En norrländsk vildmarksupplevelse på Tyrols Vilda Julbord i Stockholm 2022

Äntligen så var det dags för mig och Kenny att åka till Stockholm och destination Gröna Lund. Eller rättare sagt, Tyrol och det Vilda Julbordet som serveras där varje år. Det sägs vara en matupplevelse utöver det vanliga och i år så är det vilda julbordet inne på sitt 39:e år, vilket bara det är imponerande! Med ett stort fokus på läckra delikatesser från de norrländska vidderna så var förväntningarna väldigt höga hos oss. Självklart så hittar du även klassisk julmat här, men det mesta har en touch av vildmark och Norrland.

Jag minns inte riktigt när jag hörde talas om Tyrols Vilda Julbord för allra första gången men det är ett antal år sedan. Jag har för mig att jag hittade det när jag googlade runt efter julbord. Det året blev det varken Tyrols vilda julbord eller något annat julbord för min del.

Jag kan ofta tycka att det inte är värt pengarna att gå på julbord eftersom jag i slutändan oftast håller mig till samma enkla maträtter – mina favoriter är köttbullar, prinskorv, rödbetssallad och ägghalvor. Sånt som jag lika gärna kan laga till hemma.

Så för att jag ska gå på ett julbord, och framför allt betala för att gå på ett julbord – då vill jag känna att jag kommer att äta mer än det “vanliga.” Och när det gäller utbudet på Tyrols vilda julbord så skulle jag säga att det är allt annat än det vanliga och det är den stora anledningen till att jag har drömt om just detta julbord i flera år.

Tyrols Vilda Julbord är en matupplevelse utöver det vanliga. Här serverar vi vilda läckerheter blandat med klassisk julmat, en tradition som inte har förändrats sedan starten 1983.

Gröna Lund

Winter Wonderland Gröna Lund
Gröna Lund, på väg att bli ett mysigt Winter Wonderland.

Winter Wonderland på Gröna Lund

När det börjar dra sig mot december så byter både Tyrol och Gröna Lund skepnad. Den populära nöjesparken på Djurgården i Stockholm förvandlas till ett skimrande, glittrigt, magiskt och snötäckt Winter Wonderland.

Den årliga parkupplevelsen har öppet från den 2:a december 2022 fram till den 8:e januari 2023 och om du vill kliva in en mysig vintervärld så är det hit du ska åka. Missa för all del heller inte vinterparaden varje dag!

Här kan du vandra omkring bland avdankade skibums i alpbyn eller bland spännande avatarer i Rainbow Land. Här finns också flera temaområden med mat från olika delar av världens alla hörn – allt från kanderade äpplen och brända mandlar till färgglada popcorn och frasiga bubbelvåfflor. Okej, det där var kanske inte så mycket mat utan mer snacks… Men det ska finnas crazy pancakes, chark och fondue också. Och massa mer.

Tyrols vilda julbord på Gröna Lund
Winter Wonderland Gröna Lund
Winter Wonderland Gröna Lund
Winter Wonderland Gröna Lund
Gröna Lund, bara några dagar innan nöjesparken får liv igen över jultiden.

Men nog om Winter Wonderland nu. Nu ska det handla om den stora anledningen till att vi har tagit oss till Gröna Lund denna novemberdag, det vilda julbordet på Tyrol.

Men psst, vill du läsa mer om Winter Wonderland så har Resfredag skrivit ihop detta inlägg.

Nu är det dags att kliva tillbaka dit… till den mytomspunna “vildmarken” i Lappland.


Tyrols vilda julbord

Året är 1983 och kockarna på Gröna Lund får en idé om att bjuda sametinget på ett julbord med norrländska smaker. Det blir en succé och därmed föds en tradition.

Resten är historia och idag så är det vilda julbordet på Tyrol ett av de största i Sverige. Det sägs även vara ett av det bästa, men vem som har sagt det vet jag inte. Resultatet av den där idén om ett julbord med norrländska smaker var nog i alla fall ganska bra – för riktigt populärt har julbordet blivit och idag så bjuds alla besökare på över 200 smakupplevelser.

