En vinterweekend i Tallinn
Mitt i januari så åkte jag över till andra sidan Östersjön för att spendera en mini-mitt-i-veckan-weekend i Tallinn. Eller hur beskriver man egentligen en resa som är som en weekendresa fast mitt i veckan? Jag reste ju mitt i veckan men ändå kändes det som en weekend.
Efter att ha gjort två misslyckade försök att ta mig till Tallinn tidigare så fick jag äntligen chansen att upptäcka staden tack vare en inbjudan på en pressresa. Egentligen så skulle jag ha rest från Landvetter (Göteborg) med Nordica som har en ny direktlinje mellan Göteborg-Tallinn. Sen blev det ändring i tidtabellen så det blev istället avgång från Arlanda (Stockholm) istället. Jag reste tillsammans med Johanna (Johanna Elisabet) och vi hade mest sällskap till lunch/middag och upptäckte sedan staden på egen hand.
Läs mer: Det blev ingen kryssning & Det blev ingen nyårsafton i Tallinn
Jag utforskar Tallinn på egen hand
Under den enda heldagen i Tallinn så fick vi välja mellan att antingen gå på en guidad tur i staden eller utforska på egen hand. Jag kände mig väldigt kluven med hur jag skulle göra då det ofta kan vara intressant att upptäcka en stad tillsammans med en som faktiskt bor där. Samtidigt så tycker jag också om att utforska på egen hand för då vet jag att jag verkligen får tid till att fotografera. I slutändan så väljer jag att utforska på egen hand och jag börjar med att promenera upp till Domberget för att jaga utsikter. Här uppe så bodde adeln förr i tiden, medan hantverkare och handelsmännen bodde nere i stan
Jag hinner med hela tre stycken efter många om och men – det är lätt att virra bort sig i stadens smala gator som inte har någon logik – innan det är dags för lunch. Jag tar fel väg både en och två gånger. Jag ville inte gå runt med telefonen i handen hela tiden så jag försökte klara mig utan GPS men när det börjar bli lunchtid så inser jag att jag måste ta telefonen till hjälp för att hitta den snabbaste vägen.
Vi äter lunch på Pegasus och det är ändå lite skönt att få sitta inomhus en stund. Det är både blåsigt och råkallt ute i luften. Efter lunch så är det meningen att jag ska besöka KGB museumet, men jag stannar till “lite snabbt” för att fotografera Viru Gates; den berömda ingången till Tallinn. Jag glömmer bort tiden då ljuset är alldeles perfekt. Under dagen så har det mestadels varit molnigt med en väldigt tråkig himmel. Mitt korta stopp drar ut väldigt mycket på tiden och jag lyckas med att boka om tiden så att jag kan besöka museet dagen efter istället. Man måste nämligen boka in sitt besök där i förväg, så om du funderar på att besöka det – glöm inte att boka tid för det och missa inte din tid för det är ingen garanti att du får plats under nästa visning.
Estland och Sverige – två länder med gemensam historia
Sverige har påverkat en stor del av Estlands historia då svenskarna kom till Estland redan under 1200-talet. Dock så etablerade sig svenskarna inte sig i landet förrän under 1500- och 1600-talen. År 1629 så var hela Estland under svenskt herravälde och den perioden är även känd som “den goda svenska tiden”. Men när Sverige förlorade Det stora Nordiska kriget år 1721 så förlorade vi kontrollen över landet. Men än idag så finns det fortfarande svenska namn på många av landets orter och gator och det finns mycket som knyter samman ländernas historia.
- Tallinn är Estlands huvudstad och där bor det ca 430 000 invånader.
- Det historiska svenska (samt tyska och danska) namnet på Tallinn är Reval, men efter att den tyska och svenska befolkningen tvingades lämna Estland i samband med andra världskriget så började man att använda namnet Tallinn även på svenska och tyska.
- Gamla stan i Tallinn finns med på Unescos världsarvslista sedan 1997.
- Skype utvecklades i bland annat Tallinn.
- Tallinn har två vänorter i Sverige – Skellefteå och Malmö.
Tallinns Episkopala Domkyrka
Innan resan så hade jag inte alls planerat att besöka domkyrkan, förutom att kanske ta någon bild på utsidan. Men så fick jag ett meddelande på Snapchat från min mamma under min första kväll, hon frågade snällt om jag kunde gå in och ta några bilder om jag hade tid. Anledningen? Min släkt har personliga anknytningar till Tallinn, även om jag egentligen inte alls är så påläst om hur. Min mamma är den som har släktforskat väldigt mycket och har kopplat ihop vår släkt till De la Gardie-släkten.
