Robin Hood-inspirerade aktiviteter i närheten av Sherwoodskogen

Robin Hood-inspirerade aktiviteter i närheten av Sherwoodskogen

Djupt inne bland ekarna i Sherwoodskogen så lever legenden om Robin Hood. Han stal från de rika för att ge till de fattiga. En outlaw, en hjälte, en visionär. Karaktären bakom den kända historien om Nottinghams hjälte är såklart Robin Hood. Det finns många Robin Hood-inspirerade upplevelser att ta del av i Nottingham, dess omgivningar och inte minst i Sherwoodskogen. Under min resa så hann jag bara med en bråkdel av dessa men ändå tillräckligt för att få mersmak av denna del av England.

Robin Hood - Oh darling, let's be adventurers

Jag vaknar upp strax utanför Peak District National Park

Det är varmt i mitt rum på East Lodge Country House när jag vaknar upp efter en alldeles för kort natt. Jag glömde öppna fönstret innan jag somnade, och tack vare det så vaknade jag upp mitt i natten av att jag höll på att koka upp. Nu börjar temperaturen ändå bli bättre men jag känner av den dåliga sömnen och önskar att jag kunde få sova en timme till.

Sängen är skön och inbjudande, men jag vet att jag inte har tid. Så det är bara att kliva upp ur sängen och rakt in i den svala duschen. Efter att ha bott i glampingtält de senaste nätterna så känns det otroligt härligt att ha en dusch på rummet. Lyxigt. Det är ofta först när man är utan saker som man verkligen kan uppskatta dem.

East Lodge Country House ligger i Rowsley, Matlock – precis utanför nationalparken Peak District som vi ska komma att utforska lite under våra dagar i England. Vi har ett ganska fullt schema med massor av äventyr i sann Robin Hood-anda och en av aktiviteterna vi gör är att besöka Dovedale’s Stepping Stones – där de sista scenerna i filmen Robin Hood (med Russell Crowe) filmades år 2010.

Kvällen innan så har vi avnjutit en riktigt god middag på lodgen. Jag skippade förrätten men beställer in både biff och en gudomligt god crème brûlée till efterrätt. Det är förmodligen inte den sista gången som jag kommer yttra följande ord, men det var den bästa crème brûlée som jag hittills har ätit.

Red Oak Bushcraft

East Lodge Country House Hotel, Restaurant & Wedding Venue

East Lodge Country House Hotel, Restaurant & Wedding Venue

En morgonlektion i bushcraft med Red Oak Bushcraft

Efter min svalkande dusch så är det dags att bege oss ut i skogen strax utanför lodgen för vi ska nämligen lära oss mer om bushcraft och om hur vi tar vara på naturens egna tillgångar. Vår guide/lärare Peter arbetar på Red Oak Bushcraft och har skapat en snabbkurs av deras heldagskurs och jag har sett fram emot denna morgon.

Jag hinner inte anteckna så mycket under denna lektion utan har fullt upp med att prova på att fläta armband av nässlor och göra upp eld på olika sätt. Vi börjar med att använda ett tändstål skapat av Light My Fire till elden och att de gör tändstål visste jag sedan innan, men jag visste faktiskt inte att det från början är framtaget av den svenska försvarsmakten.

Det är meningen att det ska klara riktigt tuffa förhållanden och går att använd även om det är blött. Vi får även prova på att göra upp eld med andra redskap – för elden fanns långt innan tändstålet uppfanns.

Det här är något jag gärna vill lära mig mer om.

Boka boende via Booking.com: East Lodge Country House

Red Oak Bushcraft

Red Oak Bushcraft

Red Oak Bushcraft

Red Oak Bushcraft

Trerätters lunch på The Peacock at Rowsley

Efter att ha arbetat upp aptiten med bushcraft så promenerar vi ner till The Peacock at Rowsley. Det tar oss drygt tio minuter att promenera och det känns skönt att få röra på benen. Det börjar bli varmt och skönt i luften. Värmen som vi överraskades av under dagarna på Timber Festival är som bortblåst och jag ljublar inombords. Jag gillar inte när det är stekhett ute.

Lunchen består av trerätter och jag känner mig bortskämd. Det känns riktigt lyxigt och även om jag känner mig ganska mätt när efterrätten kommer in så kan jag inte säga nej till den.

Tips: om du är i närheten av The Peacock at Rowsley under en söndag så serverar de en populär söndagslunch.

Hitta hit: Bakewell Rd, Rowsley, Matlock DE4 2EB, Storbritannien

Peacock at Rowsley

Vi rider genom snåriga skogar och låtsas att vi tillhör en annan värld hos Matlock Farm Park

Efter lunch så är det dags för det jag längtat efter mest under denna resa. Vi ska rida. Något som jag gör alldeles för sällan och gärna skulle vilja ändra på. Fast jag vill inte rida på ridskola, utan skulle hellre vilja rida ut på trailrides lite oftare under mina resor.

Vi anländer till Matlock Farm Park som inte bara erbjuder ridturer, utan här finns en liten minivärld med djur. De har öppet året om och det finns massor att göra även för barn. Du kan till exempel köpa mat att mata de olika djuren med eller slå sig ned under parasollen och mata dig själv.

När det är min tur att rida (vi delades in i två grupper och fick rida i två omgångar) så får jag den högsta hästen, Della. Hon har massor av energi och vill mest springa iväg från de andra. Trots att det är meningen att vi bara ska skritta lugnt på rad så får jag både trava och galoppera en kort stund. Bästa stunden på dagen!

Det kostar £8.50 i inträde för en vuxen och £7.50 för barn mellan 2-14 år. Barn under 2 år behöver inte betala inträde. En timmes ridtur kostar £25 och då ingår även inträdet.

Hitta hit: Jaggers Ln, Matlock DE4 5LH, Storbritannien

Matlock Farm Park

Matlock Farm Park

Matlock Farm Park

Vi gräver efter forna dagars föremål i Sherwoodskogen med Sherwood Forest Archaeology Project

Sherwoodskogen är en plats som inte bara är full av myter och legender, utan det är var här som Robin Hood en gång i tiden levde. Eller gjorde han? Det är egentligen ingen som vet..

Vi möter upp Andy Gaunt utanför Cuckney Village Hall. Han arbetar som arkeolog vid Sherwood Forest Archaeology Project; ett projekt som syftar på att utforska området runt omkring Sherwoodskogen från förhistoriska tider till nutiden. Idag så ska vi hänga en stund med Andy och hans grupp för att gräva efter gömda skatter. Efter en kort genomgång så beger vi oss ut på fältet som ligger strax bakom kyrkan Saint Mary’s Norton Cuckney och ruinerna efter Cuckney Motte And Bailey Castle.

Vi behöver inte gräva länge alls innan delar av porsin skymtas under den rödbruna dammiga jorden. Inte dåligt alls. Andy berättar att ibland har man tur och gräver upp något på direkten, och ibland har man mindre tur och lyckas inte hitta någonting alls.

Vill du också prova på att gräva efter föremål i Sherwoodskogen? Då kan du höra av dig till Andy och gänget.

Sherwood Forest Archaeology Project

Sherwood Forest Archaeology Project

Sherwood Forest Archaeology Project

Sherwood Forest Archaeology Project

Glöm pistoler, nu är det äventyr med pil och båge hos Adrenalin Jungle som gäller

Temat Robin Hood genomsyrar verkligen de här dagarna i Sherwoodskogen. Efter att ha ridit, grävt efter föremål från förr och lärt oss om bushcraft så fortsätter vi med en timmes bågskytte hos Adrenalin Jungle.

En sport som jag tydligen inte alls är så bra på. Inte lika bra som Shelene som vinner den interna tävlingen med bravur. Det är riktigt roligt och som vanligt när något är roligt så känns det som att vi knappt hinner börja innan det är dags att sluta. Bågskytte är verkligen en sport som jag gärna provar på fler gånger!

Info: En timmes bågskytte kostar £20 per person och gruppen måste ha minst 6 deltagare.
All utrustning ingår och åldersgränsen 8 år och äldre.

Hitta hit: Deerdale Ln, Newark NG22 8SY, Storbritannien

Adrenalin Jungle Activity Centre

Adrenalin Jungle Activity Centre

Adrenalin Jungle Activity Centre

Njut av egentid på Spa at Ye Olde Bell

Vi avslutade hela resan med en stund på Spa at Ye Olde Bell som tillhör det lyxiga hotellet med samma namn, Ye Olde Bell Hotel & Spa. De har ett fantastiskt läge mitt ute på landet och här finns bland annat en vitalitetspool (inomhus- och utomhus), relaxavdelning (inomhus- och utomhus), alpin bastu, örtlaconium, saltinhalationsrum, ångbad och det häftigaste – en unik “snöstorm” upplevelse.

Spa at Ye Olde Bell är alldeles lagom stort och även om det säkert räcker bra med 2-3 timmar här så kan jag ändå rekommender att inte planera in något direkt efteråt. Vi hade en dryg timme på spaavdelningen vilket kändes alldeles för kort och även lite stressigt. Åtminstone för mig för jag ville så gärna hinna uppleva allt.

För lite tid för aktiviteter är en av nackdelarna med pressresor, men även på andra resor ibland. Man planerar helt enkelt inte in tillräckligt med tid för olika aktiviteter och detta var en av de sakerna. Vi pratade om detta under middagen lite senare då vi fick sällskap av Sue som arbetar på hotellet, samt Janette och Alex som arbetar med turism i områdena som vi besöker under resan.

Under den här resan så reste jag tillsammans med både journalister, instagrammare och bloggare – och vi arbetar alla på helt olika sätt. Linda som skriver för tidningar berättade att hon inte alltid behöver uppleva allt hon skriver om, medan jag själv har väldigt svårt att skriva om saker som jag inte själv har upplevt.

Men, oavsett – hit ska jag återvända en dag och då ska jag ha en heldag här.

Hitta hit: Ye Olde Bell Hotel, Retford DN22 8QS, Storbritannien
Lokaltrafik: Åk till Retford och ta sedan en taxi (ca 10 min).

Spa at Ye Olde Bell - Retford

Spa at Ye Olde Bell - Retford

Denna resa genomfördes i samarbete med Visit Britain.
Text, foton och åsikter är som alltid mina egna.
Vill du läsa övriga inlägg från denna resa? Klicka här.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *