spara tid.

Efter det så känner vi att det är värt att lägga några extra kronor på att bo närmare havet.

Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey

Vart ska man äta?

Det turkiska köket är väldigt smakrikt och bjuder på otroligt god mat! Men det finns även fullt med ställen där maten är sämre och mer turistanpassad.

En kväll så valde vi att åka upp på berget för att äta middag där. Vi tänkte att det skulle vara roligt att äta på en riktigt fin restaurang där maten skulle vara så bra. Det var den inte! Den var medioker och det var dyrt. Ja, vi hamnade på en så kallad “turist restaurang” där personalen egentligen inte bryr sig om vad de serverar, så länge de får bra betalt.

Lite tråkigt men så är det väl när man åker till en turistort. Och då Alanya lever på turism mestadels så finns det otroligt många såna restauranger.

Aspendos Restaurant

Så det är kanske inte så konstigt att vi valde att gå tillbaka till samma restaurang fler gånger, för maten där var otroligt god och vi provade alltid på en ny maträtt för varje kväll. Personalen är hur trevlig som helst och vi hade alltid väldig roligt där!

Aspendos heter restaurangen och jag kan verkligen rekommendera den! (Om ni besöker den så hälsa från Helena och Kenny från Sverige!). Den ligger på en sidogata (Saray Mh.) från Atatürk Blv, på västra sidan av staden.

Alanya, Turkiet

Andra restauranger?

Sen finns det såklart andra bra restauranger också. Ett tips är att äta på ställen där det är mycket folk och gärna lokalbefolkning också. Där brukar priserna vara bra och även maten. En väldigt bra regel som jag brukar följa..

Om en restaurang inte har några inkastare och det är fullt med folk där ändå, då är det en bra restaurang!

Utflykter

Utflykter i Alanya kan kosta en del. Ibland så kan man komma undan billigare genom att hyra en taxi som kör dig dit du vill och betala inträdet själv, istället för att boka en dagsutflykt där allt ingår (transfer, lunch, inträde..).

Vi har provat på båda sätten och det finns inget rätt eller fel. Men det är alltid bra att jämföra priser. Och idag när vi har internet så lättillgängligt så är det så enkelt att göra en snabb sökning och kolla upp priser själv.

Dim Cay Grottan

Vi hyrde en taxi som körde oss dit och tillbaka. Jag kommer inte ihåg vad vi betalade för det men det var billigare än om vi skulle valt att boka in oss på en dagstur dit. Det var skönt att få en egen bil för sig själv och att kunna bestämma när vi ville åka tillbaka. Nackdelen med att åka på en guidad tur är att man måste passa tider. Jag föredrar när jag själv kan bestämma hur länge jag vill spendera på ett ställe.

Dim Cay grottan är en grotta full med droppsten. Det var väldigt intressant att se hur det såg ut därinne men det är nog ingen utflykt jag skulle åka på igen. Även om det var intressant så känner jag att det räcker att ha sett det en gång.

Delfinshow

Ska man gå på djurshower eller inte? Det är en svår fråga!

Vi valde att åka dit. Jag älskar delfiner och visst, det är mycket häftigare att se en vild delfin simma i havet än det är att se på en fångad delfin under en delfinshow.

Det är svårt att säga om delfinerna har det bra eller inte. Showen var i alla fall bra och underhållande men samtidigt så tycker jag synd om delfinerna som inte får leva fritt.

Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey

Buggysafari i bergen

Vi åkte på en buggysafari upp till bergen utanför Alanya och hade en helt underbar dag. Det är otroligt roligt att köra en buggy, speciellt när man kom bort från de asfalterade gatorna och det blev mer offroad.

Alanya, Turkiet

Badbåt på havet

Vi bokade in oss på en badbåt (obs: ingen partybåt) som skulle bjuda oss på sol, bad och lunch. En heldag ute på havet helt enkelt. Det lät som en bra utflykt så därför bokade vi in oss. Det var en underbar utflykt, ända tills jag började må illa. Då var det inte alls lika roligt att befinna sig mitt ute på havet i en gungande båt.

Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey

Vi stannade till för ett badstopp och jag hoppade i ändå. Jag tänkte att jag kanske skulle må bättre när jag kom i det svalkande vattnet. FEL! Det gjorde jag inte. Jag mådde sämre. Lyckades ta mig upp på båten igen och spenderade resten av dagen med att må illa.

Vi stannade till för ett lunchstopp vid en liten hamn och där så valde vi att avbryta. Fick skjuts in till fastlandet av en man med en liten båt. Eller fick och fick, han skulle såklart ha betalt. Sen började vi promenera mot staden igen i hopp om att en taxi skulle stanna och plocka upp oss. Även fast vi inte hade några pengar med oss. Men det gick bra ändå, det var bara att springa upp till hotellrummet och hämta pengar.

Jag kan tänka mig att det är otroligt roligt med en badbåt, om man mår bra. Men eftersom jag inte gjorde det så är min erfarenhet av badbåten inte den bästa. Jag kanske ger det en chans till igen nångång.. Vi får se.

Det finns otroligt mycket mer att göra

Det finns mycket mer utflykter att göra, beroende på vad man tycker om. Jag gillar att varva utflykter med att bara slappa på stranden. Men mitt bästa tips för att hitta en utflykt som passar dig är att besöka en av alla många små resebyråer som finns.

Shopping då?

Om du gillar oäkta märkeskläder så är Alanya ett paradis! Också om du älskar souvenirer. Det är ungefär som det shoppingen i Alanya består av, om du befinner dig nära stranden eller centrum. Såklart finns det även lokala småbutiker med annat än märkeskläder och souvenirer om du vet vart du ska leta.

Pruta ordentligt

Du får också vara beredd på att pruta mycket om du vill fynda. Av min erfarenhet så börjar priserna otroligt högt och du kan stå länge och pruta innan du fått ner priset till vad du tycker är rimligt. Jag både hatar och älskar att pruta. Men i just Turkiet så gillar jag det inte alls. För det kan vara svårt att få ner priset och ibland så blir försäljarna otrevliga. Detta är alltså av mina egna erfarenheter och jag menar inte att alla försäljare är otrevliga.

En tumregel (sägs det) är att man ska pruta ungefär 50%.
För min del så får magkänslan avgöra.

Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey

Vi träffade en yngre kille som hade hand om en butik som var otroligt trevlig och vi fick inte alls känslan av att han försökte lura oss. Priserna var rimliga och kvalitén på kläderna var väldigt bra. Det fick oss att återkomma till just hans butik varje gång vi var i Alanya. Vi träffade även ägaren till butiken under vårt senaste besök där och han tog med oss upp till en väldigt fin utsiktsplats uppe i bergen. Gratis. Utan att förvänta sig något tillbaka. Väldigt uppskattat av oss alla!

Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey

Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey

Transport

Taxi är lättillgängligt och det finns även bussar som kan ta dig dit du ska. Buss är självklart mycket billigare än taxi.

Pengar

Jag brukar oftast växla lite pengar på flygplatsen innan jag åker. Det finns olika växlingskontor och jag jämför oftast deras valutakurs innan jag växlar. Jag brukar oftast bara växla så att jag klarar mig den första dagen, ifall jag inte hittar en uttagsautomat direkt.

Sen brukar jag ta ut pengar via uttagsautomat när jag behöver det. Jag tycker inte om att ha alltför mycket kontanter på mig så därför fungerar det bäst så för mig. Det beror såklart i vilka länder jag kommer att befinna mig men oftast så är det inga problem att ta ut pengar.

Alanya, Turkiet // Alanya, Turkey

Trots jobbiga försäljare och inkastare så är Alanya en bra semesterort. Nu är det några år sen jag var där sist men jag åker mer än gärna tillbaka.

Du har väl inte missat mitt bildinlägg med 30 bilder från Turkiet?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

 1. Åh, jag tyckte väl att den stranden såg bekant ut (jag såg bilden före rubriken). Jag var också i den där droppstensgrottan tror jag, samt på en sådan båtutflykt, men en kortare sådan för jag kommer bara ihåg att vi stannade på båten hela tiden och så stannade den till ett tag nära en strand så man kunde ta ett dopp om man ville. Mina bästa fynd där i shoppingväg var nog billiga smycken, praktiska små plånböcker/necessärer med typiskt turkiskt mönster som fortfarande används och snygga och stilrena handdukar minns jag att de hade i massa olika färger 🙂

  Ni var inte uppe i den där fästningen, som syns uppe på klippan/berget på första bilden? Det var väldigt fin utsikt därifrån 🙂 Har förresten några gamla inlägg om Turkiet-resan (2009) i en särskild kategori under resor, ifall du är intresserad 🙂

  Svar: Anta utmaningen du också vetja! 🙂 Himla synd är det då saker som inte går att ersätta går sönder..! Vill ju samtidigt förstås använda klänningen så länge jag passar i den, men använder den nog med viss försiktighet ändå..
  /www.marvelicious.blogg.se

  1. Jag fyndade också såna småsaker, fast jag använder inte så mycket av de längre. Handduk köptes också, tror vi fortfarande har kvar dom. Väldigt färggranna var de!

   Vi var uppe i fästningen flera gånger. Har lagt upp några bilder därifrån i ett annat inlägg om Turkiet, som finns här; https://ohdarling.org/30-bilder-som-far-dig-att-vilja-besoka-turkiet/

   Ska försöka kolla in dina inlägg om din resa dit 🙂

   Angående utmaningen så känner jag att jag nog inte kommer att ha tid med att fullfölja den, så avstår denna gång.