CMA Music Fest i Nashville - en festivalguide inför din resa

CMA Music Fest i Nashville – en festivalguide inför din resa

För mig så betyder Nashville countrymusik och även om jag inte är så intresserad av att gå på festivaler nuförtiden så kände jag ändå att jag ville uppleva countryfestivalen CMA Music Fest. Så vi planerade in vår resrutt efter festivalens datum och såg fram emot en vecka med musik i countrymeckat Nashville.

Läs mer: Fler inlägg från Nashville, Tennessee

CMA Music Fest 2016 - Nashville, Tennessee

Vad är CMA Music Festival?

CMA Music Fest är en fyra dagar lång countryfestival i Nashville där du kan lyssna på musik nästan dygnet runt. Festivalen har hållit på sedan 1972 och i början så kallades den för Fan Fair. 2004 så ändrades namnet till CMA Music Fest. Eller CMA Fest som festivalen kallas i folkmun.

Här uppträder flera hundratals artister på olika scener runt om i Downtown Nashville och det finns också möjlighet till meet and greets där du kan få autografer och bilder med dina favoritartister.

Under dagtid så är festivalen gratis att besöka och det är bara att komma och gå precis så som du själv känner för. Det finns något att göra för de flesta under dagen – allt från gratis konserter till andra event runt om i staden. Bland annat så kan du tävla i massa olika tävlingar för att vinna olika priser – vi kom hem med både munktröjor, strumpor, en filt och Kenny stod länge och köade för att få en personlig ölhållare i läder. Du vet, en sån där smart uppfinning som håller drycken kall i sommarvärmen.

På kvällarna så uppträder några av de mer etablerade artisterna inne på Nissan Stadium och till skillnad från dagtid så kostar detta event. När vi besökte festivalen så valde jag, Kenny och Jimmy att köpa varsitt CMA Fest 4-Day Pass som skulle ge oss inträde till kvällens konserter på Nissan Stadium. Tony kände sig nöjd med att hänga Downtown under dagtid – olika intressen och lite sånt.

Kul att veta

 • Garth Brooks signerade autografer under 23 timmar på raken under 1996 – utan att ta paus!
 • Artisterna som uppträder under festivalen får inte betalt och alla intäkter från konserterna går till att stödja skolornas musikprogram “Keep the Music Playing“.

Läs mer: På den officiella hemsidan för CMA Music Fest så hittar du all info om årets festival.

CMA Music Fest 2016 - Nashville, Tennessee

Hur köper jag biljetter till CMA Music Fest?

Biljetterna till CMA Music Fest är väldigt populära och säljer ofta slut ganska snart efter biljettsläpp som är ungefär ett år innan. Du kommer med andra ord inte veta vilka artister som kommer att uppträda om du väljer att köpa biljett direkt. Vi valde att köpa våra biljetter i februari, då vi helt säkert visste att vi faktiskt skulle befinna oss i Nashville under festivalveckan. Det fanns fortfarande lite biljetter kvar och även om de var väldigt högt uppe i arenan så kunde vi se scenen hyfsat bra.

Biljetterna till festivalen säljs endast på Ticketmaster – men det är även möjligt att hitta biljetter på tredjepartssidor som StubHub eller RazorGator. Du kan välja mellan att köpa ett 4-dagars festivalpass eller endagsbiljett. För dig som inte bor i USA så går det bra att hämta upp biljetterna på plats under festivalveckan.

Tips: Om du köper 4-dagars passet så ingår även en plats i fotodiket framför scenen. Själv så valde jag att skippa det och bara njuta av festivalen denna gång. Jag har haft fotopass till många andra konserter och tycker det är väldigt roligt att fotografera konserter men ville inte spendera tid med att stå och köa i värmen.

Fördelar med 4-dagars festivalpass

 • Inträde till konserterna på Nissan Stadium
 • Plats i fotodiket under vissa av konserterna
 • Tidigt insläpp till konserterna på Riverfront Stage
 • Du får åka CMA Shuttlebussarna (utan kostnad) som trafikerar områdena under både dag- och kvällstid.
 • Inträde till Fan Fair X Hall (kostar annars $10 per dag eller $25 för alla dagar)

Hank Williams // CMA Music Fest i Nashville

Hur är det med parkering i Nashville under CMA Music Fest?