39 år senare så står jag och Kenny där utanför Gröna Lund. Spända och förväntansfulla inför att för första gången få smaka på de vilda delikatesserna från Vilhelminas skogar. Kanske lite extra förväntansfull då jag ju själv är från Lappland. Samtidigt så är vi båda lite nervösa efter att ha spanat in den vilda julbordsmenyn online. För hur sjutton ska man kunna smaka på över 200 rätter? Det är ju omöjligt men ändå vill man ju smaka på så mycket som möjligt.

Om du frågar mig så är detta ett julbord som kräver lite strategi och planering. Det jag gjorde var att kopiera in hela menyn i ett dokument och sen raderade jag allt det jag visste att jag inte ville smaka på. Sen markerade jag det jag visste att jag måste smaka på. Men så kom jag dit och mitt dokument förblev oöppnat. Istället så började jag med att gå en runda med kameran för att spana in alla rätterna.

Man äter ju även med ögat så nu var min nya strategi att helt enkelt välja det som ser gott ut. Och ta lite av allt det, med betoning på lite. Hur gärna jag än ville fylla min tallrik med älgrostbiff, björnköttbullar och potatissallad så valde jag att inte göra det. Hellre smaka på lite av allt jag ville smaka på, än att äta mig mätt på några få rätter. Det är ju ändå det som är det bästa med en buffé – att få smaka på lite av allt. Sen valde jag också att ta mer av de rätterna som blev mina absoluta favoriter. Det blev en lyckad strategi.


Julbord på Tyrol
Julbord på Tyrol
Julbord på Tyrol

Att få valuta för pengarna på en buffé, är det möjligt?

Många tänker ju att man måste äta sig proppmätt på en buffé, men att gå in med tänket att man ska få valuta för pengarna på en buffé tycker jag är ett misslyckat koncept. För de flesta kommer aldrig att få “valuta” för pengarna hur mycket du än äter. Men jag ser hela konceptet med buffé att jag då kan få prova på massa smårätter för en ofta ganska rimlig summa. Lite som att äta tapas, små portioner av flera rätter bara att det serveras på ett annat sätt.

Trots det så tänkte både jag och Kenny att vi måste ju äta mest av det dyra och skippa utfyllnadsmat som potatis, ägg, sallad och bröd. Så blev det inte riktigt. Okej, det är klart att vi prioriterade dyr mat här men samtidigt så var ju poängen med just detta julbord att äta vilt, som ju faktiskt är den dyra maten. Samtidigt så kände vi båda att våra tallrikar blev väldigt tråkiga med endast massa kött på. Utfyllnadsmaten är ju där av en anledning och det är ju för att komplementera det andra och tillsammans blir allt en väldigt god tallrik.


Tyrols vilda julbord 2022
Detaljer av Norrland och allt det vilda.
Tyrols vilda julbord 2022
Ser du björnen där i högra hörnet? Jag missade den helt först!

De sju olika turerna på ett julbord

Man ska ju tydligen äta julbord på ett speciellt sätt – att gå och hämta maten i sju olika turer. Det har jag aldrig gjort tidigare men här så valde både jag och Kenny att hålla oss till en-två sektioner i taget. Det kändes enklare så istället för att blanda hejvilt. Och några timmar senare så visade det sig att det inte bara kändes enklast så, utan det var det också.

Första turen inleds med allt från norrländsk skogssill och västerbottenssill till stekt strömming och det godaste rieskabrödet du kan tänka dig. Jag gillar inte sill och var visst inte alls sugen på fisk denna lördag så jag höll mig till de goda rensteksäggen och rieskabrödet.

Andra turen bjuder på lax av olika slag – souvasgravad lax, hjortronbakad lax och saffransinkokt lax är bara tre av rätterna du hittar här. Jag smakade även hjortroncrémen men missade helt att prova Gompasåsen även fast vi pratade om den vid flera tillfällen då vi satt där. Men men, inget att göra åt nu. Får prova nästa gång..


Tyrols vilda julbord 2022
Tyrols vilda julbord 2022
Tyrols vilda julbord 2022
Tyrols vilda julbord 2022
Tyrols vilda julbord 2022
Vilda djur som dekoration.

Kallskuret med tillbehör

Tredje turen är kallskuret med tillbehör. På detta långa bord så samsas Kalixhjortkorv med kåtarökt björnskinka och rökt renhjärta. Här hittar du också kallrökt renkorv, tjäderpaté, rökt bäverstek och rippaté. Missa för all del inte älgrostbiffen, den smarriga hjortronchutneyn eller den fantastiskt goda potatis- och gulbetssallad med västerbottenost. Egentligen så hade jag tänkt hålla mig borta från allt som heter potatis men kunde inte låta bli denna och jag är så glad för det. Vem visste att gulbeta var så gott?


Tyrols vilda julbord 2022
Tyrols vilda julbord 2022
Tyrols vilda julbord 2022
Tyrols vilda julbord 2022
Julbord på Tyrol
Julbord på Tyrol
Julbord på Tyrol
Julbord på Tyrol

Småvarmt och ostbordet

Fjärde turen och äntligen dags för det småvarma. Lättstuvad grönkål, björnköttbullar, guldvaskarpanna, prinskorv, älgjärpar i trattkantarellsås, renblodpudding, potatispuré, smörstekt abborre och kråkbärsgelén blev några av mina favoriter. Jag har säkert glömt något för det fanns så mycket att välja bland.

Femte turen består av ett ostbord och det är en del av julbordet som jag alltid skippar – men här finns bland annat ädelostar, brie och västerbottensost.


Julbord på Tyrol
Julbord på Tyrol
Julbord på Tyrol
Ostbordet var det enda bordet jag inte smakade något från, men Kenny var nöjd med utbudet.

Allt det goda du kan drömma om och lite till

Sjätte turen är choklad, godis och desserter och här skippas däremot ingenting. Det fanns allt och lite till att välja bland. Chokladmoussetårtan blev min favorit men ischokladen var också god. Jag hade dock trott att jag skulle gilla fler rätter från detta lyxiga dessertbord men jag var ganska nöjd och belåten efter all god mat och var inte så sötsugen.

Sjunde och sista turen bestod av glass och sorbet. Kardemummaglass, åkerbärsglass och hjortronglass var ett måste att smaka på såklart. Och varma hjortron med vaniljglass! Eller säger man tvärtom? 😉 Visste du förresten att det tydligen är bra att äta lite sorbet om man känner sig riktigt riktigt mätt? Då ska mättnadskänslan försvinna litegrann. Tips från rutinerad personal. Nu var jag aldrig sådär riktigt proppmätt så jag kunde inte testa.

Som du förstår så finns det fler maträtter än du kan drömma om på Tyrols Vilda Julbord och rimligtvis så borde det finnas något för alla smaker. Är du inte så förtjust i vilt så är detta dock kanske inte julbordet för dig även om det finns annan mat också, samt ett mindre utbud av vegetarisk och vegansk mat.

Rätterna som jag har nämnt ovan är bara en bråkdel av allt det som erbjuds.


Julbord på Tyrol
Julbord på Tyrol
Julbord på Tyrol
Julbord på Tyrol
Julbord på Tyrol
Detaljerna som gör det mysigt.

Mat med ursprung i vildmarken

Maträtterna på Tyrols julbord har sitt ursprung från den storslagna naturen i Lappland.

Det är här bland norrländska fjäll, mystiska skogar och virvlande älvar som råvarorna kommer från. Bland annat så kommer den kåtarökta rödingen från Malgomajsjön utanför Vilhelmina medan abborren har fiskats i Nästansjön som ligger ett stenkast bort.

Ja okej, med norrländska mått mätt då så är det bara ett stenkast bort.

Hjortronen, eller skogens guld, har handplockats från Nästansjömyrerna och renköttet kommer från lokala samebyar. Björnköttet kommer från vilda björnar i södra Lappland, bävern kommer huvudsakligen från norra Ångermanland och älgen har en gång i tiden kallat området kring Vilhelmina för sitt hem.

Enligt traditionen återfinns klassiska rätter som björnköttbullar, souvasbakad lax och åkerbärsglass på Tyrols Vilda Julbord, men varje år tar våra kockar även fram nya spännande maträtter.

Bland nyheterna i år hittar vi exempelvis björnbärssill, älgsalami, vildgåspaté och kardemummaglass. 

På Tyrols julbord är vi mycket noga med att välja ut de bästa råvarorna direkt från naturen.

Gröna Lund

Vill du läsa mer om vart alla råvaror kommer från så kan du klicka här.


Första turen på Tyrols vilda julbord
Första turen på Tyrols vilda julbord. Är det bara jag eller ser skaldjur inte alltid så gott ut på bild? Enligt Kenny så smakade det dock riktigt bra i verkligheten.
Julbord på Tyrol
En blandning av tur nummer ett och två. Riktigt goda rensteksägg och en av mina absoluta favoriter, älgrostbiffen!
Julbord på Tyrol
En salig blandning av massa gott från tur nummer fyra, den småvarma turen.
Julbord på Tyrol
Det gällde att prioritera lite vid de varma rätterna för att få plats med lite av allt på en tallrik.
Julbord på Tyrol
Sjätte turen bjöd på mumsiga efterrätter och julgodis.

Summering av vårt första (men kanske inte sista) vilda julbord på Tyrol

Innan julbordet så bjuds det på varm glögg utanför. Vi var där i ganska tidigt så vi hade gott om tid för att njuta av den goda glöggen som hade smak av blåbär. Vi var där på dagen och jag skulle gissa att det är lite mer mysigt under kvällstid.

Tyrol rymmer 500 personer och när vi var där så var det inte fullbokat. Vi upplevde aldrig att det var trångt även om det ibland bildades lite kö när många skulle ta mat samtidigt. Vi tyckte att det var väldigt bra flyt mellan alla turerna.

Servicepersonalen på Tyrol var väldigt bra. De var snabba med att både ta bort tallrikar, fylla på dryck och att fylla på alla fat med mat. Och på köpet så var de både glada och väldigt trevliga att prata med. Bättre betyg går inte att ge.

Jag gillade alla mysiga inslag av granar inne i lokalen, både i form av alla grankvistar men också de upplysta granarna som hängde upp och ned i taket.



Julbord på Tyrol

Så, den stora frågan är – var det en matupplevelse utöver det vanliga?

Ja, det tyckte vi både att det var. Vi sa både att det här var en once-in-a-lifetime-grej vi skulle göra i år efter att ha pratat om det här julbordet i flera år. Men ungefär halvvägs in på vår sittning så hade vi redan pratat om att göra det till en återkommande grej. Kanske inte varje år, men vartannat eller vart tredje år. Om det faktiskt blir så? Det får vi helt enkelt se.

Jag kan absolut rekommendera julbordet, framför allt om du gillar vilt och är nyfiken på att testa nya smaker. Prislappen är ganska saftig även om jag förstår varför då viltkött är dyrt att köpa. En stor anledning till att jag ville äta just detta julbord var såklart för allt det vilda, men också för att det inte är ett vanligt julbord i mängden. Det är något annorlunda.


Julbord på Tyrol 2022
Tyrols Vilda Julbord 2022.

Frågor och svar om Tyrols vilda julbord

Det är många som vill äta julbord på Tyrol varje år så om du vill vara säker på att få en plats så är det bra att boka i förväg. Över 15 000 biljetter hade sålts redan innan årets första julbord serverades den 23 november 2022. Julbordet serveras ända fram till självaste julafton.


Vad kostar Tyrols Vilda Julbord?

När vill du äta julbord?Vuxen   Barn (4-12 år)
Middag Måndag-Onsdag795:-345:-
Middag Torsdag-Lördag  895:-395:-
Lunch Fredag-Söndag 795:-345:-
Julafton895:-395:-

Vilka datum serveras julbordet på Tyrol under 2022?

Julbordet är öppet den 23-27 november, 30 november till julafton den 24 december.


Hur hittar jag till Tyrol?

Adress: Lilla Allmänna Gränd 9

Tyrol ligger precis vid Gröna Lund på Djurgården i Stockholm. Hit så kan du promenera eller så kan du ta Djurgårdsfärjan från Slussen eller Spårvagn 7 från T-centralen.


Parkering på Djurgården och vid Tyrol

Det går såklart också bra att ta bilen till Tyrol. När vi var där så fanns det endast parkering vid Junibacken / Nordiska museet och det var ont om lediga platser och många som ville parkera. Vi hade dock tur att vi fick tag i en plats ganska snabbt.

Parkeringen kostade 60 kr i timmen.


Tyrols Vilda Julbord 2022.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments

  1. Ja vad ska jag säga om Tyrols vilda julbord?
    Du har gjort en bra sammanfattning.
    Allt är så underbart där från man kommer till grinden till man mätt och belåten går hem.
    Jag har varit på deras julbord 9 gånger och älskat det lika mycket varje gång.
    Brukar säga till folk att dom har aldrig varit på julbord om dom inte varit på Tyrol.