Silvretta High Alpine Road - Österrikes vackraste väg

Silvretta High Alpine Road – Österrikes vackraste väg

När vi inte kunde vandra till Alp Nova så bestämde vi oss för att köra längs Silvretta High Alpine Road. Vägen börjar i Partenen som ligger i Vorarlberg och slutar Galtür som ligger i Tyrolen. Eller tvärtom. Vi började vår resa i Partenen, körde ungefär halva vägen och vände strax efter att vi kört över gränsen mellan Vorarlberg och Tyrolen. Hade det inte regnat så mycket så hade vi kanske fortsatt köra vidare en liten bit men nu kändes det lika bra att vända. På vårt hotell så väntade relax avdelningen och en middag.

Silvretta High Alpine Road byggdes mellan 1925 och 1930 – det tog alltså fem år att bygga vägen. Från början så var vägen tänkt att vara en transportväg för material som skulle användas under byggandet av ett kraftverk. Det dröjde dock ända till 1961 innan vägen skulle komma att öppnas upp för allmänheten.

Vägen är 22,3 kilometer lång och har en maximal höjning på tolv procent. Från Partenen och en höjd på 1051 meter så åker du upp längs Vermunt reservoaren upp till Silvretta-Bielerhöhe. När du är där så har du nått den högsta punkten längs vägen och vid det här laget så är du uppe på 2021 meters höjd.

När du väl är uppe så passar det perfekt att stanna upp och njuta av utsikten över det vackra landskapet i Montafon. Här kan du även se Vorarlbergs högsta topp, Piz Buin. Vi hade ju lite otur med vädret när vi var där så det blev väl inte jättemycket till utsikt över bergen. Därför valde vi att åka tillbaka efter middagen för att se om vi kunde ha lite bättre tur med sikten då. Det hade vi och vi fick en fantastisk avslutning på vår kväll.

Bra att veta om Silvretta High Alpine Road

  • Det kostar 15 euro att köra längs vägen och du hittar tullstation i Partenen och Galtür.
  • Silvretta Classic Rallye är ett vintagelopp som lockar bilälskare från hela världen.
  • Det finns inte mindre än 34 hårnålskurvor längs vägen.
  • Vägens namn är Silvretta-Hochalpenstraße, eller Silvretta High Alpine Road på engelska.
  • Vägens kallas för drömvägen i Alperna för finsmakare.
  • Den bästa utsikten över vägen hittar du mellan kurva 22 och 23.

Bilderna nedan är tagna under två olika tillfällen, vilket kanske märks om du tänker på ljuset i bilderna.

På väg mot Silvretta-Hochalpenstraße.

Ser du vägen kringla sig där bland det gröna?

Silvretta High Alpine Road

Silvretta High Alpine Road

Silvretta High Alpine Road

Silvretta High Alpine Road

På väg tillbaka till Hotel Alpenfeuer för relax och middag.

Tillbaka för solnedgångsbilder..

Vi såg inte solen så det blev ingen riktig solnedgång, men ljuset förändrades till något alldeles fantastiskt vackert som gjorde det så värt att åka tillbaka. Eller ja, åtminstone enligt mig. Kenny hade nog nöjt sig med eftermiddagens upplevelse. Det var han som körde så att jag skulle kunna fotografera från bilen, men han är väl lagomt förtjust i att köra på sådana där vägar pga höjden och höjdrädsla.

Silvretta High Alpine Road

Silvretta High Alpine Road

 

Sista bilden, en av mina favoriter.

Vill du läsa mer om resan till Vorarlberg i Österrike?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

    1. Ja, det var en riktigt fin sträcka att köra. Spännande att ta sig uppåt på serpentinvägarna också. Kan tänka mig att det finns många fina bergspass i Italien också! Måste vara ännu häftigare att uppleva dem på MC också!