Timber Festival - en festival med fokus på skog och natur på den engelska landsbygden

Timber Festival – en festival med fokus på skog och natur på den engelska landsbygden

Allting började tidigt på morgonen då jag fick skjuts in till Linköping City Airport. Där väntade morgonflyget till Amsterdam på mig innan jag kunde kliva på flyget till Birmingham. En stad som jag dessvärre inte skulle hinna utforska så mycket. Den här gången…

Nej, men så var det ju inte alls. Men så skulle det ha varit även om jag hatar morgonflyg. Så jag åkte istället med eftermiddagsflyget till Amsterdam och sen till Birmingham. Jag landade närmare 22-tiden på kvällen och övernattade på ett Ibishotell på flygplatsen, innan jag på morgonen mötte upp övriga i mitt nya “gäng” för de kommande dagarna då vi skulle upptäcka England i Robin Hood’s fotspår. Mycket bättre än att stiga upp mitt i natten.

Vårt program bestod av olika aktiviteter och vi skulle börja med två nätters glamping på Timber Festival. Något jag såg fram emot väldigt mycket. Alltså, glampingen. Själva festivalen lyckades jag inte riktigt få något grepp om, förutom att det skulle handla mycket om naturen. Vilket jag kom att uppleva att det verkligen gjorde också. Att börja en resa på detta sätt var väldigt annorlunda men ändå väldigt roligt. Vi hade egentligen inget riktigt program för själva festivalen utan kunde fritt utforska och uppleva precis det vi ville.

Jag som hade sett framför mig att jag skulle hänga på festival helt ensam i två dagar kunde nästan direkt konstatera att det inte alls skulle bli så. Trots att vi alla var väldigt olika så var det roligt att umgås med varandra och vi möttes ofta upp för att vi ändå ville uppleva samma saker. Det fanns massor av musik att lyssna på, workshops att deltaga i eller så kunde man bara hänga.

Vi bodde alla i varsitt glampingtält som man kunde hyra via Tinkerbells och Timber Festival och det var riktigt mysigt att gå och lägga sig i det stora tältet. Det är ju precis som att tälta, bara mycket lyxigare med en riktig luftmadrass och täcke och kudde. Den enda nackdelen med att bo i tält var väl värmen. På natten var det inga problem, men det gick knappt att vistas i tältet på morgonen eller under dagen. Så att gå och vila lite emellanåt fungerade inte så bra, tyvärr.

Förutom att bara strosa runt på området så lyssnade jag på olika artister (favoritbandet som spelade på festivalen var Hope and Social som verkligen rockade loss!), badade i badtunnor med naturen som kuliss och så åt jag stora lass med glass från Sheperd’s Ice Cream. Min favoritsmak? Toffee & Honeycomb, vilket var lite otippat då jag inte alls är ett fan av toffee i vanliga fall. Men som glassmak? Fantastiskt gott och något som jag verkligen saknar nu när jag är hemma i Sverige igen.

Just det här företaget använder fårmjölk som produceras på deras egna farm vid Herefordshire/Wales-gränsen. De säljer heller inte glass direkt till andra företag utan vill du ha deras glass så får du spana efter deras stånd på sommarmarknader och festivaler runt om i England. De säljer även glassen i deras Shepherds Parlour som du hittar i den lilla staden Hay-on-Wye.

Jag drack flera liter av Strawberry Lemonade som jag från början egentligen inte alls tyckte om, det smakade alldeles för svagt. Men i värmen så var det den perfekta drycken, med sakta smältande isbitar som höll drycken kall tills sista droppen var uppdrucken. Värmen var nog också anledningen till att det blev så mycket glass, för vem orkar äta varm mat när det är så varmt?

Jag åt dock den godaste pizzan från Doughology sittandes på en stekhet sommaräng. Egentligen ville jag inte alls ha varm mat just då men mitt huvud skrek att jag behövde äta för att inte drabbas av solsting. Och trots värmen så var pizzan gudomligt god. Och helt klart värd att vänta på i över en halvtimme. Jag hade dessutom spanat in pizzorna redan dagen innan men då orkade jag inte köa så då blev det chili med nachochips istället. Också gott, men inte alls lika god som pizzan.

För mig så blev festivalen ett sätt att slappna av – det var inte alltid bra mobiltäckning och istället för att jaga wifi (som inte ens fanns) så lät jag telefonen ligga i väskan nästan hela tiden. Jag gick runt på området utan mål ibland och bara upplevde. Det är inte på alla festivaler som det är möjligt att vara så avslappnad, tänker jag, men på Timber så var väl det lite som var tanken också.

Med risk för att låta som en kliché så måste jag också flika in med att det fanns något för alla här. Och det spelar ingen roll vilken ålder du har. Att du gillar skog och natur är dock en stor fördel.

Något som jag saknade inne på området var någonstans att bada. Kanske svårt att ordna men vi hade otroligt varma dagar, det var ibland olidligt varmt och det hade varit så skönt att få svalka sig emellanåt. Vi badade ju i badtunnorna inne på området (kostade extra) men nackdelen med det var att vattnet var varmt. En av badtunnorna hade dock kallt vatten och det fanns en dusch utanför bastun som också hade kallt vatten och det var så skönt att stå där under. Men det kostade som sagt extra att utnyttja det området och det var man tvungna att förboka. Dock en väldigt härlig upplevelse att bada ute i naturen sådär.

You can have amazing experiences in less amazing places.

Vad är Timber Festival?

Timber är en “outdoor camping festival” som är ett gemensamt projekt mellan National Forest Company och Wild Rumpus. Tanken är att de vill skapa en internationell festival som utforskar skogens transformativa påverkan. Festivalen hålls mitt i hjärtat av The National Forest, eller Nationalskogen, och är Storbritanniens djärvaste miljöledda re-genereringsprojekt – de har skapat Englands första nya skog på tusen år.

På en enorm yta i Derbyshire, Leicestershire och Staffordshire så skapar de ett fantasifullt och ambitiöst projekt som handlar om hållbar utveckling. Tanken med Nationalskogen är att omvandla liv, landskap och ekonomi. Under de senaste 25 åren så har det planterats mer än 8,5 miljoner träd av samhällen och markägare. Det har ökat skogsskyddet till 20% vilket är långt över medeltalet.

Men det är inte bara träden som denna skog handlar om. Omvandlingen till skog inspirerar oss människor och företag att connecta tillsammans – för att komma i kontakt med naturen och för att blomstra. Målet är att skapa en distinkt känsla av en plats och en skogskultur för det 21:a århundradet.

Wild Rumpus är företaget som fokuserar på att skapa fantasivärldar som fördjupar publiken med otroliga historier och stunder av underverk. De säger själva att de tar människor på kreativa äventyr utomhus för att förändra hur de ser på världen runt omkring dem och det kan jag bara nicka instämmande i. De lyckades verkligen med att skapa en fantastisk atmosfär på Timber.

Under vår första dag på Timber så äter vi lunch tillsammans med några av festivalens ledning som berättar stolt om att de använder sig av “low impact plastic” och att du kan betala ett pund för att få en mugg. Den kan du antingen lämna tillbaka innan du åker hem, eller så behåller du den som en souvenir. Ett koncept som jag tycker är väldigt bra. De berättar också om hur de försöker få människor att vistas mer i skogen och att det börjar bli mer och mer populärt.


Denna resa genomfördes i samarbete med Visit Britain. Text, foton och åsikter är som alltid mina egna.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 Comments

  1. Ja, det var en mysig festival – stor skillnad från alla andra festivaler som jag varit på tidigare där fokus oftast har varit på att se en artist. Här var det som att det egentligen inte spelade nån roll vad man gjorde, utan det var mer om upplevelsen och skogen och naturen.

 1. Alltså, jag är helt förbluffad över att aldrig ha hört talas om den här festivalen förut – den tilltalar ju mig på ALLA plan, jag bara måste dit nästa år!! Den påminner om Urkult som jag ju älskar här i Sverige – där fokus ligger på natur, gemenskap och god stämning – inte att bara se en massa artister.

  Jättefina bilder också, som alltid <3

  1. Jag glömde visst skriva det i inlägget, men detta var första året som festivalen hölls så kanske inte så konstigt att du inte har hört talas om den innan. Och så roligt att du känner att du vill åka dit. Jag tror du skulle trivas himla bra faktiskt! Jag har aldrig varit på Urkult och har väl lite känt att den festivalen kanske inte riktigt är något för mig, men kanske får tänka om där eftersom jag ändå tyckte om denna.

   Och tack!

 2. Alltså, wow. Låter ju trots allt som en ganska mysig festival ju. Älskar att det har fokus på skogen. Och supermysiga bilder. Som det ska vara ju. 🙂