En överraskningsresa till Storbritannien - vi upptäcker Cardiff och ser Nashville in Concert

En överraskningsresa till Storbritannien – vi upptäcker Cardiff och ser Nashville in Concert

Cardiff ligger på sydkusten och är både huvudstad och den största staden i Wales. Från att ha varit en liten stad fram till början av 1800-talet så är det idag en blomstrande stad som ökar i folkmängd hela tiden.

Cardiffs motto är “Y ddraig goch ddyry cychwyn” som betyder “Den röda draken ska leda vägen”. Överallt i Cardiff, och övriga Wales, så kommer du att stöta på dessa obegripliga ord som du förmodligen inte kommer ha en aning om vad dess betydelse är. Det är kymriska, eller walesiska som vi i Sverige oftast säger – ett keltiskt språk som talas runt om i Wales. Det är det officiella språket i Wales och därav alla skyltar med dessa, för oss som inte förstår, kanske lite konstiga ord. I Storbritannien så säger man Welsh.

Språket talas av omkring en femtedel av befolkningen i Wales, samt även längs den waleriska gränsen i England och i den walesiska kolonin Y Wladfa som finns i Chubut i Argentina. Trots att det är det officiella språket så är det med andra ord inte alla som kan tala eller förstå språket.

Lär dig mer om Wales: Visit Cardiff & Visit Britain: Wales

Vi upptäcker Cardiff under vårens varma strålar

Vi börjar vår upptäckardag i Cardiff med att promenera från YHA Cardiff Central till stadskärnan. Vi passerar Motorpoint Arena där vi ska få uppleva musikens magi lite senare, fast det vet ju såklart inte Kenny om. Jag är så nervös när vi går förbi för tänk om han ser en affisch eller något annat som avslöjar vilka som ska spela där under morgondagen. Till min förvåning så ser vi inte ett enda tecken på konserten.

Vi fortsätter in på Pret A Manger, ett av mina favoritställen i Storbritannien. Där köper vi med oss baguetter för att äta lite senare. Ingen av oss har ätit speciellt mycket under morgonen och dagen och börjar bli ganska hungriga. Vi promenera igenom staden och sätter oss utanför Cardiff Castle som verkar vara ett populärt tillhåll för både unga såväl som de lite äldre. Här äter vi våra laxbaguetter i lugn och ro på den gröna gräsmattan.

Vi njuter av solen som värmer oss och vi båda saknar både shorts och sandaler. Trots att jag hade kollat vädret innan vi åkte för att kunna skriva en packningslista till både mig och Kenny, så hade jag inte räknat med att solen skulle värma så mycket som den faktiskt gör! Det är lite annorlunda än hemma i Sverige.

Nån timme senare så frågar jag Kenny om han vill gå in och se slottet från insidan men det lockar honom inte speciellt mycket då det kostar pengar. Själv är jag lite sugen men inte tillräckligt för att gå in där ensam. Så istället så promenerar vi tillbaka in mot stadskärnan men kommer inte många meter innan vi slår oss ned på en uteservering. Kenny med en iskall öl framför sig medan jag nöjer mig med ett glas vatten och en huvudvärkstablett som jag köper från kiosken på andra sidan gatan. Bristen på mat och all denna starka sol har gjort att jag fått huvudvärk.

När solen börjar försvinna så promenerar vi runt lite mer, på jakt efter någonstans att äta en riktig middag på. Vi har tidigare under dagen sett både en och två restauranger som vi skulle kunna tänka oss att äta på. I slutändan så vinner Ed’s Diner, med sina amerikanska burgare och milkshakes. Det smakar gott, men kostar en del och även om jag ändå skulle rekommendera stället så är det inte ett ställe jag skulle vilja äta på flera gånger under samma resa.

Sen promenerar vi tillbaka till vårt rum på vandrarhemmet och somnar skönt i den mjuka sängen.

Idag är det dags för konserten och den främsta anledningen till att vi ens är här – men först ska vi upptäcka mer av Cardiff

Vi vaknar utvilade nästa morgon och jag känner hur skönt det var att vi faktiskt har två nätter här. Att resa runt är roligt men det tar också på krafterna att behöva packa ned allting varje dag. Nu har vi istället en hel dag i Cardiff, med absolut ingenting planerat tror Kenny. I  själva verket är det ju idag vi ska på konserten.

Vi väljer bort att äta frukost på YHA. Inte för att vi tror det är dåligt, utan för att jag har bokat bord på Jamie’s Italian till lunchtid och för att vi planerar att eventuellt äta kvällsmat här istället. För att det kan vara roligt att se om maten är bra. Det ser väldigt fint ut i matsalen där och utbudet är stort.

Vi kollar menyn på Jamie’s när vi fortfarande är kvar på rummet, men det visar sig att vi inte riktigt känner för att äta där. Så jag avbokar bordet online och vi promenerar istället bort till centrum och tänker att vi får se vad det blir för lunch. Det kan vara roligt att vara spontan också. Jag hade mest bokat bordet för att de hade en bra deal på just lunchen, där man fick två rätters för ett bra pris. Och Jamie’s Italian är faktiskt en av våra favoritrestauranger.

Det slutar med att vi hamnar på Pizza Hut där de har lunchbuffé. Enkelt, gott och bra pris. Vi äter oss mätta och beger oss sedan vidare för att promenera runt lite i parken som omger slottet. Det är alltid skönt med en promenad efter att ha ätit. Vi strosar runt och njuter av de grönskande omgivningarna. Det är sådana stora kontraster för oss som precis har varit hemma i byn i Lappland där det var fullt med snö

Tiden går alldeles för fort och snart är det dags att gå tillbaka till vandrarhemmet för att byta om inför kvällen. Det är varmt även idag och jag säger till Kenny att jag gärna vill duscha och ta det lite lugnt innan vi ska äta kvällsmat. Han tycker också det är skönt att vila lite. Vi promenerar genom staden och går förbi en bokhandel som jag inte kan låta bli att gå in i. Kenny tycker inte bokhandlar är lika roliga så han försvinner en stund. Jag hittar honom på en pub en stund senare. Vi har kanske inte alltid samma intressen så det är ofta det blir såhär. Men det gör inget för då blir båda nöjda.

När vi kommer tillbaka så går jag upp på rummet medan Kenny sätter sig i baren och beställer in en öl. Han menar att jag ska ju ändå duscha så han kan lika gärna vänta på sin tur där. Under hela resan så har han trott att Jimmy och Tony ska dyka upp nånstans och han säger lite på skoj att han måste ju ändå vänta in dom. Han får dock vänta helt i onödan för ingen dyker upp.

Nashville in Concert på Cardiff Motorpoint Arena

Tiden hinner rinna iväg och helt plötsligt så är det alldeles för ont om tid för att vi ska hinna äta mat här på vandrarhemmet. Vi har ändå gott om tid innan konserten men jag vill samtidigt gärna börja röra mig in mot arenan. Så jag föreslår att vi äter nånstans där istället. Men det slutar med att vi inte hinner, utan vi delar på en laxbaguette från Pret A Manger. I efterhand så var det kanske lite för lite mat, men just då var ingen av oss superhungriga heller.

Vi befinner oss väldigt nära arenan och ser hur det börjar bli en lång kö utanför. Jag säger till Kenny att “undra vad som händer här ikväll” och vi spekulerar tillsammans om vad det kan vara. Jag föreslår att vi också ställer oss i kön för att se. Kenny kollar på mig som att jag är dum i huvudet. Men jag får med mig honom för att gå runt och kolla lite och helt plötsligt så står vi där, längst bak i en av köerna.

Kenny börjar gå iväg medan jag står kvar. Han undrar vad jag gör och då säger jag att jag har biljetter till de som ska spela där inne nu i kväll. Någon går förbi med en t-shirt, med Deacon Clayborne från tv-serien som motiv. Han ser inte. Jag börjar nästan skratta. Förstår inte hur jag har lyckats hålla det hemligt så här länge.

Sen funderar han. Och lyssnar på vad övriga som står i kön pratar om. Till sist så listar han ut det och då får han sin biljett.

Vi har sittplatser på fjärde raden och ser väldigt bra. Fast vi sitter mitt i, jag föredrar kantplats. Men det är bra. Konserten är bra. Riktigt bra. Och alldeles för kort. Jag tänker att jag vill se den en gång till. Frågar Kenny om han skulle vilja. Han vet inte riktigt. Jag blir lite nervös igen, för jag har ju faktiskt köpt biljetter till två spelningar. Säger det till honom men han tror att jag bara skojar. Att vi inte alls ska se dom spela en gång till, fast på O2 Arena i London. Jag får berätta det imorgon, att det faktiskt är sant.

Ta dig till Cardiff

Tåg

Det finns två större järnvägsstationer i stadens centrum – Cardiff Central och Cardiff Queen Street. Den största av dom två är Cardiff Central som förbinder Cardiff med hela Storbritannien, medan Cardiff Queen Street är en hub för linjer som sammankopplar södra Wales och Cardiffs förorter med stadens centrum.

När jag bokade våra tågbiljetter så valde jag Cardiff Central på grund av att den stationen låg närmast vårt boende. Vi åkte direkt från London Gatwick med ett byte i Reading. Resan tog oss lite mer än tre timmar. Från London Paddington så tar det strax över två timmar och den resan gjorde vi när vi lämnade Cardiff.

Du kan söka tågbiljetter via The Train Line och Southern Railway.

Flyg

Det finns en flygplats i Cardiff (Cardiff Airport – CWL) som också är den enda stora flygplatsen i Wales. Hit flyger många charterbolag och lågprisflygbolag som erbjuder både internationella och inrikesflighter.

När jag bokade vår resa så kollade jag även på att flyga direkt till Cardiff, då det ändå är smidigare att åka direkt till den ort man ska. Men det kostade för mycket för att det skulle vara värt det så det blev tåg.

Buss

Det går även att åka buss till Cardiff med bolag som National Express eller Megabus. Jag valde tåg över buss för att det var det snabbare alternativet, även om bussen hade blivit några kronor billigare.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

  1. Men åååh, kan man se Nashville live? Hade ingen aning om det! Vad kul! Är i säsong två och älskar det! Sen åååh nummer två: älskade Cardiff! Var där en dag när jag bodde i Oxford, och har längtat tillbaka enda sen dess! Vill så gärna ditt igen!

    1. Ja. Eller man kunde det. Några av artisterna är dock ute på turné lite då och då. Jag har bland annat sett Charles Esten (Deacon) spela i Nashville (alltså staden) och ska snart se Clare Bowen (Scarlett) spela. Och va kul att du har så mycket kvar av serien att se! <3

      Cardiff är helt fantastiskt! Vill också tillbaka snart! Oxford står också på min lista. Har tänkt att jag ska åka dit så många gånger men har inte blivit av än.