CMA Music Fest lockar flera hundratusentals musikintresserade som alla samsas om gatorna i Nashville. Biltrafik stängs av och det rekommenderas att undvika att ta bilen in till Downtown om du absolut inte måste. Då vi bodde två mil utanför Nashville så hade vi inte så mycket val utan det var bil som gällde för oss.

Eftersom vi hade köpt CMA-pass så kunde vi även välja att förboka parkering vid arenan och den platsen kunde vi även utnyttja under dagtid. Det kostar $63.95 (ca 550 kr) för ett parkeringstillstånd som gällde under alla fyra dagar. Den enda gång som vi behövde ta oss in till Downtown med bil var då vi skulle hämta ut våra CMA pass och då hade vi tur och lyckades få en parkering väldigt nära utlämningsstället CMA Fest Box Office.

Förutom parkeringen vid Nissan Stadium så finns det flera olika parkeringsgarage och uteparkeringar i Downtown Nashville och även om det är dyrt att parkera där så är det värt det för att slippa promenera alltför långt till och från bilen. Du kommer förmodligen ändå att promenera väldigt mycket under festivaldagarna.

Ett alternativ till att parkera dyrt i stan är att åka UBER eller LYFT (håll utkik efter personal från de olika företagen – de brukar dela ut lappar med rabattkuponger under festivaldagarna).

CMA Music Fest 2016 - Nashville, Tennessee

Vad ska jag äta och dricka under festivalen?

Något som du inte behöver vara orolig över är att inte hitta något att äta under festivalen. Förutom alla restauranger längs Broadway och Downtown så finns det massor av Food Trucks parkerade vid “Eat To The Beat” området som ligger precis utanför Fan Fair X samt nära Music City Walk of Fame Park. Du kommer förmodligen att få köa länge men det är det värt!

Det finns försäljare vid olika platser i festivalområdet som säljer vatten på flaska för $1 samt så går det att fylla på din egna vattenflaska vid olika platser. Glöm inte att dricka mycket vatten i värmen!

CMA Music Fest 2016 - Nashville, Tennessee

Bra att veta innan du besöker CMA Music Fest i Nashville

Jag har samlat några av de frågor som är vanligast att få inför festivalen – för övriga frågor som du har så kan jag rekommendera att gå in på den officiella hemsidan för CMA Music Fest.

När exakt är CMA Music Fest?

Festivalen hålls i början av juni men datumen är olika varje år. Aktuella datum hittar du här.

Hur många olika scener finns det och exakt hur många är det som uppträder under festivalen?

Det finns sex scener som det är gratis att besöka samt Nissan Stadium som du behöver ett festivalpass för att komma in på. Antalet uppträdanden är olika från år till år men om du vill veta vilka som uppträder under årets festival så kan du gå in på den officiella hemsidan.

Är det sant att jag inte får ta med mig en väska in på konserterna?

Ja, lite sanning ligger i det. När jag besökte festivalen under 2016 så var det okej att ha med sig sin egna väska under dagtid men under kvällstid på Nissan Stadium så tilläts endast genomskinliga väskor.

Nu verkar det som att förbudet för vanliga väskor även gäller hela festivalområdet. Så om du vill ha med dig en väska in på området så måste den vara genomskinlig. Du hittar mer information och mer detaljerade regler för tillåtna väskor inne på festivalområdet på den officiella hemsidan.

Hur är det med kameror – får jag fotografera under festivalen?

Ja, du får fotografera under festivalen och på konserterna men men du får inte använda en stor systemkamera. På den officiella hemsidan så hittar du mer detaljerad information om vad exakt som inte är tillåtet, samt vad som är tillåtet. Jag har skrivit ned några av de mesta vanliga föremålen nedan.

Du får inte ta med dig in dessa föremål till festivalområdet

 • Kameratillbehör, stativ, selfiesticks, etc.
 • Kameror med utbytbara objektiv
 • Kylväskor, flaggor eller paraplyn
 • Droger, vapen eller fyrverkerier
 • Alkohol (du får dock köpa alkohol inne på området)
 • Mat eller dryck som du inte köpt inne på området
 • Skateboards, cyklar eller rollerskates
 • Ljus- och bildupptagningsutrustning eller GoPros
 • Djur (servicehundar är tillåtna)

Dessa föremål är tillåtna att ta med in på festivalområdet

 • Kikare
 • Mobilkamera, engångskameror eller små digitala kameror
 • Ponchos
 • Tomma vattenflaskor (dock inte av glas)
 • Solskydd (dock inte sprayflaskor med aerosol)

Nashville, Tennessee

Hur ska jag planera mina dagar på CMA Music Fest?

Du hittar aktuellt schema för alla konserter och uppträdanden på den officiella hemsidan och de har även en app som är väldigt smidig att använda. Där kan du markera dina favoriter och se exakt när och var de spelar.

Mitt råd är att försöka välja ut de artister och uppträdanden som är viktigast för att inte ha alltför fullspäckade dagar. Du måste också räkna med att det kan ta tid att ta sig emellan de olika scenerna och vill du få en plats långt fram så lägg även till tid för att stå i kö.

Läs mer: Ladda ner den officiella appen för CMA Music Fest

CMA Music Fest Android App

Vart ska jag bo under festivalen?

Det är ett otroligt stort tryck på boende under festivalen och det är inte ovanligt att även priserna går upp. Då vi visste att vi skulle tillbringa ungefär en vecka i Nashville så valde vi redan från början att skippa hotell och försöka hitta ett bra boende via Airbnb. Att bo på hotell kostar ju en del och vi tänkte att vi istället kan få ner priset genom att laga egen mat under veckan.

Flera av de boenden som vi kontaktade via Airbnb ökade helt plötsligt i pris då vi skickade förfrågan. Flera hus som låg ganska centralt skulle först kosta runt 10 000 kr – men efter att vi skickat vår förfrågan så fick vi veta att de hade “glömt” att ändra priset just för den veckan och att det skulle kosta mellan 20 000-30 000 för att bo där under festivalveckan.

Därför valde vi att kolla på boenden som låg lite utanför Nashville. Vi hade otrolig tur och hittade ett jättemysigt hus som låg nära Pasquo och längs Natchez Trace Parkway. Vi betalade ungefär 1000 kr per natt och det skulle ta mellan 20-30 minuter att köra in till downtown Nashville – med andra ord så kändes det väldigt prisvärt och bra.  Men att bo utanför Nashville kanske inte passar alla och jag kan själv känna att jag hellre hade bott nära festivalen då det hade underlättat väldigt mycket. I slutändan så hade vi inte alls mycket tid för att laga mat själva då tiden istället gick till att köra fram och tillbaka.

Så därför är mina rekommendationer att verkligen fundera över om du vill ha gångavstånd till festivalområdet eller om du kan tänka dig att köra fram och tillbaka. Personligen så kommer jag att välja att bo inne i Nashville om jag åker dit för att besöka festivalen en gång till.

Booking.com

Natchez Trace Cottage Airbnb Nashville Tennessee

Bilder från CMA Fest i Nashville 2016

CMA Music Fest 2016 - Nashville, Tennessee

CMA Music Fest 2016 - Nashville, Tennessee

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

Nashville Tennessee The Music City

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

Music City Nashville Tennessee

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

Charles Esten CMA Music Fest i Nashville

Charles Esten Clare Bowen Colin Linden CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

Bilder från Nissan Stadium under CMA Fest 2016

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville

CMA Music Fest i Nashville
CMA Music Fest i Nashville

Sist men inte minst – ha kul och glöm inte att smörja in dig med solkräm – det är varmt i Nashville i juni!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments

 1. Men wow, vilken fullmatad guide till denna festival! Häftigt med sådana här event som lever kvar årtionde efter årtionde. Förstår att det måste ha varit en speciell upplevelse!

  Min häftigaste festival hittills är Colours of Ostrava i Tjeckien.

  1. Ja visst är det roligt med återkommande event som lever kvar så länge. Det var verkligen en häftig upplevelse och jag skulle gärna återvända snart igen – även om det finns så mycket annat som också lockar i just Nashville och Tennessee.

   Colours of Ostrava låter också som en härlig festival!