En kvällspromenad längs Urskogsslingan i Hamra nationalpark (Dalarna)
Hamra nationalpark ligger i Dalarna och är en av de första nationalparkerna som inrättades i Sverige år 1909. Då hade nationalparken endast en yta på 28 hektar. Ungefär 100 år senare så utvidgades parken (år 2011) till en yta på 1383 hektar.
Egentligen så är det kanske lite för sent på kvällen för att ta sig an ett nationalparksäventyr. Fast, är det egentligen någonsin en dålig tidpunkt för ett nationalparksäventyr? Klockan är 20.47 när vi parkerar bilen på Huvudentrén och solen har börjat att sjunka men än är det både ljust och vackert.
Tyvärr även kanske myggornas favorittidpunkt då de surrar runt omkring oss. Något som är tur för oss, men synd för myggen, är att vi precis har köpt oss ett myggskydd från Thermacell. Bara några timmar gammal så tar vi ut manicken för att testa den och den verkar fungera hyfsat bra till Kennys stora förvåning. Han var väldigt skeptisk till om den faktiskt skulle fungera och tyckte mest att den var alldeles för dyr. Själv så hade jag höga förhoppningar och tänkte att prislappen på 299 kr var lätt värt det om den faktiskt kunde hålla myggen borta.
Läs mer: Nationalparker i Sverige – vår svenska naturskatt hittar du i våra skogar, sjöar och fjäll
En promenad längs Urskogsslingan i Hamra
Målet för kvällen är att ta oss till utsiktsplatsen vid Svansjön för att se solnedgången. En alldeles lagom kvällspromenad för någon riktig vandring blir det inte denna gång. Vi har fortfarande ungefär 80 minuter kvar att köra innan vi är framme vid kvällens mål som är Sonfjällscampen.
Vi går på den breda rampen, eller trätrottoaren som den även kallas, hela vägen fram till utsiktsplatsen. Den ser ganska nybyggd ut men jag vet inte om den är det. Både jag och Kenny tycker att det är väldigt smidigt att gå här. Vi är också eniga om att det är jättebra att de har ordnat en sån fin gång för alla de som faktiskt inte klarar av att gå på en riktig skogsstig, men som ändå vill besöka Hamra och uppleva naturen här.
Urskogsslingan går egentligen genom hela den gamla delen av nationalparken – där skogen är som allra äldst. Vi gick dock inte hela slingan utan valde att vända och gå samma väg tillbaka efter att ha suttit där vid utsiktsplatsen en stund, helt ensamma. Om vi hade varit här lite tidigare så hade vi nog gått hela rundslingan för att få uppleva mer av den djupa skogen. Nu blev vår promenad drygt en kilometer men det var en väldigt fin kilometer.
Det här är Hamra nationalpark
I Hamra så hittar du ett gammalt urbergslandskap med mjuka berg och djupa skogar. Den äldsta delen av Hamra är en av få orörda skogar som finns i mellersta Sverige. De äldsta träden i Hamra är ungefär 400 år gamla och här finns bland annat en varierad barrurskog. Annars så växer det väldigt mycket granar här. Men det som är anmärkningsvärt är att det finns en otroligt stor insektsfauna här – med 450 olika arter av skalbaggar.
Det som Hamra är mest känd för är just skogen och därför är det kanske inte så konstigt att nationalparken mest består av skog, myr och vattendrag. I stora delar av skogen så finns det artfattiga tallhedar med mattor av renlav, kråkbär och ljungris.
Det finns många olika rovdjur som kallar Hamra för sitt hem, bland annat björn. Och det är just björn som Hamra också är känt för. Andra rovdjur som du kan hitta här är varg, lodjur, järv och kungsörn. Vid myrarna och våtmarkerna så trivs även älg och bäver.
Det finns tre entréområden i Hamra nationalpark – Huvudentrén, Myrentrén och Svartåentrén. Det finns parkering, toalett, rastplats med eldplats och ved samt information om parken vid alla entréer.
Vandringsleder i Hamra nationalpark
Hamraleden
Hamraleden tar dig rakt genom nationalparken från Huvudentrén till Svartåentrén eller tvärtom. Totalt så är leden 10 km lång.
Myrlandskapet
Myrlandskapet når du enkelt antingen från Huvudentrén eller Myrentrén – slingan tar ungefär en timme att gå och du går över den öppna myrmarken.
Urskogsslingan
Urskogsslingan tar ca en timme att gå och den tar dig genom Hamras urskogsmiljö. Slingan börjar och slutar vid Huvudentrén. Den första biten (ca 500 meter) fram till utsiktsplatsen över Svansjön är tillgänglinghetsanpassad och du går på en bred trätrottoar.
Svartåslingan
Svartåslingan är ca 3 km lång och här går du förbi små vattenfall och bassänger. Du får även klättra lite över både block och sten under den sista etappen.
Kul fakta om Hamra nationalpark
- Det kan finnas väldigt mycket mygg i nationalparken under sommaren. Ta med fördel med myggmedel, mygghatt eller en portabel Thermacell.
- Om du ska vandra ute på myrslingorna, Hamraleden eller Svartåslingan så rekommenderas antingen gummistövlar eller vattentåliga högskaftade vandringskängor – det kan vara blött.
- Du hittar Guldkronan vid huvudentrén – den symboliserar den finaste natur som vi har i Sverige. Hamra är också den allra första nationalparken som har fått en guldkrona – målet är dock att alla nationalparker ska ha en egen guldkrona.
- Det finns två vindskydd i parken för dig som vill övernatta i vildmarken. Det är också tillåtet att tälta överallt i parken förutom inom entréområdena och inom den ursprungliga delen av nationalparken. Om du har husbil eller husvagn så finns det två platser vid huvudentrén där det går bra att stå.
- En karta över Hamra nationalpark hittar du här.
Hitta till Hamra nationalpark
Hamra nationalpark ligger i norra Dalarna – ganska nära byn Fågelsjö och mellan Orsa och Sveg längs E45. Från E45 så är det ungefär 5 kilometer att köra innan du når Hamra nationalpark.
Fler sevärdheter i närheten av Hamra nationalpark
- Världsarvsgården Fågelsjö gammelgård – du kan även övernatta här i närheten.
- Café Cineast i Sveg – om du ändå kör förbi där så passa på att äta/fika här.
- Vippstenarna i Sjöarberget Fågelsjö.
- Stora Korpimäki är Gävleborgs högsta berg.
Så vackra bilder!! Får mig att längta ut i naturen…snart så 🙂
Så vackra bilder!! Får mig att längta ut i naturen…snart så ?
Tack Ann! 🙂 Hoppas du också kommer ut i naturen snart! 🙂
Hälsingland!
Hamra ligger i Dalarna, men väldigt nära gränsen till Hälsingland samt även i Ljusdals kommun och Gävleborgs län. Så lite förvirrande är det allt.