På pressresor så kan det ju vara ont om tid till personliga små utflykter men under denna resa så styrde jag helt över tiden själv, förutom måltiderna då. Så under min sista dag i Tallinn så promenerade jag bort till domkyrkan så att jag var där lagom till kl 10.00 – då de öppnade dörrarna för allmänheten. Jag hade en dryg halvtimme på mig innan jag var tvungen att bege mig till min guidade tur på KGB museet.
Inne i Domkyrkan så finns det en väldigt vacker inredning och väldigt vackra gravplattor från 1200-1700-talen. Där finns även adelsfamiljernas vapen-epitafier från 1600-1900-talen och inne i kyrkan så ligger bland annat den svenska härföraren Pontus De la Gardie med fru samt den svenska kungen Johan den tredjes dotter Sophia Gyllenhielm begravda. De la Gardie-graven fann jag till höger om altaret, efter lite hjälp från personalen. Jag fick även tillstånd att gå fram dit lite snabbt för att ta några bilder.
För att besöka kyrkan så “måste” du donera en summa. Vill du även klättra upp till det 69 meter höga klocktornet så behöver du köpa en biljett. Även om jag gillar utsikter så hade jag inte riktigt tid för ett besök upp till tornet denna gång.
Äta i Tallinn
Jag har skrivit ett eget inlägg om alla de restauranger som jag besökte under resan.
Fyra utsiktsplatser i Tallinn som är värda ett besök
Det första jag gör när jag besöker en ny plats är att försöka ta reda på vart den bästa utsikten finns. I Tallinn så hittade jag flera platser med vacker utsikt som jag tycker är värda ett besök.
- Patkuls utsiktsplattform
Adress: Rahukohtu tänav, Kesklinna linnaosa - Kohtuotsa utsiktsplatform
Adress: Kohtu tänav, Kesklinna linnaosa
- Bishop’s Garden
Adress: Piiskopi aed
- KGB museumet / Viru Hotel
Adress: Viru Hotel, Viru väljak 4
Missa inte detta under ditt besök i Tallinn
År 1972. Det var en gång ett hotell vid namn Viru… Så börjar historien om KGB museet i Tallinn.
Med drygt 20 år kvar till slutet av sovjettiden så skapas historia bakom slutna dörrar på Hotel Viru. Vad som utåt sett verkar vara ett hotell tänkt för utländska besökare, men som egentligen bara är en kuliss för den statliga kommittén för statssäkerheten. Även kallad för KGB. Idag så hittar du KGB museet högst upp i byggnaden och där får du lära dig mer om hur två världar existerade nära inpå varandra.
Boende i Tallinn
Palace Hotel är ett anrikt hotell som öppnades den 16 januari 1937. Hotellet designades av Elmar Lohk och är idag en av de mest spektakulära, glamorösa och fina byggnader från den tiden. Hotellet har en speciell status för lokalinvånarna i Tallinn, ligger precis vid Freedom Square (som jag dessutom har utsikt över) och bara ett stenkast från gamla stan och stadens hjärta.
Här finns också en mysig spa-avdelning. Här finns två olika sorters bastu, en liten pool och en bubbelpool samt mysiga loungesoffor att slappa på. Jag smög ner till källarvåningen för att njuta av lugn och ro innan vi begav oss ut för att äta middag senare samma kväll. Även om du bara har en timme så är det så värt det att faktiskt gå ned och bada en stund.
Då jag bara har bott på ett hotell i Tallinn så är det även det enda hotell som jag faktiskt kan rekommendera. Dock så kan jag verkligen rekommendera det hotellet, det var verkligen mysigt och har bra läge.
Dagsaktuella priser: Hotel Palace i Tallinn (reklamlänk)
Men oj vilka foton Helena! Rätt årstid också, eftersom jag också var där på vintern. 🙂
Åh men tack så mycket! Blev så glad av din kommentar <3 Och så bra att det var samma årstid!
Tallin er en nydelig by, både på sommeren og vinteren. Utrolig flotte bilder, forresten! 🙂
Ja, visst är det en fin stad 🙂 Och tack så mycket!