Plantera och odla med Impecta Fröhandel

Jag provar på att odla örter och solrosor uppe i Lappland

Jag hade inte tänkt att plantera något i år. Eller jag kanske borde skriva vi eftersom det var ett av mina och Kennys gemensamma projekt under både förra året och åren innan. Vi odlade främst tomater, men provade även på rosmarin, gräslök, chili, paprika och djungelgurka. Och solrosor, jag får inte glömma mina älskade solrosor. Allt detta odlade vi på balkongen och lagom till sommaren så var det som en liten djungel där ute. En mysig liten minidjungel.

Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel

Ett nyfunnet intresse för att odla tomater och plantera solrosor!

Egentligen började allt för tre år sedan. Då började vi med en tomatplanta. Året därpå så blev det två. Och förra året så ville vi testa något mer än tomater. Så jag budade hem lite fröer på Tradera. Djungelgurkan var jag mest intresserad av men det blev inget av den alls. Solrosorna växte men tyvärr så blommade de ut precis efter att vi hade åkt norrut. Rosmarinen blev inte så lyckad då endast en av 12 små frön tog sig så det blev ingen kruka med rosmarin. Paprikafröerna blev det heller inget med, men chili fick vi massor av. Så mycket att vi inte riktigt visste vad vi skulle göra med allt. Det slutade med att vi torkade den och så gjorde Kenny eget chilisalt.

Men förra årets tomatplantor? Dom växte sig bara större och större – vi som trodde att vi köpt sådana som skulle hålla sig relativt små. Men nej, de tog över balkongen. Tyvärr så har jag inte en enda bild från förra sommarens odlingsäventyr. Varje gång jag tänkte att jag borde ta några bilder så var jag inte hemma och när jag väl kom hem igen, då glömde jag helt enkelt bort. Och vips så var sommaren slut och inga bilder.

Kennys pappa hade hand om alla våra tomater och fick skörda lite grann innan vi kom hem igen. Men de flesta blev klara i slutet av augusti och i september. Vilket var väldigt bra för då fick vi ju själva njuta av dom. Att plantera så mycket var väl kanske inte helt genomtänkt av oss då vi ändå var borta en så stor del av sommaren. I år så hade vi inte tänkt plantera något alls eftersom vi åter igen planerar att spendera större delen av sommaren uppe i Lappland. Och det känns lite tråkigt att börja odla något som man kanske inte ens får se växa upp helt, eller äta av.

Men så fick jag ett roligt mail med en förfrågan om ett samarbete med Impecta Fröhandel och då började ett frö gro hos mig. Ja, inte bokstavligt talat utan det blir senare… Men jag började fundera på om att jag kanske borde börja odla något ändå, fast här uppe i Lappland. För det är här jag befinner mig just nu. Mailet kom när vi satt i bilen på väg upp och då passade vi på att stanna till hos Blomsterlandet för att kolla utbudet och eventuellt köpa några påsar med frön.

Impecta Fröhandel
Impecta Fröhandel
Impecta Fröhandel
Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Denna solros ska bli ganska hög… Jag kanske borde köpt kruksolrosorna istället?

Att försöka sig på odling i subarktiskt klimat

Så, här är vi nu. Det är fullt med snö utomhus men det är plusgrader lite då och då. Jag kan gå ut i mina foppatofflor utan strumpor utan att frysa om tårna och jacka, den behöver jag inte om jag inte ska vara ute en längre stund. Samtidigt så har jag precis planterat massor av olika frön som nu står på fönsterkarmen så att de får både dagsljus och solljus på sig. Solens strålar har börjat att värma lite grann nu och förhoppningsvis räcker det ganska långt.

Att stå där på Blomsterlandet för att försöka välja ut endast några få fröförpackningar var inte så lätt. Jag gillar inte att behöva göra massa val utan om inte Kenny hade varit med mig så hade jag nog kommit hit med ganska många förpackningar. Nu blev det bara fyra stycken; persilja, gräslök, bladdill och solrosor. Allt ätbart förutom solrosorna men jag kunde inte låta bli. Solrosor är nog min favoritblomma. De är så vackra. Åh, och palettblad – jag blev helt frälst i palettblad för några år sedan och har massor hemma just nu. Så blir det när man lär sig ta sticklingar…

Jag hade velat köpa några andra blommor också och ångrar lite att jag inte gjorde det. Men att plantera blommor utomhus nu när det fortfarande är snö på backen, ja det går ju helt enkelt inte. Men det hade varit kul att försöka. Det kanske blir några nya förpackningar på nästa resa hit upp som blir på sommaren. Om det nu inte är på tok försent att plantera då. Samtidigt så börjar ju säsongen lite senare här uppe i norra Lappland än i Skåne. Så det kanske inte är omöjligt.

Och tomaterna? Dom fröerna blev kvar i affären den här gången. Fast nu när jag skriver klart det här inlägget så känner jag bara att nej, varför köpte vi inte tomatfröerna också?

Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel
Plantera och odla med Impecta Fröhandel

 Det är förresten väldigt intressant det här med hur intressen ändras. Desto äldre jag blir, desto mer intresserad blir jag av saker som jag inte haft något större intresse av tidigare. Odling är en av de sakerna. Jag kommer kanske aldrig ha en riktig trädgård eller ett stort odlingsland, men det är kul att testa lite. Blommor i all ära, men det är ju extra kul med sånt som är ätbart. Och framför allt tomater. Egenodlade tomater är ju de allra godaste!

Nu återstår att se hur mina fröer tar sig. Kommer det bli massa bladdill i krukorna till sommaren och kommer jag att få njuta av några solrosor? Kommer jag kunna äta av min egna persilja och överlever gräslöken? Det hoppas jag verkligen. Men just nu så kan jag bara vänta och hoppas på det bästa. Det gäller verkligen att ha tålamod när det kommer till odling.

Sen har vi den sista frågan, kommer jag kunna låta bli att klicka hem några fler påsar med fröer? Okej, den näst sista frågan var det. Den allra sista är, är det möjligt att plantera blåklockor allra längst upp i Sverige? För det skulle jag vilja testa. Och ja, så var de ju de där tomaterna då…

PS: Jag tror vi har svaret på den näst sista frågan redan nu.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *