Restaurangtips i Tallinn

Restaurangtips i Tallinn

Vi kanske inte alltid tänker på det men en viktig del av att resa är att äta. Det är en del av upplevelsen. Trots det så brukar jag ofta prioritera bort just den delen av olika anledningar; jag kanske inte har råd att gå ut och äta en dyr middag på en fin restaurang, jag kanske inte vill gå ut och äta själv för att jag bara känner mig bortkommen och vilse när jag sitter där ensam eller så är jag ute och upplever saker och glömmer helt enkelt bort att äta.

När jag reser med andra så brukar det istället vara tvärtom. Då är jag mycket bättre på att prioritera restaurangbesök för då känns det mest roligt att gå ut och äta tillsammans. I januari så reste jag till Tallinn på en pressresa tillsammans med Johanna (Johanna Elisabet) och på schemat stod många måltider. Fyra olika restauranger skulle hinnas med under två dagar och det kändes väldigt roligt att vi fick chans att träffas både för lunch och middag, för i övrigt så upptäckte vi staden på egen hand.

Leib Resto ja Aed

Efter att ha anlänt lite försenad till Tallinn så hade vi en dryg halvtimme innan vi skulle möta upp en Eeva Lillemägi som arbetar på pressansvarig för Estlands turistbyrå. Hon ska göra oss sällskap under kvällens middag på Lieb&Aed. Här fick jag smaka på en Crème Brûlée för första gången i mitt liv och jag vet inte hur jag har klarat mig utan den efterrätten? Jag är frälst. Det är såå gott!

“Good old Estonian black bread – fresh, warm, simple, and honest – It’s what we grow up with and what we dream about when away. It’s what we, Estonians, are really.”

Restaurangen ligger lite undangömd på en innergård och det är nog lätt att promenera förbi om du inte vet vart du ska. Här använder man lokala produkter för att skapa en kreativ meny som ändras efter säsong. Lieb betyder svart rågbröd på estländska och här fick vi prova på traditionellt Estonian black bread, som smakade otroligt gott. Det svarta rågbrödet har en speciell betydelse i Estland och alla anser att just deras bröd är det absolut bästa.

På restaurangen så använder de enbart råvaror från lokala och inhemska producenter och det ska visa sig vara ett återkommande tema på de restauranger vi besöker under tiden i Tallinn. Jag passar på att beställa in en lemonad med dagens smak som är havtorn. Ett bär som också är väldigt populärt att använda sig av i Estland.

Till huvudrätt så beställer jag in rådjursfilé. Jag missar att säga till att jag vill ha den välstekt, men det går bra ändå. Jag tycker inte om när kött är blodigt och äter helt klart hellre en segare köttbit än får blodsmak i munnen. Maten är bra här och de andra är väldigt nöjda. Själv så inser jag att jag nog inte är så förtjust i att äta rådjur och ångrar mitt val av rätt. Det jag gillar med att besöka olika restauranger med olika typer av mat är att jag snabbt lär mig mer om vad jag själv gillar för mat.

Hemsida: Leib Resto ja Aed

Pegasus

Vårt bord på Pegasus hade nog den bästa utsikten och kanske det godaste brödet som jag äter under mitt besök i Tallinn. Skulle kunna gå tillbaka enbart för det, jag lovar.

Här så har vårt sällskap redan beställt in en snackskorg med olika typer av bröd och flera tillbehör – bland annat en riktigt smarrig rödbetshummus. Restaurangen ligger centralt och bli inte lurad av utseendet då det vid första anblick kan verkar som en liten restaurang, men i själv verket så finns det sittplatser på hela tre våningsplan. Här inspireras kocken av nordiska ingredienser samtidigt som det enkla ska ge en enastående smakupplevelse.

Personligen så kan jag tycka att smakerna inte riktigt är det jag normalt gillar och fisksoppan som jag beställde in som huvudrätt levde kanske inte riktigt upp till mina förväntningar även om den ändå var okej att äta. Men smakupplevelse? Njae. Jag kanske får återkomma och prova något annat från menyn.

Hemsida: Pegasus, Tallinn

Kaks Kokka

Vår sista lunch i Tallinn och helt klart den bästa. Här gick jag all in och åt förrätt, huvudrätt och efterrätt. Förrätten bestod av Fried Prawns och såhär i efterhand vet jag inte riktigt varför jag valde den rätten då jag egentligen inte gillar dessa stora jumboräkor. Kanske för att övriga ingredienser lockade? Till rätten serverades även smala kex som var gjorda på oljedådrafrön, även kallade för camelina. Varken jag eller Johanna har hört talas om dessa frön innan men efter en snabb sökning på Google så är vi aningen klokare.

Huvudrätten bestod av Roasted Atlantic Cod, som smakade toppen. Färsk fisk? Ja tack! Jag hade egentligen bestämt mig för att inte beställa in en efterrätt då jag var ganska mätt. Men, blev övertalad av vår servitör att prova en Juniper Crème Brûlée. Betyget? Jag ångrar det inte men oj va mätt jag var när jag satte mig i taxin för att åka tillbaka till hotellet.

Hemsida: Kaks Kokka

NOA restaurant

Restaurang NOA och specifikt NOA Chef’s Hall är listad som den bästa restaurangen i hela Estland så när jag klev in i den mysiga lokalen så var mina förväntningar på topp. Jag är ingen nog ingen regelrätt foodie, men självklart uppskattar jag god mat som alla andra och speciellt då jag reser så kan det vara roligt att prova på nya rätter och nya smaker.

Hos NOA så kan man välja mellan att antingen sitta i den vanliga restaurangen, eller så kan man boka ett bord inne i Chef’s Hall. Det här med att sitta och äta i köket där maten tillagas har ju blivit väldigt populärt. NOA har tagit det hela ett steg längre och istället för ett eller två bord inne i köket så finns det en hel matsal i anslutning till köket. Vi skulle egentligen ha fått sitta här, men då Johanna är vegan så passade det sig inte riktigt då de veganska alternativen var få och maten inte riktigt går att anpassas här.

Inne i Chef’s Hall så finns det plats för 45 personer och här är det antingen fem eller sju rätter som serveras, medan det ryms 80 personer inne i den vanliga restaurangen som är byggd i tre olika nivåer. Sitter du vid fönstret som vi gjorde så har du fantastiskt utsikt över Tallinns stadskärna på andra sidan viken.

Till förrätt så beställde jag in en Artisan French Fries som serverades tillsammans med hollandisesås och tryffelost. Jag åt inte så mycket av såsen då jag ärligt talat inte tyckte att den passade så bra till pommesen, men pommesen och tryffelosten smakade gudomligt gott. Då kanske jag bör tillägga att jag älskar pommes också men ändå är väldigt kräsen.

Till huvudrätt så valde jag en Octopus Pasta trots att jag inte gillar bläckfisk. Men jag var sugen på pasta och tänkte att jag ska prova ändå. Vår servitris rekommenderade även pastan när velade mellan den rätten och en annan. Betyget? Supergod handgjord pasta, men jag lämnade faktiskt det mesta av bläckfisken för nej, jag gillar det verkligen inte. Till efterrätt blev det en Gingerbread Brulee för att det lät ju bara så gott. Vilket det också var! Perfekt avslut på en händelserik kväll.

Hemsida: NOA restaurant

Pinna på Pinterest
Denna resa genomfördes i samarbete med Estonian Tourist Board.
Text, foton och synpunkter är som alltid mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments

 1. Fantastiska bilder från restaurangerna! Maten är väldigt viktig för mig på en resa. Jag kan inte glömma bort att äta, för då får jag så lågt blodsocker att jag bli oregerlig, haha! 😉

  Det är väldigt länge sen jag var i Tallinn (över 20 år sen) så de här tipsen kan komma väl till pass nästa gång.

  Jag gillar att du även berättar om vad som inte föll dig i smaken. Själv har jag väldigt svårt för crème brûlée men bläckfisk gillar jag däremot (om de inte är hela).

  1. Tack Anna! Kul att du tycker det. Jag vet precis hur det är angående lågt blodsocker även om jag själv oftast inte är den som drabbas. Håller dock på att skriva ett inlägg som delvis handlar om när jag faktiskt drabbades av det, haha.

   Det var ett tag sen minsann! Då är det kanske dags för ett återbesök snart 🙂

   Va roligt att du tycker precis tvärtom! Det är ju väldigt personligt det där med vad man gillar och inte gillar – och en restaurang behöver ju inte vara dålig bara för att man själv kanske råkar välja fel rätt.

 2. Vilket inlägg! Blir så det vattnas i munnen. 🙂

  Men crème brûlée kan jag lätt vara utan, tycker mest det smakar bränt. Ha, ha! Crème caramel (med kokosbas) däremot -Mmmmmums!