Dovedale's berömda Stepping Stones - en naturupplevelse i södra Peak District

Dovedale’s berömda Stepping Stones – en naturupplevelse i södra Peak District

Resan i Robin Hood’s fotspår tar oss vidare från Baslow och den mäktiga matupplevelse till den södra delen av Peak National Park. Här hittar vi den kända floden Dove och dom ännu mer berömda stenarna, Dovedale Stepping Stones. Det var vid dessa stenar som de sista scenerna i filmen Robin Hood (med Russell Crowe) filmades år 2010.

Vi börjar utflykten vid Ilam Park där vi passar på att fika lite först. Några i sällskapet dricker kaffe och en annan (läs jag) njuter av en glass med min nya favoritsmak, honeycomb & toffee.

Innan vi börjar vår lätta vandring till stenarna så smiter jag in i den lilla shoppen och kommer ut 18 pund fattigare men en ny scarf rikare. Den är grön med säkert hundratals får som motiv. De flesta vita, men även ett och annat svart får finns med. En fin souvenier från vistelsen i Dovedale.

Här i Dovedale och Peak District så finns ett vackert kalkstenslandskap som vi ska bekanta oss närmare med. Promenaden vi går är 2,4 kilometer och tar oss genom hedar och den mysiga byn Ilam, upp över hedar och genom får- och kohagar.

Vi vandrar över Dovedales öppna fält och fantiserar om att vi befinner oss i Robin Hood’s värld. Sen kommer vi fram till stenarna som vi ska promenera över för att ta oss till andra sidan dalen.

Tips: Vill du se mer av kalkstensdalen så kan du fortsätta promenera hela vägen till Milldale.


Dovedale’s Stepping Stones

Vi är inte ensamma om att befinna oss där utan får snällt samsas om naturen tillsammans med övriga besökare. Själv så känner jag mig lite besviken när jag ser stenarna. Var det inte mer? Jag vet dock inte riktigt vad jag hade förväntat mig och kanske är det det som är problemet. Att jag ändå hade förväntat mig något. Ibland är det bättre att inte förvänta sig något och istället bli överraskad av vad som man får uppleva.

Det är ett väldigt vackert område vi promenerat igenom, trots den lilla besvikelsen. England har verkligen helt fantastisk natur och jag är så glad över allt som jag har fått uppleva. Både under den här resan och under övriga resor hit till landet. Ju mer jag reser i Storbritannien, desto mer vill jag se och det mesta på min lilla lista är platser som ligger långt från storstäderna. Naturupplevelser och nationalparker.

När vi sedan kommer tillbaka till vår minibuss så åker vi till nattens hotell, East Lodge Country House Hotel som ligger i utkanten av Rowsley. Rummet jag får är varmt men jag har ett fönster med fin utsikt. Jag öppnar fönstret för att sedan gå till badrummet och tappa upp ett bad i badkaret som ser ut att komma från förr-i-tiden. Här njuter jag av svalt vatten innan det är dags att möta upp de andra för en sen middag.

Efter att ha ätit en god middag med världens bästa efterrätt (Creme Bruleé) så kliver jag ned i badkaret en sista gång innan det är dags för sängen. Mitt rum är varmt och jag kan inte låta bli. Tänker att jag måste passa på för jag har ju inget badkar hemma. Sen försöker jag sova. Men det är varmt, riktigt varmt. Jag lyckas somna, men vaknar upp bara nån halvtimme senare och förstår inte hur jag ska lyckas sova igenom en hel natt i denna värme.

Tills jag kommer på att jag kan ju öppna fönstret. Jag stängde det innan jag gick ned till middagen och glömde öppna det igen när jag kom upp till rummet igen. Sagt och gjort, jag öppnar fönstret och känner hur rummet börjar kylas ned. Strax efteråt så somnar jag.


Denna resa genomfördes i samarbete med Visit Britain.
Text, foton och åsikter är som alltid mina egna.


Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *