Vadehavet - en naturupplevelse i världsklass

Vadehavet – en naturupplevelse i världsklass

Jag och Camilla börjar dagen med en snabb frukost på Booze Wijf som är en restaurang på Beleef Lauwersoo där vi har övernattat. Vi är ensamma där och det känns lite som att de flesta väljer att äta frukost i sina stugor för att istället äta middag på restaurangen. Det var betydligt mer folk där under gårdagen. Skulle jag vara där under flera dagar så skulle jag nog också välja att äta frukost i min stuga. Det känns mysigare.

Idag är det dock dags att lämna campingen så jag får ingen chans att göra det. Innan vi åker härifrån så är det dags för dagens höjdpunkt. Kanske till och med hela resans höjdpunkt.

Båtturen på Vadehavet i en RIB-båt.

Med höga förhoppningar om utflykten så gör den mig inte besviken. Vi får en några härliga timmar ute på Vadehavet där vi får känna vågorna under oss och vid några tillfällen så känns det också som att vi får hela havet i våra famnar.

Ska jag vara helt ärlig så visste jag knappt vad Vadehavet var för något tills för ett par år sedan. Om jag  inte minns helt fel så var det under en roadtrip till Skåne med Katarina som jag först fick höra talas om området. Katarina berättade om att hon ville åka dit då hon hade sett bilder som de danska resebloggarna Sheena och Michelle hade Instagrammat och bloggat om. Det var dock från den danska delen – Vadehavet är nämligen ca 500 km långt och sträcker sig från Danmark via Tyskland till Holland.

Under denna resa så får jag uppleva en annan del av Vadehavet än den jag hade hört talas om sen innan.

Vad är Vadehavet?

Under den senaste istiden så fanns det väldigt mycket is över Danmark, förutom på sydvästligaste Jylland. När sen all denna is började att smälta över resten av Danmark så flöt stora smältvattensfloder västerut. Det var väldigt starka strömmar i floderna vid iskanterna, och vattenmassorna drog med sig stora stenar.

Lite längre bort från dessa iskanter så förgrenade sig dessa floder och resulterade i ett lugnare flöde av vatten. De stora stenarna som följde med vattenmassorna blev med tiden till grus och sand och slutligen även till lera. Allt detta följde med vattnet ut i Västerhavet och där skapades sandbankar.

Allt detta smältvattensmaterial har i efterhand skapat nya långlänta områden och det är det som idag är Sydvästjylland och Vadehavet. Hela Vadehavsområdet är idag starkt påverkat av tidvattnet som har en cykel mellan högvatten och lågvatten på 6 1/4 timme.

Vadehavet är väldigt känt för sitt rika fågelliv och bara under vintern så rastar ca 10-12 miljoner flyttfåglar här – bland annat vadare, gäss och änder. Den större delen av fåglarna mellanlandar bara under en kort period för att fylla på sina fettreserver så att de kan fortsätta sin resa söderut/norrut beroende på årstid. Några av fåglarna, t ex kustsnäppan, har Vadehavet som sitt övervintringsområde.

Fågelmigrationen som sker under vår och höst är den absoluta höjdpunkten för alla naturälskare och det är något som jag själv drömmer om att få uppleva. Vem följer med mig dit till hösten?

Läs mer: Vadehavet på UNESCO’s hemsida

3 timmar ute på Vadehavet i en RIB-båt

Vår kapten är också guide under båtturen och han berättar kort om Vadehavet, om öarna runt omkring och om de djur som bor i området. Förutom alla fåglar som vi får se under båtturen så har vi även tur och får se sälar på ganska nära håll.

Turen tog ca 3 timmar och då ingick även ett kort stopp på en av öarna. Vi fick kliva ned rakt i det kalla havsvattnet för att sedan promenera upp på stranden. Denna upplevelse går bara att göra på förmiddagen då vattennivån sjunker så pass att det faktiskt är möjligt. Att promenera på dessa sandöar är väldigt populärt och jag är glad att även jag får uppleva det. Det är liksom något speciellt med att veta att ön kommer att försvinna bara några timmar efter att jag har varit där.

Det finns flera små sandöar i Vadehavet och en av dessa öar används som en räddningsö för sjömän som haft otur och stött på lågvatten under sin resa. Det finns en liten byggnad där många danska sjömän har varit tvungna att övernatta.

På vägen tillbaka till fastlandet så åker vi förbi Schiermonnikoog, en ö som såg helt annorlunda ut för 300 år sedan. Där fanns egentligen en hel by men på grund av en storm så befinner sig den byn nu helt under vatten. Trots den tråkiga historien så är Schiermonnikoog en fantastiskt plats att befinna sig på. Här kan du njuta av den långa stranden, bada i havet eller prova på en annorlunda sport – kite buggying. Det skulle jag vilja prova på nästa gång, det såg så otroligt roligt ut även från håll!

Att åka ut på en båttur är något som jag definitivt kan rekommendera för då får du uppleva Vadehavet på riktigt nära håll. Om du vill boka en egen båttur så kan du göra det direkt via Beleef Lauwersoog. Det kostar 24,50 € för en timmar samt 64,50 € för en heldagsutflykt (2018-05-25)

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments