Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre är ett center för orangutanger som behöver hjälp att lära sig leva i det vilda. Vi åkte dit med vår guide från Nasalis Larvatus för att lära oss mer om orangutangerna och för att få träffa dom.

Vi började med att promenera längs plattformarna i regnskogen. Vår guide berättade lite kort om historian och intressanta fakta medan han försökte peka ut orangutanger och andra apor som fanns uppe i träden.

Efter en kort promenad så var vi framme vid plattformen för matningen.

Dagens största händelse på Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

Varje dag klockan tio på förmiddagen och tre på eftermiddagen så matar de orangutangerna vid ett särskilt “matställe”. Det finns aldrig någon garanti för att orangutangerna ska komma till matningen.

Personalen försöker aldrig heller locka till sig orangutangerna men de har lärt sig att det finns mat där vid just de tiderna och oftast så kommer alltid några av orangutangerna.

På centret så tar de hand om föräldralösa baby orangutanger som de har räddat från olika situationer. De lär orangutangerna att överleva själva i det vilda och de släpps ut så fort de anses vara redo för ett självständigt liv utan inblandning från oss människor.

Idag så finns det ca 60-80 stycken orangutanger som lever fritt inom deras stora inhägnade område.

Sabah, en självständig stat i Malaysia

När Sabah blev en självständig stat i Malaysia år 1963 så ville man bevara områdets vilda djur. En Engelsk dam grundade Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre redan året efter och idag så är området 43 kvadratkilometer stort.

Sepilok var det allra första centret i hela världen som ägnade sig åt rehabilitering av föräldralösa orangutanger. Förutom de orangutanger som lever fritt inom området så finns det även runt 25 stycken unga föräldralösa orangutanger.

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre erbjuder även medicinsk vård för de föräldralösa orangutangerna och även till andra vilda arter. Både solbjörnar, Gibbonapor och Sumatra noshörningar har behandlats vid centrumet.

Närkontakt med orangutanger

Efter att matningen var över för denna gång så var det två orangutanger som bestämde sig för att komma till oss. De verkade helt orädda och kom ner från sin trygghet uppe i träden och promenerade runt på räckena som fanns längs plattformarna där besökare är tillåtna att gå.

Läs mer om Borneo

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah BorneoSepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah BorneoSepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah BorneoSepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo

Vart kommer alla föräldralösa orangutanger från?

Tråkigt nog så är de resultatet av olaglig avverkning och avskogning. Det finns även de som fångar in orangutanger och har de som husdjur. Detta är också olagligt men det hindrar inte folk.

Det tar upp till sju år innan en orangutang kan bli helt rehabiliterad. Och det krävs mycket engagemang och hängivenhet av personalen och alla som är inblandade i denna process.

De små babyorangutangerna behöver vård dygnet runt, precis som en mänsklig baby och när de växer upp så får de umgås med andra orangutanger. Under kvällarna hålls de dock inomhus på grund av deras egna säkerhet.

Orangutangerna behöver lära sig mycket innan de är redo för att släppas fria. De måste utveckla sin klättringsteknik eftersom de är djur som lever högt uppe i träden i regnskogen. De måste också lära sig att hitta egen föda.

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, Sabah Borneo

Information

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre ligger i delstaten Sabah i norra Borneo. Centret finns i utkanten av Kabili skogsreservat.

Öppet: 9.00-16.00.
Pris barn: RM15
Pris vuxen: RM30

Om du vill fotografera och filma under ditt besök så kostar det RM10.

Matningstiderna är 10.00 och 15.00.

Var gärna där lite innan så du har tid att hitta en bra plats.

Att ta sig till Sepilok

Det är 23 km mellan Sandakan och Sepilok.

Buss från Sandakan avgår från Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) från klockan 6 varje morgon. Det kostar ca RM2 enkel väg. Bussen stannar dock bara vid korsningen till centrumet och du måste promenera i ca 1,5 km innan du är framme vid centret.

Du kan även ta taxi och det kostar ca RM100 tur och retur. Taxipriset är alltid förhandlingsbart dock.

Du kan även boka en dagstur med olika reseoperatörer och här finns en lista på några. Jag kan dock inte rekommendera några av dom då vi åkte på en tredagars-tur med ett annat företag. Men som vanligt så skulle jag jämföra priser och försöka hitta information om företaget på t ex Tripadvisor.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *