Selingan Island / Turtle Island Marine Park

Vår resa till Selingan Island, eller Turtle Island som ön också kallas, började tidigt på morgonen. Vi flög från Kota Kinabalu till Sandakan, där vår guide från företaget Nasalis Larvatus hämtade upp oss. Det regnade massor och vi åkte först in till Sandakan där vi fick en halvtimme på oss att gå och handla. Ute på Turtle Island så skulle det inte finnas någon affär och det som fanns att köpa skulle vara väldigt dyrt. Så jag passade på att köpa några extra flaskor vatten.

Sen var det dags att åka till färjeläget där vi fick vänta på vår speedboat. Vi fick vänta lite extra länge på grund av allt regn och de stora vågorna. Men vi kom iväg till sist och det var minst sagt en skumpig båtresa! Jag hade inte sovit så mycket under natten och var trött, så jag somnade under resan.. och vaknade upp otroligt många gånger, på grund av att jag flög upp från sätet.

När vi kom fram så blev vi visade till våra rum. Jag och Mikaela blev välkomnade av en liten geckoödla som kröp längs väggen. Vi vilade lite, åt lunch och sen bytte vi om till badkläder och gick ner till stranden där vi snorklade. Såg massa fiskar, vissa mindre rädda än andra.

Sen helt plötsligt så började det störtregna! Det verkligen öste ner! De andra tog sina saker och sprang iväg till rummen. Själv så plockade jag sakta ihop mina saker (jag var ju redan blöt) och precis när jag var på väg att gå så ångrade jag mig. Så jag ställde ner mina saker under ett träd och klev ner i vattnet igen. För, det är ju bara så härligt att bada när det regnar!

Dessvärre så hade jag glömt bort att jag hade min mobil i min väska. Jag hade två väskor, en vattentät drybag som jag hade kameran i och mina vanliga väska som mobilen låg i. När jag väl kom tillbaka till rummet så insåg jag att den var helt dyblöt! Tog ut batteriet och lät det torka och som tur var så verkade det som att mobilen fungerade som den skulle. So far, so good.. tills jag insåg att det inte gick att ladda den. Inte alls roligt. Så, det var bara att inse fakta – jag var utan mobil.

Efter mitt lilla missöde med mobilen och efter att det hade slutat regna så tog jag en promenad längs strandkanten runt halva ön. Det var folktomt och kändes så skönt att gå där helt ensam.

Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // BorneoTurtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // BorneoTurtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // BorneoTurtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo

Kvällsmat och sköldpaddor

På kvällen så blev vi serverade en buffé och när vi hade ätit klart så tog vår guide med oss upp på ovanvåningen. Där berättade han om sköldpaddorna, om området och visade oss bilder. Mer än så hann vi inte med förrän det var dags att bege sig ut till stranden!

Klockan var bara runt halv nio och vi hade blivit förvarnade att det kunde dröja. Något tidsschema finns inte då sköldpaddorna är egna individer och de kommer när de kommer. Ibland har det dröjt ända fram till fyra på morgonen. Men något som är säkert är att det kommer sköldpaddor till Turtle Island varje kväll/natt.

Vi promenerade ner till stranden och där såg vi vår sköldpadda. Hon hade redan börjat lägga sina ägg och vi fick samlas bakom henne, för att inte störa. Vi fick turas om att stå längst fram i gruppen och efter ett tag så blev vi tillsagda att det var okej att ställa oss framför henne istället. Jag förstod inte riktigt logiken i detta då vi tidigare inte fick göra det..

Personalen mätte och märkte henne. De gör detta för att kunna se om hon kommer tillbaka i framtiden. De samlade även ihop hennes ägg för att lägga dom i ett mer skyddat område.

Sista delen av programmet var att se när de släpper ut nykläckta små sköldpaddor i havet. Vi fick se 25 stycken små sköldpaddor. Jag tyckte det var väldigt lite eftersom kvällen innan hade det varit 201 stycken! Men det har även funnits kvällar då de inte har funnits några baby sköldpaddor att släppa ut så jag ska inte klaga.

Då det var sista punkten i programmet så fanns det inte så mycket mer för oss att göra än att gå och sova. Det blev en tidig kväll och det kändes faktiskt väldigt skönt!
Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // BorneoTurtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // BorneoTurtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // BorneoTurtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo Turtle Conservation Project // Selingan Turtle Island Marine Park // Borneo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.