Menu
USA

Vår resrutt i USA

Vår resrutt i USA

USA är ett stort land, det är ingen hemlighet. Och att campa är populärt. Väldigt populärt. Så självklart ska vi köra flera hundra mil och njuta av atmosfären på campingplatserna längs vägarna istället för att bara bo på hotell. Även om vi lyxar till det med några hotell också.

roadtrip-forberedelse-1

Att planera en roadtrip i USA

Jag som hade planerat att inte planera alls fick snabbt tänka om. Vi hade redan från början tänkt att vi ska besöka flera nationalparker och det är vi inte ensamma om att vilja göra. Efter att ha googlat runt så insåg jag att det är bäst att hänga på låset när man ska boka campingplatser i närheten av de största och mest populära nationalparkerna i USA. Många av platserna släpps redan 3-6 månader innan och de går åt snabbt under högsäsongen.

Inga problem! Jag är redo!

Fast innan man kan boka boende så måste man ha en klar resrutt, vilket vi inte hade då. Så det var skönt att veta att jag hade lite tid på mig att få den klar. Rutten planerades i grova drag, ändringar gjordes, platser kollades upp mer noggrant, fler ändringar gjordes… Det höll på så ett tag. Kanske runt två månader. Att planera en roadtrip i USA kändes lite som ett heltidsjobb. Ett väldigt roligt heltidsjobb dock.

forberedelser-usa-28

Tre månader kvar

Och sen var det ju det där med att hänga på låset. Som jag helt hade glömt bort! Okej, så farligt kan det väl inte vara tänker ni säkert. Men allt det där jag hade läst om att campingplatserna går åt fort och att det gäller att boka i tid… Det stämde faktiskt! På vissa av de platserna som jag tänkt boka så var nästa tillgängliga datum först i augusti. Hela sommaren blev alltså uppbokad knappt en dag efter att högsäsongens datum släpptes.

Det är väl lite så det funkar i Sverige också på de mesta eftertraktade campingarna, men ändå. Jag blev ändå lite förvånad. Men det är stort med camping i USA. Mycket större än jag förstått. Så, det var bara att gilla läget, tänka om lite och ändra lite smådetaljer i planeringen.

Så hur blev rutten då?

Vi kommer att börja i San Francisco där vi ska bo på Golden Gate Hotel. Ett familjeägt hotell som verkar ligga mitt i smeten. Det är svårt det där ibland med platser innan man har varit på stället.. I alla fall, två nätter i San Francisco. Sen hämtar vi upp vår campervan från Escape Campervans. Vi har bokat en Maverick med en Rooftop sleeper som kommer bli vårt hem de kommande veckorna. Vårt första stopp blir nationalparken Yosemite. Sen vidare till Arizona där Grand Canyon och Antelope Canyon väntar. Sen kommer Utah med Monument Valley och nationalparken Arches.

Efter det så blir det med bilåkande i en och en halv dag till nästa destination. Kan ni gissa vilken destination det är? Den som svarar rätt först belönas med ett vykort från platsen… En ledtråd är att det är ca 10 timmars bilkörning totalt på ca 85 mil från Arches.

Slutligen så bär det av tillbaka ned mot Arizona och Nevada. Vi tänkte avsluta första delen av resan i Las Vegas! Sen flyger vi tvärs över landet till St. Louis där vi hämtar upp en hyrbil från Hertz och rullar direkt till Graceland i Memphis. Efter det så blir det runt en vecka i countrymusikens stad, Nashville och sen så avslutar vi resan i Chicago.

karta-1

Glöm inte att gissa vart vi ska åka efter Arches! Och har du några tips om något vi inte får missa längs vägen så kommentera gärna!

About Author

Med kameran som min trogna följeslagare så upptäcker jag det magiska i världen - oavsett om det är att vandra långsamt i nationalparker, roadtrippa mig igenom mysiga småstäder i USA, hitta mina egna guldkorn i Sverige eller upptäcka magiska vyer i Australien. På bloggen så får du följa med mig på mina äventyr.

24 Comments

 • Eva - People in the Street
  maj 13, 2016 at 2:20 e m

  Vilken fantastisk resa ni har framför er! Hoppas den blir allt du drömt om 🙂
  Ha så trevligt!

  Reply
 • Dryden - Traveler's Edition
  maj 13, 2016 at 2:24 e m

  Vilken tripp! Hoppas ni får en fantastisk resa och kom ihåg – kör försiktigt. 🙂

  Reply
 • Ladies Abroad
  maj 13, 2016 at 2:47 e m

  Fantastisk trevlig resa! Ser SÅÅÅÅ mycket fram emot att läsa om den.

  Reply
 • Sanna Rosell
  maj 13, 2016 at 3:02 e m

  Vilket gediget jobb att planera en sådan här resa! Ska bli spännande att följa er på vägen (bokstavligen…) genom USA. Att planera att inte planera är lite mitt motto inför sommarens långresa i Colombia, men känner jag mig själv rätt kommer jag inte kunna hålla mig ifrån trippan, guideböckerna, resebloggarna och andra planeringssajter!

  Reply
 • Ikas USA
  maj 13, 2016 at 3:04 e m

  Vilken dröm! Det där är en resa som jag velat göra väldigt länge. Eftersom vi bor i USA så skäms jag nästan för att det inte blivit av än! Ni ska inte ner till Texas en sväng också? 😉

  Reply
 • Linda Engström
  maj 13, 2016 at 3:11 e m

  Det här kommer bli skoj att följa!

  Reply
 • Katarina
  maj 13, 2016 at 4:55 e m

  Jajajaja jag gissar på yellowstone!?!?! Har jag rätt?

  Reply
  • Helena
   maj 21, 2016 at 7:04 e m

   Ja! Grattis! Vykort kommer.

   Reply
 • FREEDOMtravel
  maj 13, 2016 at 7:22 e m

  Vad kul! Det ska bli jätteroligt att följa! Intressant att det är så fullt på campingarna. Det kan det vara på populära ställen i Sverige och Europa också under högsäsong, men vi bokar ändå inte eftersom vi liksom inte vill boka… Men om det krisar kan vi ju sova i husbilen på en parkeringsplats, och det har hänt ibland när det varit fullt överallt 😉

  Reply
  • Helena
   maj 21, 2016 at 7:04 e m

   Ja, det var faktiskt lite otippat.. Jag förstår er tanke med att inte boka, jag var ju inne på samma spår först. Men kände att det var lika bra att boka då vi ville ha plats på vissa speciella campingplatser. Tråkigt att stå där utan plats liksom och behöva köra långt för att komma till nästa… Här verkar det inte vara okej att stanna överallt så vill inte riskera böter heller 🙂

   Reply
 • Julia
  maj 13, 2016 at 8:38 e m

  Låter som ett fantastisk äventyr! Jag själv har planer på att bila runt i USA, ska bli super kul att följa er. Hoppas på massa tips och insperation. Ha en toppen resa ♡

  Reply
  • Helena
   juni 6, 2016 at 5:46 f m

   Ja, det är verkligen en drömresa! Jag älskar USA ☺ Hur ser dina planer ut, vet du vart du vill åka och så? Hoppas att du hittar massor av inspiration här på bloggen.

   Reply
 • Fantasiresor
  maj 13, 2016 at 8:41 e m

  Wow, så häftigt! Hoppas du får en jättehärlig resa! Ser fram emot dina bilder därifrån 🙂

  Reply
 • Travelmania
  maj 13, 2016 at 8:47 e m

  Oj, viken häftig resa ni har framför er!!! Det skall bli kul att följa er tripp, se bara till att njuta av tillvaron!!

  Reply
  • Helena
   maj 21, 2016 at 7:02 e m

   Här njuts det för fullt. Inte så svårt när man inte har tillgång till internet, hehe. Det var inte planerat, men väldigt skönt att vara offline 🙂

   Reply
 • Lili
  maj 13, 2016 at 9:34 e m

  Ah, vilken häftig resa! Ska bli spännande att läsa om den sen.

  Reply
 • B
  maj 16, 2016 at 9:14 f m

  Yellowstone.

  Vi drar iväg på en liknande roadtrip om två veckor! I en Maverick! Toppen att få följa era första veckor som uppladdning!

  Reply
  • Helena
   maj 21, 2016 at 7:01 e m

   Nämen, va skoj! Du håller väl koll på min Instagram då, den uppdateras mer då vi haft lite dåligt med internet under första tiden. Älskar Mavericken, rymlig och bra!

   Reply
 • ♀ Sara Ben's ♀
  maj 20, 2016 at 10:37 f m

  Åh så spännande det låter! Vill också göra något sådant i framtiden!:D

  TA EN MASSA BILDER!:D

  Reply
  • Helena
   maj 21, 2016 at 7:00 e m

   Det är spännande och jättefint här! 🙂 Har tagit massor av bilder och mer blir det!

   Reply
 • Vanja - Fru Kapten
  juni 3, 2016 at 10:06 e m

  Jättekul att läsa att ni väljer att campa! Jag har åkt en liknande rutt och också campat (tält) i några av usa:as nationalparker (bl.a. Death Valley, Yosemite, Grand Canyon) och på stranden i Malibu. Jag älskade det och så spar man några slantar också. Win-win liksom. Det är några år sen nu men det var helt klart så att ibland fanns det plats och ibland inte. Vi var inte mer planerade än att vi körde förbi nåt som såg trevligt ut eller körde dit det var markerat camping på kartan och chansade. En del parker kräver back country permits för att campa oxå, men till de delarna kanske man inte tar sig med husbil? Annars är det ett tips, om man gillar parkerna, att få ett permit för att kunna se lite mer. Ska bli kul att se mer bilder! Ska in och läsa alla dina inlägg. Yellowstone är på min bucket list!

  Reply
  • Helena
   juni 6, 2016 at 6:05 f m

   Ja, campa är kul. Nu har vi ju campat på riktiga campingar och ingen fricamping men skulle gärna testa det med nångång. Jag hade också tänkt att vi skulle köra utan planering men efter att ha gjort lite research så insåg jag att det var bättre att försöka planera in boenden på de mest populära campingarna. Vi har ju heller inte campat med tält då har inte behövt några permits nånstans. Tack för tipset ändå!

   Reply
 • Vanja - Fru Kapten
  juni 4, 2016 at 10:07 f m

  Hej igen! Min tidigare kommentar har inte godkänts än men jag insåg att jag skrev lite otydligt. Min fråga var inte om man får ta campervan backcountry. Utan om ni kanske inte väljer att hika med tält när ni har en campervan, vilket man ju måste göra om man ska ta sig till backcountry camping-platserna. Det var det som var menat att vara tipset 🙂

  Reply
  • Helena
   juni 6, 2016 at 6:08 f m

   Hej! Jag tyckte inte att du var otydlig med din tidigare kommentar utan förstod vad du menade. Det blir inga längre hikes under denna resa men skulle gärna göra några i framtiden med tält och allt. Har redan samlat på mig en massa såna platser 😉

   Reply

Leave a Reply