En utflykt till Pulau Ular (även känd som Snake Island)

En utflykt till Pulau Ular (även känd som Snake Island)

Jag och Becka valde att åka med på en guidad tur till Pulau Ular eller Snake Island som ön kallas på engelska. Vi åkte dit med höga förväntningar om att få se de livsfarliga Banded Sea Kraits (havsormar) som sägs hålla till runt och på ön. Turen innehöll även ett stopp på en liten sandö, Sands Spit Island, samt ungefär en timmes snorkling.

Havsormarna kommer till Snake Island för att para sig och har ett gift som är ungefär fyra gånger så giftigt som en kobras gift är. De biter dock inte så ofta, förutsatt att de inte blir provocerade eller om man eventuellt råkar trampa på en. Deras mun är väldigt liten så därför kan de bara bitas där huden är tunn.

Båtresan ut till Snake Island tog ungefär 20 minuter och vi passerar även Sandön som vi senare ska stiga iland på. Snake Island är obebodd och det finns inga hus på ön. Vi välkomnades till ön av en skylt på bryggan och av en guide som står och håller i en av dessa havsormar. Han har hämtat en för att visa oss. De modiga kunde välja att känna på ormen och även ha den runt sig, självklart med hjälp av guiden. Och såklart fick vi alla ta våra bilder.

Jag önskar att jag hade desto mer att berätta, men det är ungefär där som våra förhoppningar faller i spillror. För vi inser att det är den enda havsorm som vi kommer att få se under dagen. Av turens beskrivning så hade vi räknat med att ön skulle vara full av ormar. Vi hade hellre sett hundra ormar ligga på klipporna än att känna på en orm för det känns ju inte speciellt autentiskt.

När vi bokade utflykten så fick de oss att tro att det verkligen fanns väldigt många ormar där. Och jag kan inte säga helt säkert att det inte fanns fler ormar där, men vi såg inga. Så vi lämnar ön med en känsla av besvikelse och jag kan inte rekommendera denna utflykt. Guiderna var dock trevliga och det är inte deras fel att vi var besvikna. De gjorde allt för att vi skulle vara nöjda och resten av gruppen verkade inte vara lika besvikna som vi var. Det beror väl helt enkelt på vad man har för förväntningar och i detta fall så hade vi nog allt för höga förväntningar!

Så, ska du till Pulau Tiga / Survivor Island och funderar på att åka på utflykten? Skippa den! Spara dina pengar och välj någon annan utflykt.

Sands Spit Island

Efter stoppet på Snake Island så åkte vi vidare till sandön och vi var iland i ungefär en kvart. Stoppet var mest till för att vi skulle få ta lite bilder. Det fanns inte så mycket mer att göra på ön eftersom stoppet var så kort. Jag hade annars gärna stannat kvar där nån timme och badat. Det var också tyvärr väldigt skräpigt på ön, från andra turister förmodar jag. Skruvkorkar och platsförpackningar hittade vi bland annat. Det kändes väldigt tråkigt, för hur svårt är det egentligen att ta med sig sitt eget skräp?

Pulau Ular / Snake Island, Sabah, Borneo Pulau Ular / Snake Island, Sabah, BorneoPulau Ular / Snake Island, Sabah, Borneo Pulau Ular / Snake Island, Sabah, BorneoPulau Ular / Snake Island, Sabah, Borneo Pulau Ular / Snake Island, Sabah, Borneo Pulau Ular / Snake Island, Sabah, Borneo Pulau Ular / Snake Island, Sabah, BorneoPulau Ular / Snake Island, Sabah, Borneo Pulau Ular / Snake Island, Sabah, Borneo Pulau Ular / Snake Island, Sabah, Borneo Pulau Ular / Snake Island, Sabah, BorneoPulau Ular / Snake Island, Sabah, Borneo Pulau Ular / Snake Island, Sabah, Borneo Pulau Ular / Snake Island, Sabah, Borneo

Snorkling utanför Survivor Island

Det sista stoppet på utflykten var nog det bästa. Då var det dags att snorkla. Vi fick dock först åka tillbaka till bryggan vid resorten för att byta båt. De sa inget om vad som hände så vi trodde först att vi inte skulle få snorkla alls. Förklaringen kom först efter att vi hade frågat vad som hände. Vi åkte sen ut en bit från land till en plats där det skulle vara bra snorkling och där var det bara att hoppa i det turkosa vattnet! Platsen låg ganska nära land och det kändes som att bara man var simkunnig så hade man nog kunnat simma ut hit själv. Fast samtidigt så är det kanske skönt att ha en båt i närheten ifall man nu inte orkar simma tillbaka.

Efter snorklingen så var det dags för oss att åka tillbaka in till fastlandet, för att snabbt byta om från badkläder till vanliga kläder. För vi skulle lämna Pulau Tiga för denna gång och åka tillbaka till Kota Kinabalu.

Pulau Tiga, Borneo

Pulau Tiga, Borneo

Pulau Tiga, Borneo

Pulau Tiga, Borneo

Pulau Tiga, Borneo

Pulau Tiga / Survivor Island, Sabah, Borneo Pulau Tiga / Survivor Island, Sabah, Borneo Pulau Tiga / Survivor Island, Sabah, Borneo

Pulau Tiga / Survivor Island, Sabah, Borneo Pulau Tiga / Survivor Island, Sabah, Borneo

Läs mer inlägg om Borneo

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *