Gomantong Caves – ett värdefullt grottsystem i Gomantong Hill
Gomantong Caves är en del av ett skogsreservat som består av 3000 hektar. Det finns två grottor i området och den som vi besökte var väldigt stor och fylld av ”guano”.
Guano? Det låter mycket trevligare än vad det faktiskt är. För guano är detsamma som avföring från fåglar, som har bildad en grogrund för miljoner dyngbaggar och kackerlackor. Därför är promenaden runt grottan inte alls så trevlig som den hade kunnat vara. Det luktar också. En otroligt stark doft av ammoniak sprider sig från grottan ner till lungorna.
Gomantong Caves i Sandakan, Borneo
Grottan är också hem för miljoner fladdermöss och svalor (Swiftlets), som flyger in och ut under kvällarna och förmiddagarna. Vi besökte den svarta grottan som är mer lättillgänglig än den vita grottan. Trots att vi promenerade på en uppbyggd gångväg så var det svårt att inte smutsa ner skorna. För avföringen fanns överallt, tillsammans med otäcka kryp och kackerlackor. Det var också halt på vissa ställen och det gällde att vara försiktig, för att ramla ner i avföringen hade nog inte varit så roligt!
Grottan är också så välkänd att de tvingas ha folk som vaktar ingångarna till grottan. På bilden nedan så kan du se en av bostäderna som vakterna tvingas bo i högt uppe på berget. För grottan är fylld av pengar, i form av dessa fågelbon. Och det är inga småsummor som vi pratar om, utan det handlar om miljontals kronor!
Besöket till Gomangtong Caves ingick i vår paketresa. Annars så hade jag nog hellre valt att göra något mer intressant. Fast samtidigt, såhär i efterhand, så var det ändå intressant att få höra om fåglarna och hur värdefulla deras bon faktiskt är. Det är otroligt att man kan ta något helt naturligt och skapa en riktig guldgruva av det! Vill du läsa mer om grottorna så klicka här.
Bird Nest Soup och en av världens mest farligaste arbetsplats
Grottan i Gomantong har varit känd i århundraden för sina värdefulla och ätbara Swiftlet bon. Dessa skördas för att bli till fågelbo soppa och det allra värdefullaste av dessa bon, de vita, kan säljas för otroligt höga priser.
På grund av dessa värdefulla fågelbon så arbetar lokalbefolkningen med att klättra upp på taket av dessa grottor, för att samla in bon från svalorna. Man gör detta två gånger under varje år, från februari till april och sen igen i juli till september.
Det krävs licenser för att få göra detta och under klättringarna så använder man endast rottingstegar, rep och bambupålar. Det är höga böter och straffavgifter för den som blir påkommen med att samla in bon utan en giltig licens.
Dessa fågelbon är extremt exklusiva och extremt dyra! Vem hade kunnat tro det?